4. etapa Okolo Romandie 2021: Dramatický deň zavŕšil pád Thomasa

Michael Woods Okolo Romandie

zdroj: twitter.com/TeamIsraelSUN

Kráľovská 4. etapa Okolo Romandie priniesla súboj na záverečnom stúpaní do lyžiarského strediska Thyon. Tam si najlepšie počínal Michael Woods (:isn:) a pred zajtrajšou časovkou je na najlepšej ceste ovládnuť celé preteky. Stáť v ceste mu však bude výborný časovkár Geraint Thomas (:ins:).

Peter Sagan Supacaz
Reklama

Drámu na poslednom stúpaní opanovali jazdci z celkového poradia. Na posledných kilometroch odskočila dvojica Michael Woods (:isn:) a Geraint Thomas (:ins:). Kanaďan sa v posledných metroch dobre držal za kolesom Brita. Thomas (:ins:) však 20 metrov pred cieľom spadol a ťažko sa zdvíhal. Sekundy utekali a žltý dres si naslova spadol do lona Michaelovi Woodsovi (:isn:).

Dnes nás čakala kráľovská etapa s dojazdom do nadmorskej výšky 2 000 metrov. Cieľovým miestom bolo lyžiarske stredisko Thyon. Počasie však prinútilo organizátorov posunúť štart o dve hodiny skôr, keďže hrozili snehové prehánky v spomínanom cieli. Pelotón dnes nastúpa cez 4 tisíc výškových metrov. Zajtra čaká na jazdcov časovka na 16 kilometrov a tak sa dnes mali rozdávať karty v celkovom hodnotení.

Profil 4. etapy Okolo Romandie

4. etapa Okolo Romandie 2021
4. etapa Okolo Romandie 2021

Štart

Priebeh 4. etapy Okolo Romandie

Únik dňa

Do úniku dňa si naskočila sedmička jazdcov. V skupine boli Simon Pellaud (Švajčiarsko), Matthew Holmes, Kobe Goossens (obaja Lotto Soudal), Magnus Cort (:efd:), Simone Petilli (:iwg:), Josef Černý (:dqt:) a Mads Würtz Schmidt (:isn:). Po 40 kilometroch pretekania mali náskok 6 minút. V tento moment bol pelotón v kľude a nepanikáril. V polovici etapy bol náskok o minútu menší, pelotón viedol tím Movistar. Za španielskym celkom číhal Ineos, ktorí má v celkovom poradí dvoch mužov tesne za Solerom (MOV). 70 kilometrov pred cieľom začalo pršať a mizerné počasie pokračovalo i dnes.

Náskok sa mierne navýšil, sedmička na čele mala cez 6 minút. Na začiatku predposledného stúpania bol únik stále približne 6 minút pred pelotónom. Stúpanie do Suenu bolo nad sily nášho reprezentanta, Peter Sagan (BOH) si pomaličky vystupoval z hlavnej skupiny. Slovákovi prekvapujúco robil spoločnosť Chris Froome (:ins:), ktorý má od ideálnej formy ešte ďaleko. Z úniku odpodol Mads Würtz Schmidt (:isn:). Podobný osud mal čakať i Pepu Černého (:dqt:), ktorý visel v skupine doslova za oči. Čech sa však srdnato držal. Počasie sa i naďalej zhoršovalo, keď prišla informácia o neutralizovaní troch kilometrov následného zjazdu zo stúpania Suen.


Na neutralizácii zarobila skupina v úniku vyše dvoch minút, bezpečnosť však bola nad všetko ostatné. 20 kilometrov pred cieľom mala šestica náskok päť a pol minúty. Šanca na prvenstvo z úniku nevyzerala vôbec zle.

Thyon

Na začiatku 21-kilometrového monštra udával tempo v úniku Magnus Cort Nielsen (:efd:). Dán bol najlepšie postaveným jazdcom v poradí so stratou 59 sekúnd na lídra pretekov. Matthew Holmes (:lts:) bol so silami na konci a opustil čelnú skupinu. Koniec prišiel čoskoro i pre Černého (:dqt:), nasledovali Goosens (:lts:) a Pellaud (Švajčiarsko). Dvojica Cort Nielsen (:efd:) – Petilli (:iwg:) mala po 5 kilometroch stúpania stále takmer 6 minút. Movistar na čele hlavnej skupiny nesťahoval, oprate musel prebrať Ineos a náskok začal pomaly klesať.

8 kilometrov do cieľa bol na čele už len osamotený Dán. Jeho náskok klesol na hodnotu 3 a pol minúty. V skupine favoritov mal evidentné problémy Richie Porte (:ins:), Rohan Dennis (:ins:) nasadil vražedné tempo. Cort Nielsen (:efd:) mal 5 kilometrov pred cieľom už len tri minúty. Medzičasom z hlavnej skupiny favoritov odskočil Michael Woods (:ins:), ktorý sa nepríjemne približoval. Dán na čele sa definitívne zlomil 4 kilometre pred páskou. Kanaďan Woods (:isn:) si šiel pre žltý dres. Geraint Thomas (:ins:) však vyzeral taktiež veľmi dobre a onedlho dohnal Woodsa.

Dvojica pokračovala spoločne do posledného kilometra, Soler bol virtuálne už bez celkového vedenia. Dvojka si to napokon rozdala na cieľovej rovinke, kde neskutočnú etapu dokonal pád Thomasa (:ins:). Ten stratil drahocenné sekundy a prišiel tak žltý dres, ktorý mal ako na podnose.

Výsledky – 4. etapa Okolo Romandie:

Poz.JazdecTímČas
01Michael WoodsIsrael Start-Up Nation04:58:35
02Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 17
03Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 21
04Lucas HamiltonTeam BikeExchange+ 34
05Fausto MasnadaDeceuninck-Quick Step+ 37
06Richie PorteINEOS Grenadiers+ 42
07Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 42
08Damiano CarusoBahrain Victorious+ 52
09Marc SolerMovistar Team+ 53
10Thymen ArensmanTeam DSM+ 01:57

Celkové poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Michael WoodsIsrael Start-Up Nation17:37:35
02Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 11
03Ben O’ConnorAG2R Citroën Team+ 21
04Marc SolerMovistar Team+ 33
05Richie PorteINEOS Grenadiers+ 36
06Fausto MasnadaDeceuninck-Quick Step+ 45
07Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 48
08Lucas HamiltonTeam BikeExchange+ 49
09Damiano CarusoBahrain Victorious+ 01:04
10Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 01:58
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár