Zoe Backstedt neporaziteľná (MS v cyklokrose 2022 – juniorky)

Cyklokros
Zoe Backstedt

zdroj: Tommaso Pelagalli/BettiniPhoto©2020

Britka Zoe Backstedt ovládla MS v cyklokrose 2022 junioriek. Majstrovstvá sveta v americkom Fayetteville mali v prvej disciplíne jasný priebeh. 

Dcéra bývalého víťaza Paríž – Roubaix, Švéda Magnus Bäckstedta, zvládla úlohu favoritky. 17-ročná pretekárka sa stala majsterkou sveta aj v cyklokrose. Vlani vyhrala majstrovstvá sveta na ceste v belgickom Leuvene. Neskôr v novembri ovládla európske majstrovstvá v CX.

Waleshanka mala v poslednom mesiaci problémy. Pre nakazenie sa Covid-19 musela vynechať niekoľko kôl cyklokrosového svetového pohára, aby sa vrátila len krátko pred šampionátom v USA.

Program MS v cyklokrose 2022 – sobota:

  • 18:00 – 18:30: preteky junioriek (U19)
  • 20:00 – 20:45: preteky mužov do 23 rokov
  • 21:30 – 22:20: preteky žien Elite

Preteky rozhodnuté takmer okamžite

Vo Fayetteville v štáte Arkansas sa prešlo päť kôl dlhých 3,2 kilometra. Ako sa ukázalo, išlo o veľmi priamočiaru trasu – veľmi rýchlu, s menej náročným terénom, ale viacerými tiahlymi stúpaniami a sekciou so 40 schodmi.

Backstedt sa na čelo dostala už v prvom kole. Vytvorila si 18-sekundový náskok. Ani skupinky pretekárok za ňou nedokázali čo i len udržať veľký svoju stratu. Rodáčka z Pontyclunu v Spojenom kráľovstve neustále svoju výhodu navyšovala.

Na pódiu ju doplnili Holanďanky Leoine Bentveld a Lauren Molengraaf.

Neštartovala ani jedna Slovenka. Najlepšou Češkou bola Julia Kopecky na 10. mieste.

Zoe Backstedt po pretekoch:

Aby som bola úprimná, som jednoducho šokovaná. Mala som pomerne dobrú sezónu na ceste aj v cyklokrose. Mala som smolu, že počas pár kôl svetového pohára a národných majstrovstiev som mala Covid. Ale to ma donútilo dnes bojovať ešte viac. 

Tréner mi povedal, že ak sa budem cítiť dobre, mám zaútočiť už na prvom stúpaní v prvom kole. Pod kopec som prišla na druhom mieste, po útoku som si vytvorila veľký náskok. Išla som najtvrdšie. Našťastie som nespadla, bol to dobrý deň. 

Priezvisko predurčené k veľkým veciam

Celá rodina Zoe Backstedtovej má niečo spoločné s cyklistikou. Okrem jej otca, teraz komentátora Eurosportu, je aj jej matka bývalá britská majsterka. Jej sestra Elynor už jazdí za World Tour zostavu Trek-Segafredo.

„Dlhý čas som nenávidela cyklistiku. Rodičia v nás nevideli cyklistiky. Až v jeden deň, keď som mala desať alebo jedenásť, sa to vo mne zaplo,“ hovorila pred časom Zoe Backstedt pre BBC.

O niekoľko mesiacov sa Zoe Backstedt opäť ukáže na ceste. Aj keď najviac si užíva pretekania na blate vo veľkej zime, cez leto bude kombinovať cestné preteky a dráhovú cyklistiku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár