2. etapa Okolo Saudskej Arábie 2022: Buitrago záverečným útokom zvíťazil

Santiago Buitrago

zdroj: @Sprintcycling @TeamBahrainVictorious

2. etapa Saudi Tour (Okolo Saudskej Arábie ) 2022 mala profil zvlnenej roviny. V závere však na cyklistov po 164 kilometroch čakal krátky strmý kopec podobný tým klasikárskym. Preto favorizovaní neboli len šprintéri, ale aj odolnejší špurtéri či jazdci, ktorí pomýšľajú na celkový triumf. Napokon etapový vavrín uchmatol Santiago Buitrago (TBV) a stáva sa tak priebežným lídrom pretekov. Druhý skončil Andrea Bagioli (:dqt:). Tretí finišoval Anthon Charmig (Uno-X Pro Cycling Team).       

2. etapa Okolo Saudskej Arábie 2022 – priebeh

Profil:

Image
https://twitter.com/thesauditour/status/1488769150755516417/photo/1

Štart

Hneď v úvodných kilometroch sa vytvoril trojčlenný únik v zložení Martin Bugge Urianstad (Uno-X Pro Cycling Team), Jeroen Meijers (Terengganu Polygon Cycling Team) a Polychronis Tzortzakis (Kuwait Pro Cycling Team). Prvý a posledný menovaný tvorili celodenný únik aj vo včerajšej úvodnej etape.

Image
Únik dňa https://twitter.com/thesauditour/status/1488812607771496454/photo/1

Zakrátko si na pelotón dokázali vybudovať náskok o hodnote 4 minúty. Najaktívnejším cyklistom v čele bol opäť Nór Martin Urianstad, ktorý útočil na body na šprintérskych prémiách. Obe z nich vyhral.  

100 kilometrov do cieľa

Na méte 100 kilometrov pred cieľom bola preteková situácia stabilná. Čelné trio si udržiavalo konštantný náskok pred pelotónom, ktorý sa nikam neponáhľal. Menším spestrením boli opäť krátke gravelové úseky, ktoré však do hlavného diania veľmi nezasiahli. Každý vyčkával na záverečnú stenu.

Balík pokope

Najdlhšie vpredu vydržal Jeroen Meijers, ktorý z úniku zaútočil 15 kilometrov pred cieľom. V tom čase už jeho niekdajší kolegovia z úniku boli pohltení. Avšak napokon rovnaký osud postihol aj Jeroena a to na méte 12,5 kilometra do cieľa. Na čele pelotónu bol zoradený tím Quick-Step Alpha Vinyl, ktorý pokračoval v udávaní tempa.

Víťaz berie všetko

Záverečný cieľový kopec bol dlhý 1600 metrov (priemerný sklon 7%). Na jeho začiatku bol pelotón stále kompaktný, no hneď ako vozovka nabrala strmšie parametre, niektorí cyklisti začali postupne odpadávať. V popredí sa držali všetky World Tour tímy spoločne s prokontinentálnymi tímami.

Kilometer do cieľa zaútočil Daniel Oss (TotalEnergies) a Santiogo Buitrago (TBV). Následne šťastie začal pokúšať Andrea Bagioli (:dqt:), ktorý sa rútil nezadržateľne k cieľu. Na chrbte Taliana dokázal uvidieť iba Santiago Buitrago, ktorý napokon na záverečnej krátkej rovinke mal najsilnejšie nohy a dostatok síl na šprint. Andrea Bagioli sa musel uspokojiť iba s druhým miestom.

Keďže Caleb Ewan (:lts:) finišoval na šiestom mieste, dnešný víťaz Buitrago berie všetko: dres lídra pretekov a taktiež bodovací dres.

2. etapa Saudi Tour 2022 – výsledky a celkové poradie Okolo Saudskej Arábie

Zajtra je na programe 3. etapa Saudi Tour, 2. etapa Etoile de Bességes a 2. etapa Okolo Valencie.Pozrite aj:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár