Vuelta a España: Gallopinovi vyšiel záverečný útok, Sagan vyhral šprint stíhacej skupiny a skončil druhý

Vuelta a España

zdroj: twitter.com/RFECiclismo

Etapa číslo sedem viedla z Puerto Lumbreras do mestečka Pozo Alcón na juhovýchode Španielska v regióne Murcia. Trasa merala 185.7 km a mala zvlnený charakter. Končila sa na okruhu dlhom 50 km, ktorý obsahoval hneď niekoľko kratších kopcov vrátane druhého kategorizovaného stúpania dňa. Kopec Alto de Ceal mal 4,5 km a priemerný sklon bol 5,4%, no maximum dosahovalo až 11,5%. Finišovalo sa na miernom kopci, skôr sa jednalo o falošnú rovinku. V posledných 300 metroch do hry prišla ostrá zákruta.

Siedmu etapu poslednej Grand Tour sezóny vyhral 30-ročný Francúz Tony Gallopin (:alm:). Ten po selekcii hlavnej skupiny zaútočil dva kilometre pred cieľom a sólo jazdou dokázal ostať pred hlavnými favoritmi. Peter Sagan (BOH) skončil na druhom mieste, v šprinte stíhacej skupiny dokázal obehnúť Alejandra Valverdeho (MOV). V poslednej desiatke kilometrov zaznamenal pád Michal Kwiatkowski (:sky:) a na skupinu s favortimi stratil 30 sekúnd.

Zmeny tak nastali v TOP 10 celkového poradia. Na čele stále ostáva Francúz Rudy Molard (FDJ). Poliak Kwiatkowski sa prepadol na šieste miesto a na lídra stráca 1:06. Druhý je tak Alejandro Valverde (MOV) so stratou 47 sekúnd a tretí ostáva Emanuel Buchmann (BOH), ktorý stráca o sekundu viac. Dnešný víťaz Gallopin poskočil na piatu priečku.

Zajtra je na programe podobná etapa a Sagan ukázal, že v prípade hromadného dojazdu by dokázal etapu vyhrať.

Priebeh etapy

Do úniku sa dostali Alexis Gougeard (:alm:), Michael Woods (:efd:), Floris De Tier (:lot:), Nicola Conci (:tfr:), Edward Ravasi (:uae:), Álex Aranburu (Caja Rural – Seguros RGA) a Óscar Rodríguez (Euskadi – Murias). Tím Groupama – FDJ s priebežným lídrom Rudym Molardom (FDJ) spočiatku viedol pelotón a nechal utečencov sa vzdialiť na rozdiel troch minút. Pomocnú ruku francúzskemu tímu v udávaní tempa potom podala zostava Bora – hansgrohe. Peter Sagan (BOH) patril vďaka profilu k veľkým favoritom na zisk etapového víťazstva. V neskorších fázach etapy sa do čela dostal aj tím Movistar, ktorý pracoval pre domáceho Alejandra Valverdeho (MOV) a chcel chrániť svojho lídra pre celkové poradie, Naira Quintanu (MOV).

zdroj: twitter.com/TeamSky

Na kategorizovanom kopci 18 km pred cieľom ostal z úniku len Kanaďan Woods. Pád Tiesja Benoota (:lts:) a Simoneho Petilliho (:uae:) rozdelil pelotón na dve časti. Vpredu sa držali vrchárske tímy s hlavnými favoritmi. Šprintéri ako Elia Viviani (:qst:) alebo Trentin (:mts:) vyzerali na kopcoch v poriadku a mohli vyzvať v závere Petra Sagana, ktorý sa taktiež držal s najlepšími vrchármi vpredu. Na stúpaní Alto de Ceal vypadol z hlavnej skupiny Vincenzo Nibali (:bmt:). Talian sa zjavne ešte úplne nevyliečil zo zranení chrbta z Tour de France.

12 km pred cieľom bol 31-ročný Woods dostihnutý. Pom krátkom zajzde nasledovalo ešte malé stúpanie a tam zaútočil Lluís Mas z domáceho prokontinetálneho tímu Caja Rural – Seguros RGA, no tento pokus nevyšiel. 8 km pred cieľom spadol druhý muž celkového poradia Michal Kwiatkowski (:sky:). Majiteľovi zelenému dresu ihneď prišli na pomoc spolujazdci z tímu Sky. Pred šprintérskou prémiou sa o útoky pokúsli viacerí jazdci, medzi ktorými bol aj George Bennett (:lot:). 5 km pred koncom atakoval Jesús Herrada (Cofidis). Ten si vytvoril desaťsekundový náskok. Vpredu sa tak vytvorila zredukovaná skupina s favoritmi. Peter Sagan sa v nej stále držal. Kwiatkowski na ňu strácal približne pol minúty.

2 km pred cieľom nastúpil Tony Gallopin (:alm:) a začal spolupracovať s Herradom a o chvíľu ho aj opustil a červenú značku posledného kilometra prešiel osamotený na čele. Francúz si vypracoval veľmi slušný náskok a už dlho pred cieľom sa mohol radovať z víťazstva. V šprinte stíhacej skupiny vyhral Sagan pred Valverdem. Všetci hlavní ašpiranti na celkvé víťazstvo došli pohromade.

25 sekúnd za nimi došla skupina s Kwiatkowskim. Jeho tím Sky dnes limitoval straty, čo sa z časti aj poradilo a Poliak sa udržal v prvej desiatke generálnej klasifikácie. Ďalší vrchári ako Mollema (:tfr:), Zakarin (:kat:), NibaliPorte (:bmc:) Majka (BOH) alebo Martin (:uae.) už nebojujú o červený dres a dnes stratili ďalší čas. Sústrediť sa budú na etapové triumfy.

Tony Gallopin dnes zaznamenal tretie víťazstvo v sezóne, prvé v etape s hromadným štartom. Celkovo sa jedná o jeho 12. profesionálne víťazstvo. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí triumf v etape Tour de France z roku 2014 alebo víťazstvo na letnej klasike Clasica Ciclista San Sebastian zo sezóny 2013.

Mení sa aj majiteľ zeleného dresu v bodovacej súťaži. Od dnes je ním 38-ročný veterán Valverde. Vo vrchárskom drese aj naďalej ostáva Luis Ángel Maté (Cofidis).

Dojazd:

Profil etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 7. etapy:

1.Tony Gallopin (Fra):alm:4:18:20
2.Peter Sagan (Svk)BOH0:05
3.Alejandro Valverde (Spa)MOV
4.Eduard Prades (Spa)Euskadi – Murias
5.Omar Fraile (Spa)AST
6.Rigoberto Urán (Col):efd:
7.Ion Izagirre (Spa):bmt:
8.Enric Mas (Spa):qst:
9.Wilco Keldermann (Ned):sun:
10.Sepp Kuss (USA):lot::

Celkové poradie

1.Rudy Molard (Fra)FDJ26:44:40
2.Alejandro Valverde (Spa):sky:0:00:47
3.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:48
4.Simon Yates (GBr):mts:0:00:51
5.Tony Gallopin (Fra)MOV0:00:59
6.Michal Kwiatkowski (Pol):bmt:0:01:06
7.Ion Izagirre (Spa):alm:0:01:11
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:01:14
9.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:18
10.Enric Mas (Spa):qst:0:01:23

 

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár