Benelux Tour 2021 preview: Peter Sagan na klasikárskom sviatku

Články
Benelux Tour 2021

zdroj: © BORA - hansgrohe / Bettiniphoto

Už od 30. augusta do 5. septembra cyklisti opäť ochutnajú príchuť jarnej klasikárskej sezóny na etapovom podujatí Benelux Tour 2021. Svoju účasť potvrdili Peter Sagan, Caleb Ewan, Recmo Evenepoel, alebo Filippo Ganna.

Preteky zažijú už svoj 17. ročník. Kopce známe z klasík ako Amstel Gold Race či Valónsky šíp sa ešte pred zimou stanú dejiskom veľkolepých cyklistických súbojov. Dominantné zastúpenie však majú flámske dláždené stúpania. Preto nie nadarmo hovoríme o týždňovom etapovom závode, ktorého každý deň je samostatnou severskou klasikou. Benelux Tour 2021 bude teda po Bretagne Classic – Quest-France sviatkom všetkých klasikárov.

Benelux Tour – história

Preteky vznikli ako pokračovanie nudných a nezáživných pretekov Okolo Holandska v roku 2000. Od roku 2005 podujatie dostalo názov Eneco Tour a priviedlo cyklistov aj do ostatných krajín Beneluxu. Takto to fungovalo až do roku 2017, kedy sa začal používať názov BinckBanck Tour, kvôli novému sponzorovi. Pomenovanie však vo svete cyklistiky vzbudzovalo neúctu, preto sa v súčasnosti používa názov, ktorý jasne dáva najavo, kde sa preteky jazdia.

Krajinou, ktorá má najviac triumfov, konkrétne 4, je Holandsko. Španielsko či Nemecko však ďaleko nezaostáva.

Zoznam víťazov (posledných 10 rokov)

  • 2020 VAN DER POEL Mathieu
  • 2019 DE PLUS Laurens
  • 2018 MOHORIČ Matej
  • 2017 DUMOULIN Tom
  • 2016 TERPSTRA Niki
  • 2015 WELLENS Tim
  • 2014 WELLENS Tim
  • 2013 ŠTYBAR Zdeněk
  • 2012 BOOM Lars
  • 2011 BOASSON HAGEN Edvald

Benelux Tour 2021: základné parametre

  • začiatok: 30. augusta (pondelok)
  • koniec: 5. septembra (nedeľa)
  • počet etáp: 7 (3 rovinaté, 3 klasikársky kopcovité, 1 časovka jednotlivcov)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI World Tour

Benelux Tour 2021: trasa a etapy

kurz Benelux Tour 2021
mapa pretekov Benelux Tour 2021. zdroj: beneluxtour.eu

1. etapa Benelux Tour 2021

Benelux Tour 2021 odštartuje na severe Holandska, a teda očakáva sa naozaj veterná etapa. Meria necelých 170 kilometrov a profilovo ide o čistú „placku“. Líderský dres by si teda mal po prvom dni obliecť najrýchlejší šprintér.

profil 1. etapy Benelux Tour. zdroj: beneluxtour.eu

2. etapa

Po šprinte na pretekárov v druhej etape čaká boj proti chronometru na 11-kilometrov dlhej trati. Môžeme očakávať, že sa celkové poradie zmení, no definitívne vôbec nerozhodne.

profil 2. etapy Benelux Tour. zdroj: beneluxtour.eu

3. etapa

Prvé klasikárske objatie zažijú pretekári v tretej etape, v ktorej na nich čaká viacero krátkych a strmých stúpaní. Navyše to cieľové v meste Hoogerheide prejdú dokopy až štyrikrát.

3. etapa Benelux Tour. zdroj: beneluxtour.eu

4. etapa

Záverečné okruhy cyklisti okúsia aj v druhej polovici 4. dejstva. Tentokrát sa však bude finišovať v meste Ardooie po 166 kilometroch. Čistokrvní šprintéri si na svoje už neprídu. Prvé husle by mali hrať klasikári a komplexní šprintéri.

4. etapa Benelux Tour. zdroj: beneluxtour.eu

5. etapa

„Ozajstné“ kopce budú korením 5. dňa. Záver sa však opäť podobá na ardenské klasiky.

profil 5. etapy Benelux Tour. zdroj: beneluxtour.eu

 6. etapa

Prívlastok kráľovská má 6. etapa, ktorá zavedie pretekárov na stúpania ako Côte Saint-Roch, Côte Bois des Moines či Côte Le Vieux Chemin, ktoré vytvárajú dokonalú húsenkovú dráhu pár kilometrov pred cieľovou čiarou. Tá je situovaná po 207 kilometroch v obci Houffalize.

profil 6. etapy Benelux Tour. zdroj: beneluxtour.eu

7. etapa

Benelux Tour vyvrcholí naozaj vo veľkom štýle. Postará sa o to cyklistická perla Flámska – Muur van Geraardsbergen (Muur – Kapelmuur), cez ktorý pôjdu pretekári trikrát. Okrem neho ich potrápi Bosberg a Denderoordstraat. Finišovať sa však bude v Geerardsbergene.

profil 7. etapy Benelux Tour. zdroj: beneluxtour.eu

Benelux Tour 2021: favoriti

Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel. © PresseSports/Bernard Papon

Návrat na cestu v krajinách Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) musí ešte odložiť. Nepríjemný pád na olympiáde v pretekoch horských bicykloch si vyberá svou daň a Holanďan ešte nie je pripravený.

Šprintéri

V tíme Alpecin-Fenix sa chystá taktiež šprintér Tim Merlier, ktorý tento rok vyhral etapy na Gire a Tour. V šprintoch mu bude silným konkurentom taliansky národný šampión Sonny Colbrelli (TBV), José Alváro Hodeg (:dqt:) alebo Dylan Groenewegen (:tjb:) či bývalý majster sveta Mads Pedersen (:tfr:).

Mads Pedersen Okolo Nórska 2021
Mads Pedersen. ©Kjetil Birkedal Pedersen

Aj Caleb Ewan (:lts:) si odbije jedny z prvých šprintov po svojom páde na Tour de France, pri ktorom si zlomil kľúčnu kosť.

Peter Sagan začína poslednú časť sezóny na Benelux Tour

BORA - hansgrohe Tour de France 2021 Peter Sagan
Peter Sagan ovládol šprint 10. etapy. © Gian Mattia D’Alberto/LaPresse

Po páde na Tour de France a následnej operácii sa Peter Sagan zdržiaval v Andorre, kde trénoval an ceste, ale aj na horských bicykloch. Slovák na začiatkus sezóny prekonal Covid-19, získal však štyri víťazstvá v etapách na Okolo Katalánska, Okolo Romandie a Giro d’Italia, ku ktorým pridal domáci majstrovský titul.

31-ročný Sagan začína svoju poslednú časť sezóny, teda aj posledné preteky v drese BORA – hansgrohe. Šancu má v podstate každej etape okrem časovky, no predovšetkým bude podnik v Belgicku a Holandsku slúžiť na rozjazdenia a naberanie pretekárskej záťaže. Po Benelux Tour 2021 sa Sagan pozrie na majstrovstvá Európy (12.9.), Okolo Slovenska (15.9. – 19.9.), majstrovstvá sveta (26.9.) a Paríž – Roubaix (3.10.).

Časovkári a celkové poradie

V časovke si sily zmerajú viaceré mená, no zatiaľ to vyzerá na boj Filippo Ganna (:ins:) vs. Stefan Küng (FDJ).

Z jazdcov na celkové poradie, o ktoré pravidelne bojujú na grandtours, uvidíme Gerainta Thomasa (:ins:) a Jakoba Fuglsanga (AST). Ako sme už videli v minulosti, tieto preteky môže vyhrať aj vrchár a nie klasikár. Tom Dumoulin (:tjb:) bude taktiež veľkým spestrením. Preteky totiž v roku 2017 vyhral.

Zaujímavými menami sú aj cyklisti ako Kasper Asgreen (:dqt:), Greg van Avermaet (ACT), Mark Hirschi (UAD), Philippe Gilbert (:lts:), Remco Evenepoel (:dqt:) či Matej Mohorič (TBV), víťaz z roku 2018.

Matej Mohorič
5/21 etáp na TdF patrili Slovincom. ©A.S.O./Pauline Ballet
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár