Vuelta a España: Ben King získal druhé víťazstvo, Simon Yates sa stáva lídrom pretekov

Vuelta a España

zdroj: twitter.com/naiz_info

Prvý blok pretekov Vuelta a España sa ukončil deviatou etapu dlhou 200,8 km. Tá mala vrchársky profil a viedla z Talavera de la Reina na stúpanie La Covatilla. V prvej časti etapy sa nachádzali tri kategorizované stúpania prvej, tretej a druhej kategórie. Na záver sa začalo stúpať už 24 km pred cieľom. Priamy kopec do lyžiarskeho strediska začal 8 km pred páskou. Tam sa nachádzala štvorkilometrová pasáž so sklonom desať percent, ďalšie štyri kilometre boli o čosi miernejšie. Stále sa tam nachádzali úseky s maximom až deväť percent.

Etapu vyhral Ben King (:ddd:) pred Baukem Mollemom (:tfr:) a Dylanom Teunsom (:bmc:). Títo jazdci sa dnes zúčastnili v úniku dňa. Američan vyhral po dlhom sólovom pokuse na stúpaní. Holandský vrchár Mollema nedokázal stiahuť náskok a musel sa uspokojiť s tým, že druhýkrát na tejto Vuelte mu uniklo víťazstvo. Naopak, 29-ročný King sa raduje už z druhého etapového triumfu.

Zmeny nastali aj v celkovom poradí. Simon Yates (:mts:) sa stáva priebežným lídrom po tom, čo v závere stratil deväť sekúnd na prvých jazdcov na celkové poradie. Z tých najlepšie skončil štvrtý Miguel Ángel López (AST). Útok vyprovokoval Nairo Quintana (MOV). V celkovom poradí je druhý Alejadnro Valverde (MOV) a to iba o jednu sekundu. Na tretie miesto sa posunul Quintana.

Peter Sagan (BOH) dnes šetril sily a došiel polhodinu za víťazom.

Priebeh etapy

Únik dnes mal dosť veľkú šancu pripísať si ďalšie etapové víťazstvo. Preto sa do neho dostali viacerí jazdci. Išlo o túto jedenástku: líder horskej klasifikácie Luis Angel Maté (Cofidis), Kenneth Van Bilsen (Cofidis), Bauke Mollema (:tfr:), Dylan Teuns (:bmc:), Thomas De Gendt (:lts:), Ben King (:ddd:), Reto Hollenstein (:kat:), Tom Leezer (:lot:), Luis Mas (Caja Rural – Seguros RGA), Aritz Bagues (Euskadi-Murias) a Jesus Ezquerra (Burgos-BH). V GC bol na tom najlepšie víťaz štvrtej etapy Ben King. Na priebežného lídra Rudyho Molarda (FDJ) strácal v celkovom poradí 6:34. Tím FDJ im nechal sa vzdialiť na päť minút, 60 km pred cieľom sa ich náskok zväčšil na deväť minút a Ben King sa ocitol na čele virtuálneho poradia. Tím FDJ už neprejavoval záujem diktovať tempo. V neskoršej časti pred kopcom sa dopredu tlačili vrchárske tímy Movistar alebo LottoNL-Jumbo.

zdroj: twitter.com/MitcheltonSCOTT

Na všetkých troch vrchárskych prémiách bodoval naplno Angel Maté a udržal si náskok na čele súťaže o vrchársky dres. 30 km pred cieľom zaútočil De Gendt a roztrhal čelnú skupinu. V tej ostali už iba šiesti jazdci. Na stúpaní potom nastúpili Mas a King. Posledný menovaný však už vedel, že stratil šance obliecť sa do červeného dresu kvôli tempu tímu Sky v pelotóne. Američan sa však aspoň pokúšal o zisk etapového triumfu a v úzkych uličkách mesta Candelario sa odtrhol od Španiela Masa. Minútový náskok Kinga začal sťahovať Mollema a odpútal sa od svojich protivníkov. Prekvapivo za sebou nechal aj Teunsa.

Mollema nedokázal zmenšiť stratu počas najťažšej časti kopca. 29-ročný King vošiel do posledného kilometra s náskokom 20 sekúnd a išiel si po druhé víťazstvo na tohtoročnej Vuelte. Jazdec tímu Dimension Data získal piate profesionálne víťazstvo s náskokom 48 sekúnd pred Holanďanom. Ten zopakoval svoje druhé miesto zo stúpania La Covatilla z roku 2011. King vyhral po tom, čo zaútočil z úniku dňa na úpätí kopca, čo bola správna stratégia.

Boj o celkové poradie

Ešte pred začiatkom ostrého stúpania spadol Pavel Sivakov (:sky:) a oslabil svoj tím na čele. Michal Kwiatkowski (:sky:) rýchlo prišiel o väčšinu svojich domestikov. To využili celky Bahrain Merida a Astana a dostali sa na čelo. Vpredu sa ocitla aj dvojica z Bora – hansgrohe. Rafal Majka (BOH) pomáhal Emanuelovi Buchmannovi (BOH). Zo skupiny favoritov vypadol Rudy Molard a bolo jasné, že líderský dres sa dnes bude prezliekať. Pozornosť francúzskeho celku sa tak upriamila na Thibauta Pinota (FDJ). Kwiatkowski napokon zo skupiny favoritov vypadol. Čierny deň pre tím Sky potvrdilo aj to, že v hlavnej skupine nebol ani David de la Cruz (:sky:).

Pred posledným kilometrom zaútočil Nairo Quintana (MOV). Zobral so sebou Miguela Ángela Lópeza (AST), Wilca Keldermanna (:sun:), Iona Izagirra (:bmt:), Rigoberta Urána (:efd:) a Simona Yatesa (:mts:) a Georga Bennetta (:lot:). Tí došli do cieľa s mankom približne 2:40 na Kinga, aj keď v závere sa vytvorili medzi nimi medzery. Ďalší GC favoriti potom už začali strácať. Išlo napríklad o Fabia Arua (:uae:), Thibauta Pinota, Emanuela Buchmanna alebo Kwiatkowskeho.

Celá prvá desiatka sa však nachádza v rozmedzí jednej minúty a všetko je ešte otvorené.

Profil etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 9. etapy:

1.Benjamin King (USA):ddd:5:30:38
2.Bauke Mollema (Ned)::tfr::0:00:48
3.Dylan Teuns (Bel):bmc:0:02:38
4.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:02:40
5.Nairo Quintana (Col)MOV
6.Wilco Kelderman (Ned) T:sun:
7.Rigoberto Uran (Col):efd:0:02:43
8.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:02:46
9.Simon Yates (GBr):mts:0:02:49
10.George Bennett (NZl):lot::0:03:02

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:36:54:52
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:01
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:14
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:16
5.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:00:17
6.Tony Gallopin (Fra)FDJ0:00:24
7.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:27
8.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:32
9.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:00:43
10.George Bennett (NZl):lot:0:00:48

 

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár