1. etapa Tour du Var 2022: Caleb Ewan prežil kopce a vyhral

Caleb Ewan

zdroj: twitter.com/Lotto_Soudal

1. etapa Tour du Var 2022 (Tour des Alpes Maritimes) mala mierne zvlnený profil a merala 177 kilometrov. 13 kilometrov pred cieľom bol situovaný kopec tretej kategórie, na ktorom došlo k oživeniu inak nudnej etapy. Išlo najmä o útok Kevina Genietsa (FDJ), ktorý donútil hlavné pole k prenasledovaniu. Napokon však bol pohltený a v cieli sa z víťazstva tešil Caleb Ewan (:lts:). Druhý skončil Anthony Turgis (TotalEnergies), ktorý zastúpil Petra Sagana. Tretie miesto berie Nacer Bouhanni (Arkéa – Samsic).   

Nalini - procycling

Prvá z troch etáp v regióne Var odštartovala 54 ročník týchto juhofrancúzskych pretekom, na ktorých odštartoval sezónu 2022 aj Slovák Peter Sagan (TotalEnergies). Ten celý deň strávil zabudovaný v pelotóne, no v záverečnom ľahšom stúpaní si vystúpil z tempa a nebojoval o popredné priečky. Či išlo o dôsledok koronavírusu, alebo to bol zámer, to vie iba on a jeho tím. Ide však o prípravné preteky pred jarnou klasikárskou časťou sezóny.

Záverečný šprint:

1. etapa Tour du Var 2022 – priebeh

Profil:

Image
https://twitter.com/tourhautvar/status/1494559706253348883/photo/1

Nič prekvapivé

Prvotné kilometre úvodnej etapy sa niesli v znamení očakávaného priebehu. Po chvíľke súperenia sa vytvoril celodenný únik v zložení Morné Van Niekerk (St Michel – Auber93), Evaldas Šiškevičius (Go Sport – Roubaix Lille Métropole), Tristan Delacroix (Nice Métropole Côte d’Azur) a Maël Guégan (Team U Nantes Atlantique). Kvarteto na čele teda bolo zložené z čisto kontinentálnych tímov a na pelotón si dokázalo vybudovať aj 3-minútový náskok. V oboch skupinách vládla slnečná pohoda pri 20 stupňoch Celzia. 

Predčasné sťahovanie

70 kilometrov pred cieľom sa však pelotón dosť výrazne priblížil k čelu. Hlavné pole strácalo iba 48 sekúnd, čo bolo veľmi málo najmä na ešte dlhú cestu do cieľa. Pelotón bol vedený tímom Arkéa – Samsic, ktorý vo svojom vlaku uchovával Naira Quintanu, nedávneho víťaza Tour de la Provence. Za červeným vláčikom francúzskeho prokontinentálneho tímu bol zoradený tím TotalEnergies aj s Petrom Saganom. Podobne v pelotóne jazdil aj najväčší súper trojnásobného majstra sveta Caleb Ewan (:lts:) v potenciálnom hromadnom šprinte. Všetko tomu nasvedčovalo, do cieľa však bolo ešte veľmi ďaleko.

Sekundová stabilita

Preteková situácia bola aj na méte 50 kilometrov do cieľa perfektne kontrolovaná. Pelotón nechával čelnému kvartetu dlhodobo náskok v intervale od 45 do 55 sekúnd. Boli sme teda svedkami pomerne nudnej etapy, v ktorej prekvapenie sa vyhýbalo na míle.

Hlavné pole pokope, no Sagan zaostáva

Celodenný 4-členný únik bol napokon pohltený až na poslednom stúpaní dňa Côte du Mai. Približne v tej pasáži došlo k menším zmätkom na ceste, ktoré rezultovali v páde Lewisa Askeya (FDJ). K vážnym zraneniam však nedošlo.

Stúpanie však prinieslo viaceré útoky jazdcov z prokontinentálnych tímov. Nikto si však nedokázal vytvoriť výrazný náskok. Naopak, z pelotónu sa začalo vypadávať. Takýto osud postihol aj Petra Sagana, ktorý si z tempa vystúpil.

Kevin Geniets to berie do vlastných rúk

Tesne pred vrcholom stúpania zaútočil Kevin Geniets (FDJ), ktorý si dokázal v klesaní vybudovať 20-sekundový náskok na pelotón. Do cieľa zostávalo 13 kilometrov. Trochu nudnejšia etapa dostala razom novú zápletku.

Záver

Záverečné kilometre kontroloval tím Lotto Soudal, ktorý stále vo svojom centre chránil Caleba Ewana, ktorý záverečné stúpanie zvládol bez problémov. Bol teda najväčším favoritom. Nakoniec tieto papierové predpoklady v záverečnom šprinte austrálska vrecková raketa potvrdila. Jednoznačne vyhrala.

1. etapa Tour du Var 2022 – výsledky

Pozrite tiež:

Zajtra je na programe 2. etapa Tour des Alpes Maritimes a 4. etapa Ruta del Sol.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár