8. etapa Giro 2021 preview: Únik na juhu

8. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse (foto)

8. etapa Giro d’Italia 2021 v sobotu pridáva ďalšie výškové metre. Najjužnejší deň je skôr výplňou medzi ostatnými etapami. Etapa však stále ponúka možnosti na atraktívnu a útočnú cyklistiku.

Predošlú etapu vyhral Caleb Ewan (:lts:) v chaotickom šprinte. V ružovom drese sa nachádza Attila Valter (FDJ), ktorý sa otestuje, ako na tom je v porovnaní s najlepšími vrchármi.

7. etapa Giro d'Italia 2021 šprint
Šprint v 7. etape. © Massimo Paolone/LaPresse

8. etapa Giro 2021:

sobota 15. mája 2021
Dĺžka
: 170 km
Profil: kopcovitý, 3400 nastúpaných výškových metrov
Štart: 12:40, Foggia
Predpokladaný dojazd: 16:58– 17:27, Guardia Sanframondi

8. etapa Giro d’Italia 2021 – trasa

Štartuje sa v meste Foggia, ktoré sa nachádza v blízkosti Gargana – „ostrohy“ Apeninského polostrova. Giro d’Italia tak tento rok úplne vynechá južnú časť Talianska a regióny ako Kalábria alebo Basilicata. Z jedného z najväčších miest regiónu Apúlia sa pelotón vydá smerom na západ do Apeninských hôr. Okolie mesta Foggia je známe svojím poľnohospodárstvom, predovšetkým olivami a viničom.

Po troch stúpaniach a 170 km sa finišuje v dedinke Guardia Sanframondi – ako inak, s historickým stredovekým opevnením.

Guardia Sanframondi (31274008120)

8. etapa Giro d’Italia 2021 – profil:

8. etapa Giro d'Italia 2021
8. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Po 20 km pretekania prichádza prvé stúpanie dňa, ktoré nie je označené kategóriou. Má 4,5 kilometrov o 5,4%. Práve na ňom by sa mal vytvoriť veľký únik. Po 60 km zvlneného terénu sa prechádza na sústavu falošných roviniek a štvorkilometrového stúpania o 5% až ku jedinej šprintérskej prémii v Campobasso.

Na 100. kilometri sa začína stúpať na najťažšiu prekážku najjužnejšej etapy Gira.

Najväčší kopec Bocca della Selva (18,9 km – 4,6%) je ohodnotený druhou kategóriou. Ide o tiahle, ale veľmi dlhé stúpanie, ktoré by stále malo patriť úniku. Nepredpokladá sa, že by sa našiel silný tím z pelotónu, ktorý by mal skutočný záujem o udávanie tempa. Zjazd z najvyššieho bodu etapy vo výške 1392 metrov nad morom je však mimoriadne zaujímavý. Zjazduje sa od 50. kilometra od konca celých dvadsať kilometrov, až sa prejde na jednoduchšiu sekciu s malými stúpaniami a rovinkami.

11 kilometrov pred koncom sa začína opäť stúpať. Najprv mierne k bonusovej časovej prémii (3-2-1 sekundy), neskôr na finálnom stúpaní do dediny Guardia Sanframondi. Samotné stúpanie má tri kilometre s priemerným sklonom 6,9%. Najťažší je začiatok, v ktorom sa nachádzajú 11-percentné maximá. Jednoduchšie štyri percentá kopec dosiahne iba v posledných 400 metroch. Ponúka sa tak možnosť na skorý útok a selekciu, alebo na vyrovnaný šprint pred páskou.

8. etapa Giro d’Italia – mapa:

8. etapa Giro d'Italia 2021 mapa
zdroj: giroditalia.it

8. etapa Giro d’Italia 2021 – favoriti

Etapa kričí únikom. V ďalší deň v nedeľu je na programe doposiaľ najzložitejšia kopcovitá etapa, takže hlavní favoriti ako Egan Bernal z INEOS Grenadiers alebo Remco Evenepoel z Deceuninck – Quick-Step by mali deň zobrať zvoľna. Stúpanie na začiatku a v strede je ideálna situácia pre únik, do ktorého sa musia dostať schopní vrchári.

Pri priaznivých podmienkach pri skladaní úniku by mal Peter Sagan (BOH) šancu zabojovať o 12 bodov na prémii. Jeho šprintérski konkurenti v boji o cyklámenový dres tam nebudú môcť bodovať, zato Slovák teoreticky áno.

Kto do úniku?

Brejk je vždy lotéria. Musí v ňom panovať spolupráca na jednoduchších sklonoch a kvalita, keď cesta zamieri smerom nahor. Zo schopných vrchárov majú v celkovom poradí stratu niekoľko minút vrchári ako George Bennett (:tjb:), Bauke Mollema (:tfr:), Jan Hirt (:iwg:), Gianluca Brambilla (:tfr:), Alexander Cepeda (Androni Giocattoli-Sidermec), Harold Tejada (AST), Einar Rubio (MOV), Diego Ulissi (:uae:), Antonio Pedrero (MOV).

Uvidíme, či sa Švajčiar Gino Mäder (TBV) pokúsi nazbierať ďalšie body do vrchárskej klasifikácie, ktorú vedie.

Mäder, Carretero a Mollema v úniku v 6. etape. © Fabio Ferrari/LaPresse

Vlaňajší víťaz vrchárskeho dresu Ruben Guerreiro (:efn:) sa zatiať v úniku neocitol. Zdá sa, že jeho tím vkladá všetky nádeje do Hugha Carthyho (:efn:). Inak by sa dvere otvorili pre Alberta Bettiola (:efn:) či Simona Carra (:efn:). Silný šprint a prejav na stredne náročných etapách má Andrea Vendrame (ACT).

Mikkel Honoré (:dqt:) by pri dávke voľnosti mal jednu z najlepších koncoviek na krátkom stúpaní. Dlhý zjazd môže pri dobrej zhode okolností vyhovovať Matejovi Mohoričovi (TBV). Slovinec bol mimoriadne aktívny v poslednej vrchárskej etape číslo 6. Voľnosť majú aj únikoví špecialisti ako Thomas De Gendt (:lts:), Luis Leon Sanchez (AST), Harm Vanhoucke (:lts:) alebo Alessandro De Marchi (:isn:), predošlý držiteľ ružového dresu.

BORA – hansgrohe nemusí kontrolovať len priemerne vyzerajúceho Emanuela Buchmanna, sama má šancu na víťazstvo. Podobný finiš vyhovuje hlavne jazdcom ako Felix Großschartner (BOH) alebo Matteo Fabbro (BOH).

Sekundy na čiare

Ak by sa únik predčasne spojil s hlavnou skupinou, šancu na etapu by dostali hlavne dynamickí jazdci z prvých priečok celkového poradia. Tí, samozrejme, môžu bojovať o niekoľko sekúnd aj v prípade víťazstva úniku.

Attila Valter
Attila Valter. © Marco Alpozzi/LaPresse

Všetko nasvedčuje tomu, že maďarský držiteľ ružového dresu Attila Valter (FDJ) by sa mal v maglia rosa udržať aj pred nedeľou. Jeho tím Grouapama – FDJ by mal kontrolovať zloženie úniku, aby v ňom neboli jazdci ohrozujúci vedúce postavenie 22-ročného Maďara. Ostatné tímy by ich mali nechať pracovať, nech sa jazdci francúzskeho tímu pred 9. etapou „vyničia“.

Egan Bernal (:ins:), Giulio Ciccone (:tfr:), Dan Martin (:isn:), Davide Formolo (:uae:) alebo Pello Bilbao (TBV) bývajú v záveroch veľmi rýchli. Nenápadný útok však môžu predviesť i Simon Yates (:bex:), Remco Evenepoel (:dqt:), Alexander Vlasov (AST) alebo Romain Bardet (DSM).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár