Okolo Švajčiarska 2022: Williams prekvapil, Sagan znova v problémoch (1. etapa)

Okolo Švajčiarska 2022

zdroj: © tourdesuisse.ch/tds-2022 © Sam Buchli

Prvá etapa pretekov Okolo Švajčiarska 2022 sa konala v okolí mesta Küsnacht. Slovenských fanúšikov zaujímal návrat Petra Sagana (TotalEnergies). Rekordér pretekov sa vrátil do kolotoča po dlhšej odmlke. Dnes to však nebolo ono, dvadsať kilometrov pred cieľom rodák zo Žiliny zvesil nohy. Etapu napokon prekvapujúco opanoval Stephen Williams (:tbm:) a zajtra sa oblečie do dresu pre vedúceho jazdca.

Stephen Williams (:tbm:)

„Nevedel som dnes v akej forme budem, no šlo to. Je to špeciálne víťazstvo, najväčšie v mojej kariére. Prišiel som s cieľom sa ukázať a vyšlo to.“

Profil 1. etapy Okolo Švajčiarska 2022

Štart


Priebeh prvej etapy

Ihneď po štarte zaútočila sedmička jazdcov. Do úniku sa dostali Casper Pedersen (DSM), Lewis Askey (FDJ), Jay Vine (Alpecin-Fenix), Johan Jacobs (MOV), Quinn Simmons (:tfr:), Chad Haga (Human Powered Health) a Simon Vitzthum (Švajčiarsko). Sedmmička jazdcov mala čoskoro náskok dvoch minút. Po 30 kilometroch bol už náskok dvojnásobný, na väčšiu hodnotu však už nevystúpal.

Nalini - procycling

V polovici etapy bol náskok na úrovni troch minút. Do poslednej tretiny etapy vstupovala skupinka v čele s náskokom dvoch minút. Všetko smerovalo k boju favoritov o prvú etapu. Na Küsnachter Berg odpadol Lewis Askey (FDJ), šestica v čele mala stále približne jednu minútu. V pelotóne sa v tento moment začalo pretekať a tempo zvýšil Philippe Gilbert (:lts:), ktorý otestoval pripravenosť súperov. Následne sa však situácia ukľudnila, stále do cieľa ostávalo cez 35 kilometrov.



V pelotóne sa do čela dostal tím BikeExchange Jayco, ich jednotkou pre etapu bol Michael Matthews (:bex:). 25 kilometrov pred cieľom bol záber na Sagana (TotalEnergies), Slovák bol na chvoste pelotónu. Šestica v čele mala už len 40 sekúnd. Únik postupne opustil Vine (Alpecin-Fenix) a Johan Jacobs (MOV). Dvadsať kilometrov pred koncom zvesil nohy Sagan, dnes to znova nebolo ono. Únik bol dostihnutý 7 kilometrov pred páskou a šlo sa do finále.

Záver

Na poslednom stúpaní dňa sa hlavný balík poriadne pretriedil. Tempo zvýšil Evenepoel (:dqt:) a zbytok to ihneď pocítil. S Belgičanom tam bola ďalšia pätica jazdcov. Šestka mala k dobru 10 sekúnd. Čoskoro ich však doplnili ďalší favoriti, v skupine tak bolo približne 15 jazdcov. Odskočiť sa nepodarilo nikomu a tak musel rozhodnúť šprint. Tam sa napokon presadil prekvapujúco Stephen Williams (:tbm:). Brit prešprintoval všetkých favoritov.

Výsledky 1. etapy

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár