18. etapa Vuelta a España 2020: Ackermann porazil Bennetta, Roglič červený

Vuelta a España 2020
18. etapa Vuelta a España 2020 Roglič

zdroj: twitter.com/lavuelta

18. etapa Vuelta a España 2020 ukončila cestnú sezónu. Skrátenú Grand Tour vyhral Primož Roglič (:tjb:), ktorý po druhom mieste na Tour de France obhájil vlaňajší triumf na Vuelte. Posledná etapa bola šprintérska a vyhral ju Pascal Ackermann (BOH). Nemec vo fotofiniši porazil Sama Bennetta (:dqt:).

18. etapa Vuelta a España 2020 – profil:

Madrid v posledných rokoch ukončuje tretiu Grand Tour sezóny a napriek koronavírusu sa to zachovalo aj tento rok. Išlo o klasickú šprintérsku etapu, ktorá bola v závere tvorená okruhmi v najväčšom meste Španielska. Bola dlhá 124 km.

18. etapa Vuelta a Espana 2020
18. etapa Vuelta a Espana 2020. lavuelta.es

Chris Froome dnes išiel posledné preteky za tím INEOS Grenadiers / Sky

Sedemnásobný víťaz Grand Tours a najlepší jazdec na celkové poradie svojej generácie Chris Froome (:ins:) dnes prešiel posledné preteky za tím, v ktorom bol od roku 2011 a priniesol mu fenomenálne úspechy. Po konci sezóny prestupuje do Israel Start-Up Nation. Navyše, španielski organizátori sa mu rozhodli pripraviť cenu pre víťaza Vuelty 2011. Juan José Cobo bol vlani suspendovaný, lebo sa preukázalo, že v tom roku dopoval. Froome tak oficiálne preteky vyhral, lebo vtedy skončil druhý.

35-ročný Froome skončil na celkovom 98. mieste. Ide o jeho najhoršie umiestnenie na Grand Tours, ale musí to hodnotiť pozitívne. Vlani spadol tak, že nebolo vôbec isté, či sa ešte niekedy postaví na bicykel.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chris Froome (@chrisfroome) on

Na okruhu krátky únik, ale šprintovalo sa

Išlo o klasickú procedurálnu etapu. Prvá polovica sa išlo veľmi pokojne, víťazovi dresov pózovali pred kamerami, ostatní si užívali koniec sezóny. Nepísané pravidlá a tradície sa dodržali a nikto neútočil v celkovom poradí, aj keď to nebolo povinné. Takto sa v nedávnej histórii viackrát niektorí jazdci vzdali lepších pozícií, od ktorých ich delili sekundy.

Po veľmi pomalom štarte sa taktiež dodržal zvyk, že do úniku sa jazdci hnali až po príchode na záverečné okruhy. 27 km pred koncom sa na čele usadili Tim Wellens (:lts:), Smit (Burgos-BH) a Serrano (Caja Rural) a Gruzdev (AST). Dostihnutí boli 6 km pred cieľom.



Pascal Ackermann vyhral 18. etapu Vuelta a España 2020

Rovinatú cestu ku páske v poslednom kole ovládal tím Deceuninck – Quick Step, pričom za nimi sa držali celky BORA – hansgrohe a Team Sunweb. Nemecké tímy sa na čelo dostali v predposlednom kilometri, pričom borci okolo Sama Bennetta boli stiahnutí až ďaleko za nimi, pričom sa včas vrátili do dobrej pozície.

V najlepšej pozícii bol v posledných 300 metroch Pascal Ackermann (BOH), ktorý bol za kolesom rozbiehača z UAE pre Philipsena. Nemec vyštartoval 150 metrov pred cieľom naplno a bol vtedy na ceste prvý. Za ním bol Sam Bennett (:dqt:), ktorý spoza jeho kolesa vyskočil až v posledných 60 metroch. Bolo z toho rýchlostný súboj, ktorý vo veľmi tesnom závere na čiare udržal vo svoj prospech Ackermann. Tretí skončil po ďalšom tesnom súboji Max Kanter (:sun:), ktorý o centimetre za sebou udržal Jaspera Philipsena (:uae:).

Pascal Ackermann vyhral poslednú etapu Vuelty o milimetre. Bennett na poslednú chvíľu zrýchľoval, ale nestačilo to. 26-ročný Nemec si odnáša druhý triumf z týchto pretekov. Prvý získal po penalizácii Bennetta. Tentokrát však vyhral férovo a a na trati. Získal štvrté víťazstvo v pretekoch Grand Tours.

Primož Roglič zabudol na prehru na Tour, obhájil vlaňajšie víťazstvo

Roglič 17. etapa Vuelta 2020
Roglič si na La Covatilla vydýchol, vyhral svoju druhú Grand Tour. ©PHOTOGOMEZSPORT2020

31-ročný Slovinec ešte pred mesiacom zažil veľmi trpkú prehru v poslednej relevantnej etape Tour de France. Ak by sa zdalo, že stopka po mnohých dňoch v žltom drese ho zastaví, nestalo sa. Po dvoch týždňoch vyhral monument Liège – Bastogne – Liège, lebo sa na čiare nevzdal. Na Vuelte ukazoval guráž od začiatku, kedy vyhral rovno v prvej etape. Potom vyhral ešte tri dni, vrchárske finále, časovku a klasikársky dojazd. Právom si zariadil zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Vuelta (@lavuelta) on

Zbieral bonusové sekundy, kde sa dalo. To ho zachránilo. Richard Carapaz (:ins:) pôsobil ako lepší vrchár, ale získal o 32 bonusových sekúnd menej ako Roglič. V celkovom hodnotení zaostal iba o 24 sekúnd a keby sa bonifikácie neudeľovali, išlo by možno aj o iný príbeh. Na to sa história pýtať nebude. 27-ročný víťaz Giro d’Italia nemal takú tímovú podporu z Ineosu, akú by si zaslúžil, ale predvádzal skvelé výkony. Hlavne v 17. etape zasadil Ekvádorčan mimoriadne silný pokus, ktorý sa postaral o drámu.

Mimoriadne silný bol aj Hugh Carthy (:efd:), ktorý vyhral kráľovskú etapu na Angliru. 26-ročný Brit vysoký až 1,93  metra bol na dlhých kopcoch stabilný a predviedol aj výbornú časovku. Po odchode Martíneza sa zdá našla dostatočná náhrada do budúcnosti Grand Tours pre tím EF Pro Cycling. Ten ešte ovládol etapu s lúčiacim sa Woodsom a Cortom.

Guillaume Martin bol pravidelne v únikoch a vyhral vrchársky dres

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Team Cofidis Équipe Cycliste (@teamcofidis) on

18. etapa Vuelta a España 2020 – výsledky:

1.Pascal AckermannGerBOH3:28:13
2.Sam BennettIrl:dqt:
3.Max KanterGer:sun:
4.Jasper PhilipsenBel:uae:
5.Jasha SütterlinGer:sun:
6.Emmanuel MorinFraCOF
7.Reinardt Janse van RensburgRSA:ntt:
8.Lorrenzo ManzinFraTotal Direct Energie
9.Robert StannardAus:mts:
10.Jon Aberasturi IzagaSpaCaja Rural-Seguros RGA

Vuelta a España 2020 – záverečné celkové poradie:

1.Primoz RoglicSlo:tjb:72:46:12
2.Richard CarapazEcu:ins:0:00:24
3.Hugh CarthyGBr:efd:0:01:15
4.Daniel MartinIrl:isn:0:02:43
5.Enric Mas NicolauSpaMOV0:03:36
6.Wout PoelsNed:bmt:0:07:16
7.David De la Cruz MelgarejoSpa:uae:0:07:35
8.David GauduFraFDJ0:07:45
9.Felix GrossschartnerAutBOH0:08:15
10.Alejandro ValverdeSpaMOV0:09:34
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár