Gent-Wevelgem 2020 preview: Volanie flámskych polí

Gent – Wevelgem 2020
Gent-Wevelgem 2020

zdroj: twitter.com/bikeinsider

Gent-Wevelgem 2020 začína veľmi krátku sezónu kockových flámskych klasík. Bez Paríž-Roubaix 2020 je kalendár ochudobnený o veľký monument, čo môže znamenať len jediné – favoriti budú o to agresívnejší, aby im veľké víťazstvo v bezprecedentnej sezóne neuniklo medzi prsty.

Predošlí víťazi:

zdroj: twitter.com/destandaard

2019 Alexander Kristoff
2018 Peter Sagan
2017 Greg Van Avermaet
2016 Peter Sagan
2015 Luca Paolini
2014 John Degenkolb
2013 Peter Sagan
2012 Tom Boonen
2011 Tom Boonen
2010 Bernhard Eise

11. októbra 2020
Dĺžka: 233 km
Profil: zvlnený, 1307 nastúpaných metrov
Štart: 10:00 LSEČ v Ieper (Francúzsky Ypres) v Západnom Flámsku
Predpokladaný dojazd: 15:42 – 16:16 LSEČ vo Wevelgem v Západnom Flámsku (Belgicko)
Vysielanie, live prenos: stream na Eurosport Player

Gent-Wevelgem 2020 na Flámskych poliach – trasa

Preteky sa konajú s podtitulom „Na Flámskych poliach“. Ten získali v roku 2015, sto rokov od tunajších udalostí v Prvej svetovej vojne, na pamiatku rovnomennej vojnovej básne od John McCraea. Kanaďan svoje dielo napísal počas bitky o Ypres a stalo sa symbolom týchto hrôzostrašných udalostí. Logom sa stal vlčí mak, ktorý je symbolom práve z legendárnej básne a známy je aj z Veľkej Británie, kedy sa v novembri pripína na hruď a je znakom tzv. „Rememberance Day“.

Preteky píšu už 82. ročník, posledné roky sa konajú týždeň pred monumentom Okolo Flámska a aj v tejto sezóne tomu tak bude. Pričom na ich začiatku sa v roku 1934 konali v septembri.

Gent-Wevelgem 2020 – profil:

Gent-Wevelgem 2020 profil

Trasa je dlhá 233 kilometrov, štart sa presunul do Ieper (Ypres), cieľ sa stále nachádza vo Wevelgeme. Na rozdiel od ostatných kockových klasík, ktoré sa odohrávajú po okolí Oudenaarde, táto jednodňovka zavádza jazdcov do západnej časti Flámska. Preto tu ani nenájdeme rovnaké bergy či sektory s dlažobnými kockami, ako uvidíme budúci týždeň. Najznámejším kopcom na trati je Kemmelberg, ktorý dosahuje maximálny sklon až 23%. Jeho dĺžka je 3 km a je pokrytý kockami. Po ňom nasleduje technický zjazd. S týmto stúpaním sa jazdci budú musieť popasovať hneď trikrát.

Prvých 120 kilometrov je pomerne rovinatých. Začne sa stúpaním (holandsky „hellingen“) Scherpenberg, potom budú pokračovať Vidaigneberg (1,5 km – 4,5%) a Baneberg a na slávny Kemmelberg. Po nich sa prichádza na tri krátke kockové rampy a 52 km pred koncom sa prejde na najťažšiu časť dňa. Druhýkrát sa prejde kombinácia Monteberg – Kemmelberg. Pokračovať sa bude ešte cez Scherpenberg, Vidaignberg a Baneneberg. Poslednýkrát sa Kemmelberg prejde 34 km pred koncom, ale z obce Ossuaire, pričom predtým sa naň išlo z Belvedere. Celkovo si na jazdcov počká 11 stúpaní.

Potom to bude rovina, po ktorej môže niekto zatlačiť, alebo sa tempo spomalí a zaostalé skupiny z vydláždeného stúpania sa spoja. Gent-Wevelgem je často vyhrávaný šprintérmi, ktorí majú dobrú tímovú podporu.

Gent-Wevelgem 2020 – mapa a vietor:

Gent-Wevelgem 2020 mapa

Vlani sa išla šialené veterná edícia. Teraz sa predpovedá severozápadný vietor o rýchlosti 15 km/h, čo nie je najsilnejšie. Časté zmeny smeru jazdy však môžu na kopcovitej časti v strede spôsobiť chaos, keďže pôjde o bočný zadný vietor – najnepríjemnejší typ v cyklistike. Navyše, malo by byť iba 12 ºC a hlásia sa aj prehánky.

Gent-Wevelgem 2020 na Flámskych poliach – favoriti

Súboj fenomenálnych cyklokrosárov

Wout van Aert (:tjb:) pokračuje vo svojej fenomenálnej sezóne v domácom Belgicku. Keďže väčšinou sa táto klasika vyhráva po šprinte, 26-ročný univerzál je veľkým favoritom. Špurty vyhral na Tour de France a má excelentnú techniku a výdrž aj na ťažké klasikárske podmienky.

Wout van Aert 5. etapa Tour de France 2020
Van Aert víťazí v 5. etape TdF ’20. zdroj: twitter.com/SEGcycling

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) je prirodzeným vyzývateľom Van Aerta – svojho veľkého rivala z cyklokrosu. Po taktickej chybe v šprinte skončil holandský majster druhý na Brabantskom šípe, ale na kockovom stúpaní bol popri Alapahilippovi najsilnejším. Vlani tu bol pri svojej premiére štvrtý a má všetky rovnaké kvality ako Van Aert, možno by však chcel viac útočiť na Kemmelbergu.

7. etapa Tirreno-Adriatico 2020
Van der Poel vyhral 7. etapu Tirreno-Adriatico ’20. twitter.com/TirrenAdriatico

Quick Step so šprintérmi

Deceuninck – Quick Step privoláva najsilnejší tím. Zdeněk Štybar (:dqt:), Kasper Asgreen (:dqt:), Yves Lampaert (:dqt:) či Florian Senechal (:dqt:) by museli skupinu rozdeliť zďaleka, aby mali šancu v šprinte. A možno budú pracovať pre jedného z najrýchlejších mužov na svete. Sam Bennett (:dqt:) môže po zisku zeleného dresu a dvoch etáp na Tour pretaviť svoju formu na víťazstvo aj v tejto šprintérskej klasike. Viacerí predchodcovia – šprintéri Quick Stepu – sa popri klasikároch čo-to naučili a viackrát boli veľmi blízko.

10. etapa Tour de France 2020 Bennett
Bennett s Ewanom po 10. etape TdF. zdroj: twitter.com/tacx

Bude tu aj veľmi rýchly Caleb Ewan (:lts:), na ktorého to však môže byť až príliš ťažké. Uvidíme, čo sa za dva roky v Lotto Soudal naučil. Ak nie, po odchode z prvej etapy Tour je pripravený John Degenkolb (:lts:). Ten vyhral etapu na Okolo Luxemburska a vlani tu bol druhý.

Dážď? Nastupuje Pedersen

Mads Pedersen (:tfr:) už nie je svetovým majstrom, ale svoje majstrovstvo naďalej ukazuje na trati. Vyhral hromadný špurt na BinckBank Tour a v hromadných koncovkách je čoraz rýchlejší. A navyše, v daždi je azda najlepším v pelotóne. V tíme bude mať aj klasikárov Jaspera Stuyvena (:tfr:) a Edwarda Theunsa (:tfr:).

Mads Pedersen vyhral šprint v 3. etape BinckBank Tour ’20. zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Obhajca titulu a hromada klasikárov

Vracia sa vlaňajší víťaz Alexander Kristoff (:uae:), ktorý je po náročnom priebehu najlepším šprintérom na svete. Do hry by mu hral ešte silnejší vietor a mnohé selekcie, inak skončí za kolesami Bennetta či Ewana. V tíme má aj odolného šprintéra Jaspera Philipsena (:uae:).

Alexander Kristoff vyhral 1. etapu Okolo Slovenska ’19. zdroj: Jan Melicher

Ďalší zo šprintérov, ktorý má čo ukázať, je Pascal Ackermann (BOH). Na nedávnej BinckBank Tour sa v poslednej etape kvalitne ukázali Sonny Colbrelli (:bmt:) a Oliver Naesen (:alm:). Rýchly je aj Matteo Trentin (:ccc:), ktorý je v tíme bez kolegu Van Averameta. Belgičan si na Liège-Bastogne-Liège zlomil zápästie.

Naesen Bretagne Classic
Oliver Naesen. zdroj: twitter.com/pedalmagazine

V pohotovosti sú pri selektívnom priebehu aj klasikári Stefan Küng (FDJ), Nils Politt (:isn:), Alberto Bettiol (:efd:), Sep Vanmarcke (:efd:), Michael Valgren (:ntt:), Tiesj Benoot (:sun:) či Niki Terpstra (Total Direct Energie).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár