7. etapa Giro d’Italia 2020 preview: Prvá rovina

Giro d'Italia 2020
7. etapa Giro d'Italia 2020

7. etapa Giro d’Italia 2020 prinesie prvú čistú rovinatú záležitosť. Po bitke odolných šprintérov a klasikárov v predošlej etape uvidí Salentínsky polostrov vôbec prvý zbesilý záver čistokrvných rýchlikov v edícii.

9. októbra 2020
Dĺžka
: 143 km
Profil: rovinatý, 450 nastúpaných metrov
Štart: 13:00 LSEČ v Matera
Predpokladaný dojazd: ~16:30 LSEČ vo Brindisi
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 12:55

7. etapa Giro d’Italia 2020 – trasa


Predošlé finále etapy Matera bude teraz začiatkom 7. etapy. Pôjde sa smerom na východ ku Jadranskému moru na Salentínsky polostrov – „podpätok“ Apeninského polostrova – do letnej dovolenkovej destinácie Brindisi. Na malom ostrovčeku sa tam nachádza Castello Aragonese – hrad, ktorého predná časť stojí rovno čelu k panoramatickému zálivu. Bridisi hostilo Giro d’Italia raz, a to v roku 1971. Teraz tu skončí zatiaľ najjednoduchšia etapa Gira dlhá 143 km, rozložená medzi dvoma klasikárskymi dňami.

7. etapa Giro d’Italia 2020 – profil:

 

7. etapa Giro d'Italia 2020
7. etapa Giro d’Italia 2020

Trasa je v podstate vždy rovinatá. Ide so po priamych a širokých cestách, výnimkou sú mestské časti, kde sa nachádza množstvo kruhových objazdov. Dve rýchlostné prémie by mali padnúť skorému úniku dňa. Na prvej – jedinej ohodnotenej bodmi do šprintérskej súťaže – sa bude bojovať aj v pelotóne. Hodnotí sa totiž prvých 8 miest a nepredpokladá sa, že by sa vytvoril taký veľký únik. Veľké šprintérske tímy počas dňa nedovolia prekvapenia a budú pracovať na čele balíku.

Posledné kilometre 7. etapy – profil a mapa:

7. etapa Giro d'Italia 2020 posledné kilometre

Posledných 5 km je na širokých a priamych cestách, no pri vstupe do mesta sa to sťaží. So vstupom do posledných 2 km príde ostrá zákruta. Najdôležitejšou časťou bude séria troch pravouhlých zatáčok okorenených o prejazd cez kruhový objazd. Po nich sa vstupuje do posledného kilometra, ktorý je kompletne rovný. Práve v predposlednej tisícke metrov bude dôležité si vytvoriť dobrú pozíciu a dominovať budú dlhé šprintérske vlaky. Cieľovú pásku je vidieť z diaľky a pôjde tak o čistý rýchlostný súboj.

7. etapa Giro d’Italia 2020 – mapa:

7. etapa Giro d'Italia 2020 mapa

Predpoveď hlási slnečné počasie s 20 ºC. Svoje ale povie severozápadný vietor. Fúkať má silný vietor o rýchlosti 24 km/h, ktorý sa prejaví ako bočný vietor pri šprinte, ale aj jeho príprave. Iba na krátku dobu to bude zadný vietor v predposlednom kilometri. Dobrá pozícia v balíku a krytie od tímu bude tak dôležitejšie ako inokedy.

7. etapa Giro d’Italia 2020 – favoriti

Favoritmi sú prvýkrát rovinatí šprintéri, ktorý je tu stále plno. Trasa prilákala pred reštartom sezóny ešte viac veľkých mien, ale Holanďania Jakobsen a Groenewegen riešia po Okolo Poľska úplne iné problémy. Práve ťažko zranený Jakobsen deň pred konaním tejto etapy podstúpil veľmi dôležitú operáciu tváre.

Arnaud Démare (FDJ) je už dvojnásobným víťazom etáp na tomto Gire. S 12 víťazstvami v sezóne kraľuje tejto štatistike. Má najlepší podporný tím, excelentnú formu aj rýchlosť. Už zajtra tak môže dokončiť svoj hattrick víťazstiev v prvom týždni.

Arnaud Démare
Démare vyhral 6. etapu po dominantnom výkone. Foto Massimo Paolone/LaPresse

Peter Sagan (BOH) sa mu opäť postaví do cesty. Po pozičnej chybe v predošlej etape nemohol ukázať svoj šprint naplno. Táto etapa je však priamočiara, Slovák zapne svoj mód šikovného nasledovania kolies. Svoju šprintérsku rýchlosť vo štvrtej etape už ukázal, Démare ho však porazil doslova o milimetre.

Peter Sagan pred Giro d'Italia
Peter Sagan na prezentácii Gira. zdroj: twitter.com/giroditalia

Fernando Gavíria (:uae:) sa zatiaľ nemohol ukázať, keďže doterajšie šprintérske koncovky prichádzali po kopcovitom teréne. Kolumbijčan je papierovo najrýchlejším mužom na rovine. V tejto sezóne získal iba jedno víťazstvo, a to po takticky výbornom ťahu v chaotickom špurte na Vuelta a Burgos. Zajtra tak zistíme, ako na tom jeden z najrýchlejších mužov posledných rokov je. Trápi ho väčšinou nevyrovnanosť výkonov, tak na akej strane bude tentokrát? Na pomoc má Richezeho či Molana.

Fernando Gavíria víťazí na Vuelta a Burgos
Fernando Gavíria na Vuelta a Burgos 2020. zdroj: twitter.com/OsamuSuzuki3


Davide Ballerini (:dqt:) sa zdá byť veľmi rýchly a určite sa pokúsi o ďalší posun v top trojke. Víťazstvo oproti niečo kvalitnejším špurtérom by ale bolo prekvapením. José Alváro Hodeg (:idqt:) sa zdá byť mimo svojej formy. Rovnako ako pri Gavíriovi, jeho reálnu formu na Gire nepoznáme, keďže väčšinou odpadol s ním na stúpaniach. Mladý Kolumbijčan nebude bojovať len proti ostatným, ale aj o svoje miesto v tíme.

Davide Ballerini na Okolo Poľska 2020
Ballerini vyhral 5. etapu na Okolo Poľska 2020. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Favoriti sú jasní, ohrozí ich niekto?

Elia Viviani (COF) pokračuje vo svojom hone za prvým víťazstvom v sezóne. Nič nenasvedčuje tomu, že by mal zajtra pridať svoje prvé.

Michael Matthews (:sun:) ide zatiaľ Giro bez víťazstva. Väčšinou vyhráva šprinty skupín, ale v druhej aj šiestej etape ho porazil o level lepší pretekár. Navyše, Austrálčan nie je na čistej rovine vôbec na úrovni Gavíriu, Démara, ani Sagana.

Rudy Barbier (:isn:), Davide Cimolai (:isn:), Stefano Oldani (:lts:), Andrea Vendrame (:alm:), Filippo Fiorelli (Bardiani – CSF) sú ďalšie mená, ktoré sa pokúsia atakovať prvú päťku etapy.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár