1. etapa Okolo Beneluxu 2021: Merlier víťazom, Slovákov odfúklo a Sagan na zemi

Články
1. etapa Okolo Beneluxu 2021

zdroj: https://twitter.com/BeneluxTour/status/1432354293718437889/photo/1

30. augusta odštartovali posledné World Tour etapové preteky tohto roku. 1. etapa Okolo Beneluxu 2021 mala rovinatý profil, a preto bola v hľadáčiku čistokrvných šprintérov. Papierové predpoklady napokon v závere potvrdil Tim Merlier (Alpecin-Fenix), ktorý zdolal Phila Bauhausa (TBV). Nebolo to však vydreté víťazstvo len v záverečnom šprinte ale v priebehu celej veternej a najmä epickej etapy. Nechýbali v nej terezíny, defekty a pády. V jednom z nich sa ocitol aj frustrovaný Peter Sagan (BOH).     

Ako prebiehala etapa?

Nalini - procycling

Profil

Image

1. etapa Okolo Beneluxu 2021 https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1432251822803144707/photo/1

Rovinatá klasika

Úvod etapy bol hektický, no napokon si do celodenného úniku nastúpilo 7 pretkárov. Boli nimi Julien Duval (ACT), Guillaume Boivin (:isn:), Logan Owen (:efn:), Arjen Livyns, Ludovic Robeet (obaja Bingoal WB), Ward Vanhoof (Sport Vlaanderen) a Luke Durbridge (:bex:). Na pelotón, v ktorom jazdili všetci Slováci v službách tímu Bora – hansgrohe, mali k dobru aj dve a pol minúty. Inými slovami, pelotón priebeh etapy kontroloval. Od polovice etapy však v ňom už nejazdil Jakob Fuglsang (AST), ktorý bol zapletený do hromadného pádu. K vážnym zraneniam však nedošlo.      

Image
https://twitter.com/Lotto_Soudal/status/1432339325539192833/photo/1

Začína fúkať

Na méte 60 kilometrov do cieľa začal fúkať nepríjemný bočný vietor, ktorý rozdelil pelotón na viacero skupín. Peter Sagan (BOH) zaostal v tretej skupine (druhej stíhacej). Naopak, veľa favoritov dnešnej etapy sa pohybovalo v druhej skupine podobne ako Remco Evenepoel (:dqt:) či Matej Mohorič (TBV).

Image
https://twitter.com/BeneluxTour/status/1432345013086658563/photo/1

Únik eliminovaný, Evenepoel nahnevaný

K dostihnutiu uniknutej sedmičky došlo 31 kilometrov pred cieľom. Skupina s Petrom Saganom, v ktorej sa nachádzal aj Tom Dumoulin (:tjb:) či Greg van Avearmet (ACT) strácala jednu minútu.

Vo väčších problémoch sa však ocitol Remco Evenepoel, ktorý dostal defekt. Napokon sa mu dostalo neutrálnej pomoci, ktorá však trvala „večnosť“. Konkrétne necelé dve minúty, čo sa prejavilo v jeho prepade až do tretej skupiny.

Sagan na zemi

Definitívny koniec pomýšľania na etapové víťazstvo pre Petra Sagana prišiel 20 kilometrov pre cieľom, kedy sa ocitol na zemi. Svoju frustráciu dal patrične najavo.

Image
https://twitter.com/BORAhansgrohe/status/1432346895943356417/photo/1

Zlatý kilometer

Zlatý kilometer, na ktorom sa rozdávali cenné bonifikačné sekundy, priniesol viaceré nástupy. Ich autormi boli Matej Mohorič či Tiesj Benoot (DSM), ktorí dokázali získať najväčší počet spomínaných sekúnd. O pár kilometrov ďalej sa vyformovala na čele mala skupinka cyklistov v zložení Matej Mohorič, Tiesj Benoot, Mike Teunissen (:tjb:), Sonny Colbrelli (TBV) a Kasper Asgreen (:dqt:). Kvinteto sa však v čele pretekov prezentovalo iba krátku dobu. Na méte desať kilometrov na cieľovú pásku boli hlavní favoriti pohromade. Peter Sagan jazdil o necelé dve minúty pozadu v druhej skupine.

Záver

Necelé dva kilometre do cieľa zaútočil Lukas Postelberger (:boh.), no jeho nástup nebol razantný a dynamický. Preto ho početná skupina cyklistov bažiacich po etapovom vavríne dostihla a vstúpila do hromadného šprintu. V ňom začal skoro šprintovať Alvaro Hodeg (:dqt:), ktorého napokon obehol víťazný Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

1. etapa Okolo Beneluxu 2021: výsledky

1
 MERLIER Tim
Alpecin-Fenix
2
 BAUHAUS Phil
Bahrain – Victorious
3
 HODEG Álvaro José
Deceuninck – Quick Step
4
 GAVIRIA Fernando
UAE-Team Emirates
5
 PEDERSEN Mads
Trek – Segafredo
6
 VAN POPPEL Danny
Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux
7
 WALSCHEID Max
Team Qhubeka NextHash
8
 ANIOŁKOWSKI Stanisław
Bingoal Pauwels Sauces WB
9
 TEUNISSEN Mike
Team Jumbo-Visma

Zajtra je na programe časovka jednotlivcov.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

  1. Ahojte,
    chýba mi viac informácií o páde Petra Sagana. Vyzerá to, že to nezachytila žiadna kamera (už by to bolo asi vonku). Podľa Petových reakcií to vyzerá, že to neebola jeho chyba. Viete prosím zistit detaily? Vďaka.

Pridaj komentár