Vuelta a España: Sagan nestačil na skúseného Valverdeho po skvelom súboji

Vuelta a España

zdroj: twitter.com/DeportesEE

Dnes sa konala ôsma etapa pretekov Vuelta a España dlhá 195 kilometrov. Organizátori pripravili zvlnenú trasu vedúcu z mesta Linares do mestečka Almadén v regióne Andalúzia na juhu Španielska. Zaujímavý bol hlavne záver do stúpania. 6 km pred cieľom začal kopec, 2,4 kilometra sa išlo do 3,4-percentného sklonu, posledná dvojica kilometrov dosahovala čísla 3,8 %. Dvesto metrov pred cieľom sa išlo cez 7-percentnú rampu. Svoju úlohu zohral aj kruhový objazd a ostrá zákruta v poslednom kilometri. Šancu tak mali odolnejší šprintéri ako Peter Sagan (BOH) alebo výbušnejší vrchári.

Španielsky veterán Alejandro Valverde (MOV) vyhral ôsmu etapu. Druhý skončil po šprinte do kopca Peter Sagan (BOH). 38-ročný domáci jazdec si dokázal nájsť správnu líniu spoza Slováka a v posledných metroch zrýchliť. Tretí skončil Holanďan Danny Van Poppel (:lot:).

V celkovom poradí sa nič nezmenilo, na čele ostáva Francúz Rudy Molard (FDJ). Alejandro Valverde si polepšil v bodovacej súťaži o zelený dres. Na druhé miesto sa po treťom umiestení v prvej trojke dostal 28-ročný Sagan. Majster sveta stráca v tejto klasifikácii 13 bodov. Dnešný víťaz je taktiež na čele kombinačnej súťaže. Valverde dnes vyhral po etape číslo dva ďalšiu etapu na domácej Grand Tour. Vo svojej kariére sa z víťazstva radoval už 121-krát.

Priebeh etapy

Ešte pred začiatkom sme sa dozvedeli správu, že boj na Vuelte vzdal Maurits Lammertink (:kat:) a stal sa iba prvým cyklistom, ktorý preteky musel predčasne ukončiť.

Kvôli veľmi horúcemu počasiu sa do úniku veľa jazdcov nehrnulo. Ihneď po štarte sa na čele vytvorilo trojčlenné zoskupenie v zložení: Tiago Machado (:kat:), Jorge Cubero (Burgos-BH) a Héctor Sáez (Euskadi – Murias). Pelotón na čele s Groupama – FDJ im nechal až mnoho priestoru, keďže nikto nepredstavoval hrozbu pre priebežného lídra Rudyho Molarda (FDJ). Únik si vypracoval náskok až 12 minút, čo bol zatiaľ najväčší rozdiel v tomto ročníku. V poslednej stovke kilometrov sa náskok začal zmenšovať kvôli práci tímov Bora – hansgrohe a Cofidis. Potom sa pridali aj Trek-Segafredo a Quick-Step Floors, nikto však nenasadil najvyššie tempo.

zdroj: twitter.com/lavuelta

50 km pred páskou  Peter Sagan (BOH) dostal defekt a jeho tímoví kolegovia mu museli pomôcť dostať sa späť do balíka. Únik sa napokon dostal pod kontolu, výbornú robotu odviedol Saganov tímový kolega, Marcus Burghardt (BOH). Dopĺňali ho Matthias Brändle (:tfr:) a Pieter Serry (:qst:). Utečenci boli pohltení 7 km pred cieľom, iba Portugalčan Machado chcel ostať na chvíľu vpredu a získať cenu pre najaktívnejšieho jazdca dňa.

O útok sa pokúsil Victor Campenaerts (:lts:), no Lukas Pöstelberger (BOH) si ho postrážil a zvýšil tempo. Tým dosť pomohol Saganovi a nepripustil ataky od iných cyklistov. Slovák sa držal v predných pozíciách a vyzeral na tom veľmi dobre. Po svojom boku mal všetkých hlavných šprintérskych konkurentov a aj Rafala Majku (BOH). Pelotón viedol tím LottoNL-Jumbo. Peter Sagan si našiel zadné koleso Sergia Henaa (:sky:). Za ním bol Alejandro Valverde (MOV). Ako prvý zrýchlil Garcia Cortina (:bmt:). Zo šprintérov tam ostal iba Giacomo Nizzolo (:tfr:). Sagan po dohnaní Cortiny začal špurtovať. Cestu okolo neho si našiel skúsený Alejandro Valverde a v samotnom závere dokázal vyhrať pred Petrom Saganom. Zo zadných priečok sa do boja ešte dostal Danny Van Poppel (:lot:) a skončil tretí.

Záverečný šprint:

Profil etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 8. etapy:

1.Alejandro Valverde (Spa)MOV4:35:20
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.Danny Van Poppel (Ned):lot:
4.Ion Izagirre (Spa):bmt:
5.Giacomo Nizzolo (Ita):tfr:
6.Jesús Herrada (Spa)Cofidis
7.Simon Yates (GBr):mts:
8.Bjorg Lambrecht (Bel):lts:
9.Iván Garcia (Spa):bmt:
10.Steven Kruijswijk (Ned):lot::

Celkové poradie:

1.Rudy Molard (Fra)FDJ31:20:34
2.Alejandro Valverde (Spa):sky:0:00:37
3.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:48
4.Simon Yates (GBr):mts:0:00:51
5.Tony Gallopin (Fra)MOV0:00:59
6.Michal Kwiatkowski (Pol):bmt:0:01:06
7.Ion Izagirre (Spa):alm:0:01:11
8.Nairo Quintana (Col)MOV0:01:14
9.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:18
10.Enric Mas (Spa):qst:0:01:23

 

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár