Vuelta a España: Quick-Step pripravil Vivianimu skvelú pozíciu, Sagan nemal nárok

zdroj: twitter.com/quickstepteam

Po dni voľna nasledovala desiata etapa pretekov Vuelta a España. Jazdci sa presunuli do severnejšej časti Španielska. Štartovalo sa v meste Salamanca, v ktorom sa nachádza tretia najstrašia univerzita v Európe. Pokračovalo sa 177 kilometrov k blízkosti hranice s Portugalskom do mestečka Bermillo de Sayago. Profil dnešnej etapy bol rovinatý, jedinou prekážkou bolo klesanie ku rieke Tormes 41 km pred cieľom. Po ňom ihneď nasledovala jediná vrchárska prémia dňa patriaca do tretej kategórie. Po ňom sa terén ešte na chvíľu zvlnil a nasledovala 10-kilometrová rovina do cieľovej destinácie. Finišovalo sa na falošnej rovinke. Jednalo sa o veľmi dobrú príležitosť pre šprintérov.

Hromadnú šprintérsku koncovku ovládol dominantným spôsobom Talian Elia Viviani (:qst:) pred Petrom Saganom a krajanom Giacomom Nizzolom (:tfr:). 29-ročný šprintér využil skvelú prácu svojho tímu, ktorý mal už tradične najlepšie pripravený šprintérsky vlak a diktoval tempo pelotónu. Slovák bol zavesený na Talianovom kolese, no v posledných metroch nedokázal zrýchliť. Dnešný víťaz si pripísal druhú víťaznú etapu na Vuelte a potvrdil, že v tejto sezóne má výbornú formu. V nej si dokázal pripísať už 17. víťazstiev. Talian dnes získal 60. víťazstvo tímu Quick-Step v sezóne 2018.

Na čele celkovej klasifikácie sa nemenilo nič, na prvom mieste sa udržal Simon Yates (:mts:).

Priebeh etapy

Na štart desiatej etapy sa nepostavil írsky vrchár Dan Martin (:uae:). 32-ročný jazdec dostal povolenie od tímu ísť domov do Andorry, kde bude prítomný pri narodení svojich prvých detí, dvojičiek. Lídrom tímu je aj naďalej Fabio Aru (:uae:), ktorý tak prišiel o najlepšieho pomocníka. Martin sa po prvých etapách dostal mimo boj o GC a bojoval by iba o etapové triumfy.

Na začiatku zaútočil Jesús Ezquerra (Burgos-BH). Za ním sa chcelo vydať viacero jazdcov a vytvorila sa aj väčšia skupina, tú však nepustil tím Movistar. Španiela na čele začal stíhať Tiago Machado (:kat:) a vytvorili si štvorminútový náskok na čele. Situácia v pelotóne bola veľmi pokojná, na čele pracovali hlavne šprintérske celky Trek-Segafredo, Quick-Step Floors alebo BORA – hansgrohe. Tím Mitchelton-Scott ich nechal ťahať a sústredil sa na ochranu Simona Yatesa (:mts:), ktorý vedie priebežnú klasifikáciu.

zdroj: twitter.com/lavuelta

Na jedinom kategorizovanom stúpaní dňa bol únik dostihnutý. Po ňom musel Thibaut Pinot (FDJ) riešiť defekt, no líder francúzskeho tímu sa dostal do pelotónu. V posledných dvadsiatich kilometroch šťastie vyskúšal Diego Rubio (Burgos-BH) a vydal sa na sólovú jazdu.

Problémy musel riešiť Nairo Quintana (MOV), ktorý takisto doplatil na defekt. S pomocou väčšiny tímu sa mu podarilo dostať naspäť do hlavnej skupiny a nestratiť dôležitý čas v celkovom poradí, v ktorom je momentálne na tretej priečke. Podobne na tom skončil aj Simon Yates (:mts:) a opäť mu prišiel na pomoc celý tim okrem Mattea Trentina (:mts:), ktorý živil šance na víťazstvo v šprinte. Zoznam lídrov, ktorí dostali defekt, bol doplnený aj o Wilca Keldermana (:sun:) a aj on postavil do pohotovosti celý tím Sunweb. Pokus o zviditeľnenie domáceho Rubia sa skončil pár kilometrov pred koncom.

Svoj šprintérsky vláčik mal sformovaný tím Quick-Step Floors so šprintérom Eliom Vivianim alebo Trek-Segafredo s Giacomom Nizzolom (:tfr:). Peter Sagan mal potom k dispozíi iba dvoch spolujazdcov a spoliehal sa na to, že si nájde správne zadné koleso. Napokon si vybral koleso práve talianskeho majstra Vivianiho. Na čele pelotónu sa striedali tímy s ambíciami chrániť svojich GC lídrov s celkami s dobrou šancou na dobrý špurt. Po hranici ochrannej zóny troch kilometrov sa tempo šprintérskych vlakov zrýchlilo.

V poslednom kilometri sa o útok pokúsil Lukas Postelberger (BOH), ktorý chcel rozhodiť šprintérske vlaky. Quick-Step Floors však opäť ukážkovo zvládol pripraviť šprint pre Vivianiho. Tam mu šprint rozbiehal Michael Mørkøva (:qst:) a Fabio Sabatini (:qst:). Všetci aktéri v modrých dresoch to mali perfektne načasované. Nástup Vivianiho prišiel neskôr a Peter Sagan už nedokázal zrýchliť. Slovák dokonca musel na istú chvíľu prestať šliapať do pedálov. Elia Viviani tak etapu ovádol pred Petrom Saganom a Giacomom Nizzolom, ktorý doplatil na horšiu pozíciu. Ostatní špurtérski favoriti sa taktiež nenachádzali na najlepšom mieste a sotva sa dostali do prvej desiatky.

Talian dnes získal druhé etapové víťazstvo pre Quick-Step. Na pretekoch Okolo Británie dokázal v etape vzvíťaziť Julian Alaphilippe.

Profil etapy:

zdroj: procyclingstats

Záverečný šprint:

Výsledky 10. etapy:

1.Elia Viviani (Ita):qst:04:08:08
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.Giacomo Nizzolo (Ita):tfr:
4.Nelson Andres Soto Martinez (Col)Caja Rural-Seguros RGA
5.Marc Sarreau (Fra)FDJ
6.Danny van Poppel (Ned):lot:
7.Ivan Garcia (Spa):bmt:
8.Jon Aberasturi Izaga (Spa)Euskadi Basque Country-Murias
9.Simone Consonni (Ita):uae:
10.Matteo Trentin (Ita):mts:

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:36:54:52
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:01
3.Nairo Quintana (Col)MOV0:00:14
4.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:16
5.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:00:17
6.Tony Gallopin (Fra)FDJ0:00:24
7.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:27
8.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:32
9.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:00:43
10.George Bennett (NZl):lot:0:00:48

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár