2. etapa Okolo Valencie 2022: Fabio Jakobsen suverénny v šprinte

Fabio Jakobsen

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Luc Claessen / Getty Images

2. etapa Okolo Valencie 2022 priniesla prvý šprint na pretekoch. Jednoznačne najrýchlejším bol Holanďan Fabio Jakobsen (:dqt:). 

Na druhom mieste s menším odstupom skončil Kolumbijčan Sebastian Molano (:uae:) a tretí bol Talian Elia Viviani (:ins:).

Tím Intermarché Wanty-Gobert ovládol hektické posledné metre a pripravil štvrtému Alexandrovi Kristoffovi (:iwg:) dobrú pozíciu. Na miernom stúpaní však Jakobsen ukázal svoje veľké zrýchlenie a v posledných 150 metroch sa okamžite vzdialil od konkurentov.

Preteky sa zatiaľ perfektne vyvíjajú pre tím Quick-Step Alpha Vinyl, vyhral obe etapy. Na čele celkového poradia sa udržal Remco Evenepoel (:dqt:), vedie pred Alexandrom Vlasovom (BOH) o 19 sekúnd. Belgičan získal výhodnú pozíciu v prvom dni. V piatok si ju musí udržať v kráľovskej etape končiacej na stúpaní Alto Antenas del Maigmó Tibi.

Jakobsen v cieli povedal: „Tím je v dobrej forme. Dnešná etapa bola ťažká, kontrolovali sme ju s Josefom Černým, ku koncu Mikkel Honoré ťahal a celý tím mi pripravil šprint, aj Remco Evenepoel v žltom drese. Musel som si nájsť správne miesto. Musím sa priznať, že som mal menšie kŕče, sú to predsa prvé preteky v sezóne.

Minulú zimu Jakobsen vôbec nevedel, či bude ešte schopný vyhrávať preteky. Prechádzal rehabilitáciou po páde v Poľsku v auguste 2020, kde mal kolíziu s Dylanom Groenewegenom. Druhý Holanďan rovnako už v tejto sezóne triumfoval. Len pár hodín pred Jakobsenom na Okolo Saudskej Arábie.

Od návratu na cesty z devastačných zranení získal Jakobsen niekoľko cenných triumfov, vrátane troch etáp na Vuelta a Espaňa, kde vyhral zelený dres. V predbežných plánoch je 25-ročný jazdec hlavným šprintérom tímu na Tour de France.

„Áno, som vo forme. Mal som normálnu zimu a mohol som trénovať. Užívam si, že som profesionálnym cyklistom,“ priznal Jakobsen.

Video šprintu:

Ako prebehla 2. etapa Okolo Valencie 2022?

V strede druhej etapy dlhej 177 km sa nachádzalo päť stúpaní. Šprintéri museli prejsť veľký okruh a finišovať v meste Torrent pri Valencii. Posledný kilometer mierne stúpal do falošnej roviny. Počasie bolo opäť príjemné, finišovalo sa do mierneho protivetra.

2. etapa Okolo Valencie 2022
2. etapa Okolo Valencie 2022. zdroj: vueltacv.com

Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels), Sergio Román, Iván Cobo (Equipo Kern Pharma), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel Euskadi), americký majster Joseph Rosskopf a Benjamin King (Huma Powered Health) mali v úniku maximálne štvorminútový náskok.

 

Ben King úspešne bodoval na prémiách a s pomocou tímového kolegu Rosskopfa si upevnil vedenie vo vrchárskej klasifikácii. V pelotóne kontrolovali situáciu šprintérske tímy, teda Quick-Step Alpha Vinyl alebo Israel Premier-Tech. Únik bol zneškodnený viac ako 20 km pred koncom.

Dylan Teuns skúša

Na poslednom stúpaní tretej kategórie Calicanto v posledných 17 kilometroch prišli aj nečakané útoky. Najlepšie vyzeral pokus Dylana Teunsa (TBV), ktorý ale prirodzene nemohol vyjsť. Chcel Belgičan ukázať nohy pred piatkovým strmým finišom?

David Dekker nebezpečne prebrzdil

Na technickom zjazde 13 km pred cieľom sa udiali dva nepríjemné pády. Šprintér David Dekker dokonca prebrzdil a spadol až do kríkov pod cestou. Našťastie vyšiel po vlastných, ale už nemohol bojovať o etapu. Patril k favoritom.

Hektické finále

Viaceré tímy sa posadili na čelo pelotónu a chceli si pripraviť šprintérske vlaky, menovite Intermarché Wanty-Gobert, Team DSM a samozrejme aj Quick-Step Alpha Vinyl v podobe Josefa Černého a aj Remca Evenepoela v žltom drese.

Len štyri kilometre pred cieľom sa v pelotóne udial hromadný pád a skupina sa rozdelila. Na zemi sa ocitol napríklad Ryan Gibbons (:uae:).

Andrea Pasqualon (:iwg:) vytiahol Kristoffa do dobrej pozície. Jakobsen sa držal na Talianovom kolese. Holanďan sa nemýlil. Sympatický šprint ukázal aj piaty Matej Mohorič (TBV), ktorý sa v hromadných často neocitá.

Cyklistika: 2. etapa Okolo Valencie 2022 – výsledky:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár