Vuelta a España: Vietor v závere rozbil pelotón, etapu vyhral Bouhanni, Sagan deviaty

Vuelta a España

Šiesta etapa pretekov Vuelta a España previedla jazdcov po pobreží Stredozemného mora na juhovýchode Španielska. Trasa merala 155,7 km a viedla z mesta Huércal-Over do mestečka San Javier, kde sa finišovalo pri morskej lagúne Mar Menor. Etapa poskytla jednu z mála šancí pre šprintérov, aj keď sa nejednalo o úplnú placku. Špurtérov potrápili dve stúpania tretej kategórie. To posledné, Alto Cuesta de Cadecero, sa nachádzalo 52,7 km pred cieľom a nemohlo urobiť výrazné rozdiely. Tie však narobil vietor. Po stúpaní totiž nasledovala iba otvorená rovina do 32-tisícového mesta v provincii Murcia.

Etapa priniesla víťazstvo Nacera Bouhanniho z tímu Cofidis. V šprinte zriedenej skupiny zvíťazil pred Dannym Van Poppelom (:lo:) a Eliom Vivianim (:qst:). V posledných kilometroch etapy hlavnú skupinu rozdelil silný vietor. Peter Sagan (BOH) ostal v čelnej skupine, no v šprinte skončil až na deviatom mieste. Veľký rozdiel urobil aj kruhový objazd krátko pred posledným kilometrom, kde mnohí šprintéri stratili dobrú pozíciu.

Z GC favoritov stratili čas Thibaut Pinot (FDJ) a Wilco Keldermann (:sun:). Tí sa ocitli v zadných skupinkách a stratili minútu a 45 sekúnd. V červenom drese ostáva Rudy Molard (FDJ), no pre FDJ ide dnes o smolný deň, pretože stratili skutočného lídra Pinota. Michal Kwiatkowski (:sky:) je aj naďalej v celkovom poradí druhý, Emanuel Buchmann (BOH) tretí.

Priebeh etapy

Ešte pred začiatkom etapy rozdali rozhodcovia penalizácie priebežnému lídrovi Rudymu Molardovi (FDJ) a Nacerovi Bouhannimu (Cofidis). Francúzom boli udelené časové penalizácie. Molardovi bolo ubraných 20 sekúnd v GC za nedovolené prebratie nápojov a jedla v posledných 20 km včerajšej etapy. Jeho náskok na druhéko Michala Kwiatkowskeho (:sky:) sa tak zmenšil na 41 sekúnd. Šprintér Bouhanni stratil pol minúty za úder, ktorý udelil svojmu športovému riaditeľovi a následne rukou buchol do tímového auta. Tím Cofidis tieto obvinenia poprel.

Do úniku sa dostali Jorge Cubero (Burgos-BH), držiteľ vrchárskeho dresu Luis Ángel Maté (Cofidis) a prekvapivo aj Richie Porte (:bmc:). Austrálsky vrchár prišiel hneď v druhej etape kvôli chorobe o všetky nádeje na dobré umiestnenie v celkovom poradí a sústredí sa už iba na zisk etapových víťazstiev a Vueltu berie ako prípravu na Majstrovstvá sveta. V GC stráca už viac ako 41 minút. Trojica si ihneď vypracovala štvorminútový náskok. Na čele pelotónu pracovali šprintérske tímy Quick-Step Floors pre Eliu Vivianiho (:qst:), Trek-Segafredo pre Giacoma Nizzola (:tfr). Povinnosť kontrolovať tempo mal aj tím Groupama FDJ, za ktorý jazdí momentálny majiteľ červeného dresu pre lídra celkovej klasifikácie Rudy Molard (FDJ). Na čele sa na chvíľu objavila aj zostava Bora – hansgrohe, ktorá pomáhala Petrovi Saganovi (BOH).

zdroj: twitter.com/lavuelta

Ángel Maté prvú horskú prémiu vyhral, na druhej bol druhý. Španiel si však polepšil na čele vrchárskej klasifikácie o päť bodov a taktiež dostal cenu za najbojovnejšieho jazdca dňa. 33 km pred cieľom bol únik pohltený. Niekoľko minút to ešte na čele ťahal osamotený Jorge Cubero.

V posledných 20 kilometroch začal úradovať silný nepríjemný vietor a ten roztrhal pelotón. Situáciu skomplikoval aj pád Victora Campenaertsa (:lts:). Peter Sagan (BOH) bol v bezpečnej pozícii na čele. Na technické problémy doplatil Wilco Keldermann (:sun:). Holandský GC favorit sa ocitol až v zadnej skupine. Pred ním boli ďalšie tri skupinky. V prednej vyselektovanej skupine 30 jazdcov bol červený dres Molarda, KwiatkowskiBuchmann (BOH), Aru (:uae:), Simon Yates (:mts:) alebo Quintana (MOV). Túto grupu ťahali modré dresy Quick-Stepu a následne aj tím EF Education First. Tí to robili pre vrchára Rigoberta Urana (:efd:). Zo šprintérov tam stále bol Viviani, Bouhanni, Trentin (:mts:) a aj Sagan. Minútu za nimi bola skupina Thibauta Pinota (FDJ). Ďalšiu minútu strácala skupina Keldermanna. Posledné dve skupinky sa napokon spojili, no na predný pelotón stále strácali príliš veľa času.

Záverečný šprint

Čelná skupina zložená z 50 jazdcov sa blížila do cieľovej destinácie. Na poslednom kruhovom objazde sa udiali najväčšie straty pozícií. Viviani sa zrazu ocitol mimo boja o etapové víťazstvo. Najlepšie na tom boli Nacer Bouhanni a Danny Van Poppel (:lot:). Peter Sagan taktiež nemal najlepšiu šprintérsku pozíciu a do šprintu o prvenstvo sa nezapojil. Slovák bol zavesený na kolese Vivianiho, čo nebola najlepšia voľba. Ako prvý začal šprintovať Simone Consonni (:uae:). Z chaotického záveru najviac vyťažil 28-ročný Nacer Bouhanni a dokázal vyhrať etapu. Druhý skončil Van Poppel a taliansky majster Viviani sa po silnom závere dokázal dostať na slušnú tretiu priečku.

Pre „zlého muža“ Bouhanniho ide o prvé Grand Tour víťazstvo za posledné štyri roky. V roku 2014 dokzal vyhrať tri etapy na Giro d’Italia a rovnaký počet na Vuelte. V tejto sezóne vyhral ďalších päť pretekov, no dnes sa radoval prvýkrát na World Tour úrovni.

Na čele bodovacej súťaže o zelený dres je aj naďalej Kwiatkowski. Ten sa dostal aj do čela kombinačnej súťaže.

Posledný kilometer:

Profil etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 6. etapy:

1.Nacer Bouhanni (Fra):qst:3:58:35
2.Danny van Poppel (Ned):lot:
3.Elia Viviani (Ita):qst:
4.Simone Consonni (Ita):uae:
5.Matteo Trentin (Ita):mts:
6.Ivan Garcia (Spa):bmt:
7.Omar Fraile (Spa)AST
8.Miguel Angel Lopez (Col)AST
9.Peter Sagan (Svk)boh
10.Michael Mørkøv (Den):qst::

Celkové poradie

1.Rudy Molard (Fra)FDJ22:26:15
2.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:0:00:41
3.Emanuel Buchmann (Ger)BOH0:00:48
4.Simon Yates (GBr):mts:0:00:51
5.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:53
6.Ion Izagirre (Spa):bmt:0:01:11
7.Tony Gallopin (Fra):alm:0:01:14
8.Nairo Quintana (Col)MOV
9.Steven Kruijswijk (Ned):lot:0:01:18
10.Enric Mas (Spa):qst:0:01:23

 

Zdroj: cyclingews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár