Vuelta a España: Simon Clarke vyhral etapu z úniku, Kwiatkowski stratil červený dres

Vuelta a España

zdroj: twitter.com/Ride_Argyle

Cyklisti dnes odjazdili piatu etapu pretekov Vuelta a España. Tá viedla z mesta Granada do mesta Roquetas de Mar v regióne Andalúzia na juhu Španielska. Etapa merala 188,7 kilometra a mala zvlnený charakter. 44 km pred koncom cyklisti začali stúpať na kopec druhej kategórie Alto el Marchal dlhý 10,8 km. Po klesaní sa prišlo do cieľovej destinácie po približne 10-kilometrovej rovine. Jazdilo sa v horúcom počasí, teploty dosahovali až 36 stupňov Celzia.

O etapové víťazstvo bojovali jazdci z úniku dňa. V šprinte zúženej skupiny vyhral 32-ročný Austrálčan Simon Clarke (:efd:) pred Holanďanom Baukem Mollemom (:tfr:) a Talianom Alessandrom De Marchim (:bmc:). Za nimi došla trojica, v ktorej bol aj 28-ročný Francúz Rudy Molard (FDJ). Tomu stačil náskok 4:37 od hlavnej skupiny na to, aby sa dostal na čelo celkového poradia. Ten bude počas ďalších etáp nosiť maillot rojo, no nepredpokladá sa, že by ho udržal na dlhší čas. Z červeného dresu vyzliekol Michala Kwiatkowskeho (:sky:). Poliak tak stráca v GC 1:01. Tretí je Emanuel Buchmann (BOH). Poradie pri favoritoch na celkové víťazstvo sa však nezmenilo, pelotón prišiel pohromade.

Peter Sagan (BOH) je klasifikovaný na 149. mieste so stratou 17:24 na víťaza etapy. Jeho šanca príde zajtra na rovinatej etape s koncovkou v San Javier. Mar Menor.

Priebeh etapy

Do úniku sa chceli dostať viacerí jazdci a bolo zložité odtrhnúť sa od hlavnej skupiny. Najprv sa vytvorila skupina zložená z 25 jazdcov. Boli v nej naprííklad Sepp Kuss (:lot:), Bauke Mollema (:tfr:), Brent Bookwalter (.bmc:), Lukas Pöstelberger (BOH), Andrey Amador (MOV), Alessandro De Marchi (:bmc:), Davide Villella (AST), Simon Clarke (:efd:), Rudy Molard (FDJ) alebo Matteo Trentin (:mts:). Následne zaútočili De Marchi a Stéphane Rossetto (Cofidis). To roztrhlo pôvodný únik za nimi a Trentin a Pöstelberger sa vrátili do hlavnej skupiny. Po ďalších atakoch a pokusoch o dohnanie vedúcej dvojice sa pred záverečným stúpaním na čele vytvorila trojička Mollema, Clarke a De Marchi. Tých stíhala 9-členná skupina. Za nimi sa nachádzali ďalší jazdci z pôvodného úniku. Pelotón na stúpaní strácal viac ako šesť minút. Tento náskok by vyhovoval Molardovi, ktorý mal pred začiatkom etapy stratu na lídra GC Kwiatkowskeho 3:46 a ocitol sa na čele virtuálnej klasifikácie.

zdroj: twitter.com/cyclespains

Rozdiely medzi čelnými skupina boli približne minútové. 4 km pred vrcholom dostal Mollema defekt a onedlho využil svoje vrchárske schopnosti a dokázal sa opäť dostať do čela pretekov. To stíhala už iba skupina v zložení: Rudy Molard , Floris De Tier (:lot:) a Davide Villella (AST). Títo cyklisti strácali minútu. Na stúpaní bral plný počet bodov Mollema, no vrchársky dres si aj po dnešnom dni udržal Luis Ángel Maté (Cofidis).

Do cieľového mesta prišli skupiny stále v rovnakom zložení a vedelo sa, že vyhrá Mollema, Clarke alebo De Marchi. Tí skúšali rôzne útoky, no nikto sa neodtrhol. Pre Molarda za nimi všetko vyzeralo ideálne, strata pelotónu sa veľmi nezmenšovala. Tím Sky neprejavoval však výraznú snahu náskok zmenšiť. Kvôli taktizovaniu prednej trojice sa v predposlednom kilometri zúžila strata stíhacej skupinky už iba na 15 sekúnd. Na spojenie skupín to však nestačilo.

Záverečný šprint napokon vyhral Simon Clarke pred Baukem Mollemom a Alesaandrom De Marchim. Skupina Rudyho Molarda došla o 8 sekúnd neskôr.

Pre 32-ročného Clarka ide o piate víťazstvo v profi-pelotóne. Na už Vuelte vyhral etapu ešte v roku 2012.

Rudy Molard je prvým Francúzom za posledných sedem rokov, ktorý mal na sebe maillot rojo.

Profil etapy:

zdroj: procyclingstats

 

Záverečný šprint:

Výsledky 5. etapy:

1.Simon Clarke (Aus):efd:4:36:07
2.Bauke Mollema (Ned):tfr:
3.Alessandro De Marchi (Ita):bmc:
4.Davide Villella (Ita)AST0:00:08
5.Floris De Tier (Bel):lot:
6.Rudy Molard (Fra)FDJ
7.Maxime Monfort (Bel):lts:0:01:58
8.Jonathan Lastra Martinez (Spa)Caja Rural-Seguros RGA0:02:00
9.Franco Pellizotti (Ita):bmt:
10.Merhawi Kudus (Eri):ddd:

Celkové poradie

1.Rudy Molard (Fra)FDJ18:27:20
2.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:01:01
3.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:01:08
4.Simon Yates (GBr):mts:0:01:11
5.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:13
6.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:01:26
7.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:01:31
8.Tony Gallopin (Fra):alm:0:01:34
9.Nairo Quintana (Col)MOV
10.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:38

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár