16. etapa Tour de France 2022: Houle s životným výkonom

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

16. etapa Tour de France 2022 pripravila prvý kontakt s Pyrenejami. V profile ležala dvojica stúpaní prvej kategórie. Núkala sa tak šanca pre únik, ale i priestor pre Tadeja Pogačara (:uae:). Slovinec sa v boji o celkové prvenstvo nevzdáva, práve naopak. Vingegaard (:tjb:) však odolal. V etape sa radoval Hugo Houle (:isn:), Kanaďan rozhodol pri nájazde na posledné stúpanie.

Profil 16. etapy Tour de France 2022

Štart 16. etapy Tour de France 2022

Priebeh

Ďalšie odstúpenia

Do etapy sa nepozreli Jakob Fuglsang (:isn:) a Lennard Kämna (BOH). Dán utrpel zlomeninu rebra pri páde v 15. etape, Nemec naopak prechladol a situácia sa nezlepšila ani počas voľného dňa. Podľa jeho tímu mal mladý cyklista negatívne testy na Covid-19. Také šťastie naopak nemala dvojica tímu AG2R Citroën Team Mikaël Cherel a Aurélien Paret-Peintre. Michael Mørkøv (:dqt:) nesplnil limit v 15.etape, takže dnes nemohol taktiež nastúpiť. Podobný osud mal i Max Walscheid (COF), nemecký cyklista mal pozitívny nález.

Únik

Ihneď po štarte sa od hlavného poľa odpútala takmer 30-členná skupina. V pelotóne zavládol kľud zbraniam a náskok stúpal raketovým tempom. V úniku nechýbal ani Simon Geschke (COF), Nemec bojoval o bodkovaný dres. Čoskoro bol náskok 6 minút, v únik však bol Vlasov (BOH). Rus strácal v celkovom hodnotení 10 minút, tak tím Jumbo-Visma úplne neuvoľnil oprate. V polovici etapy bol náskok na úrovni 8 minút. Za pelotónom sa však trápil Marc Soler (:uae:). Španiel nevyzeral veľmi dobre, čakalo sa jeho odstúpenie.

Nalini - procycling

Na začiatku prvého stúpania Port de Lers nastúpil Damiano Caruso (:tbm:), Talian sa odhodlal ku skorému útoku. Okamžite sa roztrhala celá skupina, jazdci sa trúsili po celom kopci. Čoskoro čelo doplnili Woods (:isn:) a Storer (FDJ), za trojicou bola už iba štvorica Van Aert (:tjb:), Geschke (COF), McNulty (:uae:) a Jorgenson (MOV). Kilometer pod vrcholom sa skupiny spojili a v hre o prvenstvo bolo 7 jazdcov. Na vrchole bol ako prvý Nemec Geschke a pripísal si 10 bodov do vrchárskej súťaže.



V následnom zjazde skupinu doplnil i Dylan Teuns (:tbm:), Bahrain tak mal dvojicu v hre o prvenstvo. V hlavnom balíku vyskúšal pozornosť žltého muža Pogačar (:uae:). Vingegaard (:tjb:) však dokázal reagovať. Do posledného stúpania Mur de Péguère vyštartoval ako prvý Hugo Houle (:isn:), Kanaďan si vypracoval 50 sekúnd. Na vrchole bol ako prvý a upaľoval do cieľa pre životné prvenstvo. V zjazde bol výnikajúci a v cieli sa tešil z historického prvenstva.

Výsledky 16. etapy

Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár