Fantastický víťaz Bettiol konečne bodoval. Gestom v cieli si vypýtal pozornosť

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Talian Alberto Bettiol (:efd:) zaznamenal v nedeľu na Okolo Flámska životný úspech. V skutočnosti ide vôbec o jeho prvé víťazstvo na profesionálnej scéne. Tento titul sa s ním bude niesť až do konca kariéry, ktorá sa pravdepodobne až teraz rozbehne na plné obrátky. Útokom na legendárnom kopci Oude Kwaremont ukázal chrbát súperom a odvážnou sólovou jazdou to dotiahol až do úspešného cieľa.

„Bolo to najdlhších 14 kilometrov mojej kariéry. Neviem, ako sa mi to podarilo,“ povedal Bettiol ihneď po skončení monumentálnej klasiky.

Pre mnohých je triumf stále iba 25-ročného jazdca prekvapením, no pre jeho blízkych a členov tímu bol veľký úspech stále bližšie a bližšie. Cyklista z Toskánska je od začiatku svojej profesionálnej kariéry v roku 2014 členom tímu EF Education First, teda jeho predchodcu Cannondale. To značí, že s tímom má veľmi dobré vzťahy. To ukázali aj mnohé reakcie personálu či kolegov. V minulej sezóne skúsil šťastie prestupom do tímu BMC, no po roku sa vrátil späť do „domovskej stajne“. Už vtedy mal obrovský potenciál, vo výraznom presadení mu bránilo niekoľko vecí.

zdroj: twitter.com/nealrogers

Manažér tímu Jonathan Vaughters ho pozná už niekoľko rokov, videl v ňom potenciál, ale aj nedostatky:

„Bol to 20-ročný chlapec, no mal tak o 5 kilogramov viac. Už vtedy ste mohli vidieť, že keby sa dokázal zbaviť tých prebytočných ‚cestovín‘ na ňom, bol by veľmi veľkým talentom.“

Bettiol sa nebráni prezývke „Mama di Pasta“, ktorá mu bola daná na základe obľuby cestovín od svojej matky v Toskánsku.

„Ak ma necháte doma s mojou mamou v Taliansku, priberem. Musíte ma držať na tréningovom kempe a tlačiť na mňa,“ priznáva Bettiol.

Veľkolepý triumf na Ronde van Vlaanderen, samozrejme, nebol iba jeho zásluhou. Tímová taktika v podaní veteránov Sepa Vanmarcka (:efd:) a Sebastiana Langevelda (:efd:) fungovala stopercentne. Kým prvý sa vzdal osobných ambícií a realisticky zhodnotil svoje šance po zranení a po účasti úniku ešte potiahol skupinu favoritov, druhý v záverečnej rovinke chytro prerušoval tempo ostatných.

„Šampión ako Sep pre vás pracuje celý deň? To je šialenstvo! Tento závod pre neho veľa znamená, on však pomáhal mne a Sebastianovi.“

„Zatvoril som oči a išiel som do toho. Obzrel som sa, uvidel som medzeru. Z auta na mňa kričali, aby som pritlačil.“

„Za týmto úspechom stojí práca tisícok ľudí. Sú tam moji kolegovia a všetok personál z EF. Je to sen. Som si istý, že v budúcnosti si rovnaké momenty prežijú aj moji kolegovia. Myslím si, že odteraz by ste sa mali viac pozerať na ružové dresy,“ dodal najnovší taliansky hrdina.

V Taliansku mu neverili

Alberto Bettiol bol pre mnohých talianskych fanúšikov veľkou neznámou. Jeho kariéra doteraz postrádala akékoľvek víťazstvo. Rodák z mesta Poggibonsi v okolí Sieny priznal novinárom, že sám ma na svedomí svoju nevýraznosť na verejnosti.

„Je to moja chyba, keďže v rokoch 2015 a 2016 som bol na tom celkom dobre. Posledný rok som zmizol.“

„Táto sezóna pre mňa začala veľmi dobre na Strade Bianche, potom na Tirrene, Miláno- San Remo. Snažil som sa držať v popredí a tvoriť preteky, takže by ma mohli spoznať a vidieť ma v top-10. Dúfam, že teraz ma už spoznajú,“ vyhlásil čerstvý víťaz monuemtu.

V cieli dokonca Bettiol ukázal gesto, ktoré sa jednoznačne nieslo v znamení nevýraznosti v médiách. A to bol najlepší spôsob, akým mohol svoj názor demonštrovať.

Zmena tímov pri rozvíjaní talentu nepomohla, súčasný tím mu stále veril. Bettiol sa im odvďačil

Medzi Bettiolove najlepšie výsledky doteraz patrili druhé miesto na Bretagne Classic, celkovo tretia priečka na Okolo Poľska, umiestnenie v prvej desiatke na jesennej dvojici kanadských klasík či siedme miesto z Clásica San Sebastian. Za týmito výkonmi sa však ešte stále skrýval jazdec, ktorý bol všeobecne braný ako priemer pelotónu.

Jeho šéf spomína, ako pri svojom progrese nikdy nezabudol na tím. Na Tour de France v roku 2017 patril k hlavným pomocníkom vtedy celkovo druhého Rigoberta Urána (:efd:). Ukazoval veľkú všestrannosť. Aj teraz patrí ku kvalitným tempárom, časovkárom a našiel sa aj na kockách.

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Po finančných problémoch tímu Cannondale bol viac-menej donútený odísť do BMC, kde však nedokázal prakticky nič. Dôvodom boli aj početné zranenia a zdravotné problémy.  Po ustálení sa vzdelávacej spoločnosti EF na čele sponzorov súčasného tímu, Bettiol opäť obliekol farby svojho najdlhšieho zamestnávateľa. On začal ešte viac pracovať a výsledky prišli takmer okamžite.

„Ponúkli mi zmluvu bez akéhokoľkvek solídneho výsledku z roku 2018. Počas zimy som schudol 3 kilogramy a počas tréningového kempu som ukazoval dobré nohy.“ 

Dôvera sa vyplatila. Už v poslednej etape na Tirreno-Adriatico dokázal Alberto Bettiol konkurovať najlepším svetovým časovkárom a skončil na výbornej druhej priečke. Na Miláno – San Remo útočil na Poggio ako prvý, tým spustil protiútok neskoršieho víťaza Juliana Alaphilippa (:qst:). Na E3 BinckBank Classic finišoval na štvrej priečke a ukázal svoju schopnosť jazdenia na flámskych kopcoch. To neskôr ukázal skvelým útokom na Oude Kwaremont a ziskom veľkého triumfu.

Zdroj: velonews.com; efprocycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár