Okolo Beneluxu 2021 2. etapa: Bissegger vedie, Peter Sagan bol 63.

Články
Stefan Bissegger Okolo Beneluxu 2021 2. etapa

zdroj: ©A.S.O./Pauline Ballet

2. etapa Okolo Beneluxu 2021 bola individuálnou časovkou. Na trase dlhej 11,1 km bol najrýchlejší Švajčiar Stefan Bissegger (:efn:). 

Víťaz jedinej časovky klasikárskych a šprintérskych pretekov dosiahol čas 12:08 v priemernej rýchlosti 54,84 km/h. S odstupom 15 sekúnd bol druhý Talian Edoardo Affini (:tjb:). 20 sekúnd bola strata tretieho Stefana Künga (FDJ).

Najlepším Slovákom bol Peter Sagan (BOH), ktorý bol s odstupom 1:07 min klasifikovaný na 63. mieste.

Stefan Bissegger sa stal novým lídrom celkového poradia. Jazdec EF Education-NIPPO v predošlej etape finišoval v prednej skupine a v časovke bol oveľa lepší ako šprintéri, ktorí bojovali o víťazstvo. O líderský dres prišiel Belgičan Tim Merlier (Alpecin-Fenix).

V celkovom poradí je druhý klasikár Kasper Asgreen (:dqt:), tretí je majster Európy v časovke Küng. Zvyšok favoritov na celkové poradie, ako Matej Mohorič (TBV), Tim Wellens (:lts:), Tiesj Benoot (DSM), Mads Pedersen (:tfr:), Wilco Kelderman (BOH) alebo Jasper Stuyven (:tfr:) stráca do jednej minúty na lídra.

22-ročný Bissegger získal tretie víťazstvo v sezóne, všetky pochádzajú z úrovne World Tour. Na Paríž – Nice vyhral časovku, na Okolo Švajčiarska etapu z úniku. Sám má zaujímavú históriu na klasikách a na kopcovitých pretekoch, takže ide o ďalšieho kandidáta na celkový triumf.

Nalini - procycling

Stefan Bissegger po 2. etape Benelux Tour:

„Časovka bola pre mňa perfektná. Sedela mi a mohol som zo seba vydať to najlepšie. Prvá časť časovky bola celkom ťažká, museli ste naozaj útočiť, aby ste išli naplno. Pri mori sme tam mali protivietor, čo bolo otravné. Po medzičase fúkalo zozadu, čo bolo aj v rýchlostiach 60 km/h príjemné. Mal som technické problémy s wattmetrom, takže som išiel iba podľa pocitu.“

„Minulý piatok som mal zrážku s autom. Trafilo ma celkom silno zboku. Bicykel sa mi úplne rozbil a mal som šťastie, že som si poranil iba zápästie. Najprv sme si ani neboli istí, či sa vôbec postavím na preteky.“

2. etapa Benelux Tour 2021 – profil:

Druhý deň pretekov v Holandsku a Belgicku sa konal v severnejšej krajine, v 77-tisícovom meste Lelystad. Časovka bola rovinatá. V prímorskom meste na krátkom okruhu najprv proti jazdcom, potom do boku a potom v smere jazdy. Bolo 18 °C.

2. etapa Benelux Tour 2021.
2. etapa Benelux Tour 2021. zdroj: beneluxtour.eu

Ako dnes prebehla 2. etapa Okolo Beneluxu 2021?

Ako prvý z favoritov zašiel obstojný čas Američan Brandon McNulty (:uae:) – 12:39 min. Musel si poradiť s viacerými technickými sektormi, ktoré boli na úzkom cyklistickom chodníku.

Peter Sagan dnes zašiel priemernú rýchlosť 50 km/h

Po páde v predošlej etape sa Peter Sagan postavil na štart v „pohodlnom“ tempe o rýchlosti 50 km/h zašiel čas 13:16 min. Skončil na 63. mieste.

Ďalší Slováci: Juraj Sagan (BOH) dosiahol výkon 14:24 min, teda 146. miesto. Erik Baška (BOH) bol lepší, s časom 13:49 min. Obsadil 119. miesto.

Nalini - procycling

Remco Evenepoel víťazstvo neatakoval

Jeden z favoritov etapy Remco Evenepoel (:dqt:) už na medzičase vedel, že jeho čas nebude optimálny. Nakoniec sa v cieli jeho stopky zastavili na hodnote 12:47. Následne sa objavili dohady, že jazdec Deceuninck – Quick-Step má žalúdočné problémy. V etape skončil na 18. priečke s 39-sekundovým mankom.

21-ročný Belgičan stratil čas už v predošlej etape, keď po strete s Giannim Vermeerschom (Alpecin-Fenix) musel meniť koleso. Oprava z neutrálneho vozidla však urobila chyby a Evenepoel skončil v cieli s 57-sekundovou stratu. Na jeho pomery slabšia časovka ja ďalšou veľkou prekážkou v jeho boji o celkový triumf, ktorý sa mu poriadne vzdialil.



Edoardo Affini v horúcom kresle, Tom Dumoulin tesne za ním

Lepšie pocity vtedy zažíval Talian Edoardo Affini (:tjb:) s časom 12:23 min, ktorý ho posunul na priebežné prvé miesto.

Jumbo-Visma odsunula McNultyho aj z priebežného druhého miesta, postaral sa o to holandský majster v časovke Tom Dumoulin (:tjb:). Strieborný medailista z Tokia bol o osem sekúnd pomalší ako 25-ročný kolega Affini.

Ďalším dobrým výkonom sa prezentoval Søren Kragh Andersen (DSM), ktorý sa dostal na siedmu priečku.

 

Stefan Bissegger absolútne najlepší

Mladý Švajčiar Stefan Bissegger (:efn:) dal vedieť o svojich schopnostiach na prvom medzičase, pričom najrýchlejší bol aj v cieli. A o veľa.

22-ročný časovkár jazdiaci svoju prvú plnú sezónu vo World Tour bol s časom 12:08 až o celých pätnásť sekúnd rýchlejší ako Affini.

Do súboja sa pridal Stefan Küng a Kasper Asgreen

Druhý švajčiarsky časovkársky Stefan, Küng z Groupama – FDJ, bol v cieli o 20 sekúnd pomalší ako Bissegger.

Dánsky majster Kasper Asgreen (:dqt:) síce už strácal na medzičase, ale vypracoval si dobrú pozíciu do boja o celkové poradie. Víťaz Okolo Flámska si počká na klasikárske etapy, v časovke stratil na Bisseggera 21 sekúnd a skončil štvrtý.

Prekvapil Max Walscheid

Max Walscheid (:tqa:) sa za posledné roky pretranformoval zo šprintéra na časovkára, ktorý je lepší a krátkych tratiach. Nemec svoj status potvrdil priebežným piatym miestom, s odstupom 21 sekúnd.

2. etapa Okolo Beneluxu 2021 – časovka – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár