Alejandro Valverde klinicky zvíťazil v 6. etape Critérium du Dauphiné

Alejandro Valverde Vuelta 2021

zdroj: Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

6. etapa Critérium du Dauphiné 2021 ponúkla prvé väčšie kopce na francúzskych pretekoch. Šprint do stúpania ovládol Alejandro Valverde (MOV). Španielsky veterán vyhral prvé World Tour preteky od roku 2019.

41-ročný Valverde sa v posledných 300 metroch vydal za Tao Geoghegan Hartom (:ins:), ktorý sa pokúsil o samostatný útok na šesťkilometrovom cieľovom stúpaní v Le Sappey-en-Chartreuse. Brit si vypracoval menší náskok, ale Valverde bol na pozore. Jazdca Ineosu predbehol 50 metrov pred páskou a oslavoval svoje typické víťazstvo po dlhom špurte do kopca.

Na treťom mieste skončil Patrick Konrad (BOH). Prvých 20 jazdcov finišovalo v rovnakej skupine a veľké rozdiely nenastali.

Do žltého dresu sa dostal Alexej Lucenko (AST), ktorý vyhral časovku v 4. dni. Z čela odpadol na stúpaní Col de Porte doterajší líder Lukas Pöstlberger (BOH). O celkovom víťazovi však rozhodnú až posledné dve etapy, ktoré majú vrchársky profil. Na druhom celkovom mieste je kolega Ion Izagirre (AST) s ôsmimi sekundami a na treťom je Wilco Kelderman (BOH) s 12 sekundami.

Movistar Team
Movistar Team kontroluje tempo. Dario Belingheri/BettiniPhoto©2021

„Som neuveriteľne šťastný. Predovšetkým sa musím poďakovať kolegom, ktorí neskutočne pracovali počas celého týždňa. V závere sa ma Superman Lopez spýtal, či má ťahať, povedal som, že áno. Úprimne, musím sa mu poďakovať, urobil neskutočnú prácu,“ povedal Valverde po etape. „Tao Geoghegan Hart veľmi silno nastúpil a videl som, že Thomas na neho trochu strácal, tak som po ňom vyštartoval naplno.“

Valverde v cieli oslavoval 129. profesionálne víťazstvo. Naposledy sa na World Tour úrovni presadil v etape na domácej Vuelte 2019. Nejde však o premiérové víťazstvo v tomto roku, v apríli triumfoval na GP Miguel Indurain. Na monumente Liege – Bastogne – Liege bol štvrtý.

Alejandro Valverde ovládol 6. etapu (video):

Ako prebehla 6. etapa Critérium du Dauphiné 2021?

Z Loriol-sur-Drome do Le Sappey-en-Chartreuse sa išlo cez 167 kilometrov. V druhej polovici sa cesta v strede Francúzska zdvihla a začalo sa stúpať na Col de Porte (7,4 km – 6,8%). Po zjazde neho prišiel ľahší cieľový kopec, ktorý bol zložený z dvoch častí o troch kilometroch a 6%.

6. etapa Critérium du Dauphiné 2021

6. etapa Critérium du Dauphine
6. etapa Critérium du Dauphine 2021. © A.S.O.

Rýchly štart do etapy

V príjemnom, skoro až letnom počasí, sa po pár kilometroch útočenia usadil na čele únik dňa.

Boli v ňom: Craddock (EF-Nippo), Le Gac (Groupama-FDJ), Perez (Cofidis), Van Avermaet (AG2R Citroën), Goldstein (Israel Start-Up Nation), Pichon (Arkéa-Samsic), Holmes (Lotto Soudal), Bystrom (UAE Team Emirates), Černý (Deceuninck-QuickStep), Bernard (Trek-Segafredo), Howson (Team BikeExchange),  Salmon (Team DSM), Bonnamour (B&B Hotels) a Bakelants (Intermarché-Wanty-Gobert).

S ostávajúcimi 100 km mali utečenci náskok 2 minút na pelotón. Po dvoch hodinách pretekania bola priemerná rýchlosť jazdcov až 50 km/h.

Holmes je vo vrchárskom drese

Modrý dres s bielymi bodkami patrí po šiestom dni Britovi Matthovi Holmesovi (:lts:). Brit získal prvú prémiu Col de la Placette a druhý bol na Col de Porte.

Na Col de Porte viedli pelotón tímy Astana a Jumbo-Visma, chceli sa striasať Postelbergera, čo sa im aj podarilo. Odpadol aj priebežne tretí Kasper Asgreen (:dqt:). Náskok úniku bol už len minútový. Vpredu sa držali už len Holmes Craddock, Bakelants, Perez a Bonnamour.

Na čele už len Craddock

Pod vrcholom najťažšieho stúpania dňa zaútočil Lawrence Craddock, ktorý ako posledný odolával z úniku dňa. K sťahovaniu malého, 30-sekundového náskoku prispieval aj španielsky celok Movistar, ktorý mal v zálohe Alejandra Valverdeho aj vrchára Miguela Ángela Lópeza. Vpredu sa už držal ambiciózny tím INEOS Grenadiers s víťazom predošlej etapy Geraintom Thomasom a Tao Geoghegan Hartom.

Útoky z pelotónu v posledných 5 km

Louis Meintjes (:tqa:) sa dynamickým útokom dotiahol na Craddocka, pre ktorého sa deň skončil. Za nim však atakoval nebezpečnejší David Gaudu (FDJ), preto začal všetko kontrolovať tím Ineos. Nastúpil aj Sepp Kuss (:tjb:), ale krátke útoky v posledných dvoch kilometroch nikam neviedli, keďže Michal Kwiatkowski všetko postrážil.

Hart s možnosťou, ale Valverde bol proti

2 kilometre pod vrcholom zaútočil Tao Geoghegan Hart (:ins:) a dostihol Gaudua. Pridať sa k nim chceli Sepp Kuss(:tjb:) aj Miguel Ángel López (MOV). Nikomu sa však nepodarilo oddeliť, na čele bolo kilometer pred cieľom už len 20 pretekárov.

Miguel Ángel López začal udávať tempo, keďže s tímom cítil možnosť pre Valverdeho.

200 metrov pred cieľom útočil Tao Geoghegan Hart, ale keď Valverde začal svoj 150-metrový šprint, nikto na neho nenašiel odpoveď. Španiel svoj špurt načasoval úplne najlepšie.

6. etapa Critérium du Dauphiné 2021 – výsledky:

01Alejandro ValverdeMovistar Team03:52:53
02Tao Geoghegan HartINEOS Grenadiers+ 00
03Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 00
04Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 00
05Enric MasMovistar Team+ 00
06Sepp KussJumbo-Visma+ 00
07Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 00
08Jack HaigBahrain Victorious+ 00
09Ben HermansIsrael Start-Up Nation+ 00
10Steven KruijswijkJumbo-Visma+ 00
11Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 00
12Nairo QuintanaArkéa-Samsic+ 00
13Richie PorteINEOS Grenadiers+ 00
14David GauduGroupama-FDJ+ 00
15Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 00
16Ilan Van WilderTeam DSM+ 00
17Damien HowsonTeam BikeExchange+ 00
18Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
19Guillaume MartinCofidis+ 00
20Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 00
21Aurélien Paret-PeintreAG2R Citroën Team+ 13

6. etapa Critérium du Dauphiné 2021 – priebežné celkové poradie:

01Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech20:52:16
02Ion IzagirreAstana-Premier Tech+ 08
03Wilco KeldermanBORA-hansgrohe+ 12
04Geraint ThomasINEOS Grenadiers+ 13
05Ilan Van WilderTeam DSM+ 13
06Richie PorteINEOS Grenadiers+ 15
07Patrick KonradBORA-hansgrohe+ 27
08Jack HaigBahrain Victorious+ 34
09Steven KruijswijkJumbo-Visma+ 39
10Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 42
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár