Vuelta a España: Simon Yates získal po skvelom výkone náskok na Valverdeho a je blízko k titulu, etapu vyhral Pinot

Vuelta a España

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Posledná Grand Tour sezóny, Vuelta, mieri do finále. Dnes bola na programe pyrenejská etapa dlhá 154 kilometrov. Väčšina etapy mala rovinatý až mierne zvlnený profil, 17,5 km pred cieľom čakalo na jazdcov záverečné stúpanie Col de la Rabassa s priemerným sklonom 6,3%. Najprudšie časti sa nachádzali na začiatku kopca, kde sa sklon pohyboval v dvojciferných číslach. V druhej časti sa to mierne vyrovnalo a v poslednom kilometri sa prešlo cez 8-percentné úseky. Išlo sa najprv na španielskych cestách v severovýchodnej časti krajiny. Samotný finiš sa nachádzal za hranicami štátu Andorra, kde zhodou okolností býva mnoho profesionálnych cyklistov vrátane priebežného lídra Simona Yatesa (:mts:).

Francúz Thibaut Pinot (FDJ) získal druhé víťazstvo na 73. ročníku Vuelta a España. Dnešný víťaz sa začlenil do skupiny, ktorá zaútočila v prvých kilometroch stúpania. Boli v nej aj druhý Simon Yates (:mts.) a tretí Steven Kruijswijk (:lot:). Brit Yates v cieli získal viac ako minútový náskok na celkovo druhého Alejandra Valverdeho (MOV). Ten dnes vôbec nemal dobré nohy a v cieli stratil 1:12. Španielsky veterán sa však udržal na druhom mieste v celkovej klasifikácii, kde mu Yates odskočil na rozdiel 1:38. O dve priečky si polepšil Holanďan Kruijwijk. Ten má na Valverdeho stratu 20 sekúnd a boj o druhé miesto bude ešte zaujímavý.

Peter Sagan (BOH) došiel na 153. mieste 26 minút po víťazovi. Na čele bodovacej súťaže sa udržal Alejandro Valverde. Ten má náskok 26 bodov pred druhým Slovákom. Novým lídrom kombinačnej súťaže je Simon Yates (:mts:).

Priebeh etapy

Do dnešnej etapy už nezasihol Lukas Pöstelberger (BOH), ktorý odišiel kvôli príprave na svetový šampionát. Počas etapy sa so Španielskom rozlúčil Laurens De Plus (:qst:) kvôli zraneniu. Belgičan bude chýbať pri boji Enrica Masa (:qst:), ktorý bol na celkovom treťom mieste.

Únik sa tvoril ťažko. Útočilo sa hneď od začiatku, no tempo pelotónu bolo vysoké. Na začiatku si miernu výhodu vytvorili Michal Kwiatkowski (:sky:), Simon Clarke (:efd:) a Amanuel Ghebreigzabhier (:ddd:). Tí sa udržali na čele až do méty 90 km do cieľa. Predtým si z čelnej skupiny vystúpil Clarke a pochoval tak šance tohto úniku. Potom sa do úniku dostali Jonathan Castroviejo (:sky:) a Benjamin Thomas (FDJ). Táto dvojica si vypracovala náskok dvoch minút. Pelotón viedol tím Movistar s lídrom Alejandom Valverdem (MOV). Počas etapy sa dokonca rozhodli zrýchliť tempo a na protivetre na chvíľu roztrhali pelotón a dostali do problémov Mitchelton-Scott so Simonom Yatesom (:mts:). Pred vstupom do Andorry sa to však všetko spojilo.

zdroj: twitter.com/Movistar_Team

Col de la Rabassa

Tím Movistar stále diktoval tempo hlavnej skupiny. O to sa starali hlavne Winner Anacona (MOV) a Nairo Quintana (MOV), ktorý už iba pracoval pre Valverdeho. Na začiatku stúpania bol únik pohltený. Z líderskej skupiny si vystúpil celkovo siedmy Ion Izagirre (:bmt:) a začal limitovať straty. Najlepšie nohy nemal ani jeho tímový kolega Vincenzo Nibali (:bmt:) a vyzerá to tak, že sa stále nevyliečil zo zranení z Tour de France. Na špičku pelotónu sa potom dostala zostava LottoNL-Jumbo.

13 km pred páskou nastúpil Kolumbijčan Quintana a nasledovali o George Bennett (:lot:) so Stevenom Kruijswijkom (:lot:). Ťahať musel Jack Haig (:mts:). Z útoku vypadol Bennett  a na jeho holandskom kolegovi bol zavesený Quintana. O niekoľko stovák metrov sa k nim pridal Thibaut Pinot (FDJ) a vytvorila sa silná trojka. Quintana však nespolupracoval. Pri vstupe do poslednej desiatky kilometrov zaútočil samotný červený Simon Yates. Dotiahol sa tak na vedúcu skupinku. 26-ročný jazdec sa vôbec nezastavil a na miernejšej časti stúpania pokračoval vo vysokom tempe. Zo zriedenej skupiny favoritov vypadol aj Richard Carapaz (MOV) a Valverde prišiel o všetkých pomocníkov v skupine. 38-ročný Španiel mal pred etapou stratu iba 25 sekúnd pred Yatesom. Kvôli tomu sa Quintana vrátil do skupiny k lídrovi svojho tímu. Odstup od vedúceho Yatesa bol už dvadsaťsekundový.

V stíhacej skupiny sa k slovu dostal aj Wilco Kelderman (:sun:) a vypracoval si polminútový náskok. Nasledoval ho Tony Gallopin (:alm:), no ten sa musel vrátiť späť. Medzitým Quintana doplatil na defekt. Yates sa Valverdemu vzdialil na rozdiel jednej minúty. Tento náskok sa nezmenšil ani po útokoch Miguela Ángela Lópeza (MOV).

V predposlednom kilometri zaútočil Enric Mas (:qst:) a Valverde začal strácať. Z čela vypadol Kruijswijk a o etapu si to rozdal s Pinotom. Na konci Brit priviezol Francúza do posledných metrov a 28-ročný Pinot získal druhé víťazstvo na týchto pretekoch.

Druhý došiel Yates, no to ho vôbec nemrzelo. Yates si výrazne polepšil v celkovom poradí pred zajtajšou poslednou náročnou horskou etapou. Za ním skončil s 8-sekundovým mankom Kruijswijk a hlavná skupina favoritov stratila na neho až 47 sekúnd. Jednalo sa o Rigoberta Urána (:efd:), Lópeza a Masa. Zlý deň Movistaru potvrdil Alejandro Valverde, keď na víťaza etapy stratil až minútu a 12 sekúnd. Jeho tímový kolega Quintana mal manko 1:49. Ďalší jazdci stratili dve minúty a viac. Išlo napríklad o Rafala Majku (BOH), Emanuela Buchmanna (BOH) alebo Iona Izagirreho (:bmt:).

Posledný kilometer:

Profil etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 19. etapy:

1.Thibaut Pinot (Fra)FDJ 3:42:05
2.Simon Yates (GBr):mts:0:00:05
3.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:00:13
4.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:52
5.Miguel Angel Lopez (Col)AST
6.Enric Mas (Spa):qst:
7.Wilco Kelderman (Ned):sun:0:01:03
8.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:12
9.Tony Gallopin (Fra):alm:0:01:15
10.Nairo Quintana (Col):qst:0:01:49

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:76:44:41
2.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:01:38
3.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:58
4.Enric Mas (Spa):qst:0:02:15
5.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:02:29
6.Nairo Quintana (Col)MOV0:04:01
7.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:05:22
8.Rigoberto Uran (Col):efd:0:05:29
9.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:06:30
10.Tony Gallopin (Fra):alm:0:07:21

 

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár