Groenewegen: „Myslím iba na Fabia. Ďalšie mesiace nechcem ani pomyslieť na jazdenie“

Dylan Groenewegen

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Dylan Groenewegen (:tjb:) spôsobil Fabiovi Jakobsenovi (:dqt:) ťažké zlomeniny na tvári a v oblasti hrudníka. V prvej etape Okolo Poľska 2020 predviedol nedovolený pohyb pri extrémne rýchlom šprinte a poslal Jakobsena cez bariéru na zem.

Groenewegen z toho ako uznaný vinník vyšiel bez život ohrozujúcich zranení, čo sa o Jakobsenovi povedať najprv nedalo. Dnes sa dostali správy z nemocnice v Sosnowci, že sa podarilo Fabia prebrať z umelého spánku. Do neho ho museli uviesť, aby zubní a plastickí chirurgovia mohli vykonať päťhodinovú operáciu tváre. Pri vyšetreniach, našťastie, poškodenia mozgu a miechy nezistili.

Navyše, oficiálne vyjadrenie tímu potvrdilo, že po prebudení Jakobsen komunikoval s lekármi a mohol pohybovať s končatinami. To vylúčilo veľké obavy s poruchy nervovej sústavy.

Prvýkrát po katastrofe v Poľsku sa podarilo vypočuť si Groenewegena. V jeho domove ho navštívil novinár holandského serveru Nos. Holanďan svoj čin chvejúcim hlasom ľutoval a jediné, čo mu ostáva, je dúfať, že Jakobsen dopadne čo najlepšie. Taktiež si bude musieť počkať na rozsudok Disciplinárnej komisie UCI.

„Ľutujem to. Je jasné, že som nemal v úmysle ohroziť ostatných jazdcov. Ale to bola jednoznačne moja chyba. Menil som líniu pri šprinte a to nie je dovolené. Odkedy sa to stalo myslím iba na Fabia a jeho rodinu. Dúfam, že sa čoskoro zotaví.“

„Všetko sa to stalo tak rýchlo, ploty potom preleteli cez cestu a spadol som. Videl som chaos, nebol to pekný pohľad. Okamžite som to vedel. Potom som sa dopočul skutočnú pravdu…okamžite vidíte jeho spolujazdcov stojacich okolo neho a vidíte, ako veľmi zle to je. Môžem dúfať len v to najlepšie.“

Groenewegen Jakobsen Okolo Poľska 2020
Chaos v cieli 1. etapy Okolo Poľska 2020

Šprintér Jumbo-Visma je teraz vystavený enormnému tlaku prakticky všetkých médií aj mimo cyklistiky. Patrick Lefevere, šéf tímu Deceuninck – Quick Step, už rieši veci právnou cestou s poľskou políciou a prokuratúrou. Hovorí, že to bol „pokus o atentát“.

„Myslím, že každý je plný emócií, rovnako aj ja. Je to ich voľba, nemám čo do toho rozprávať. Určite som to neurobil vedome,“pokračuje Groenewegen.

Dylan Groenewegen
Groenewegen počas rozhovoru s Nos.nl

Groenewegen tak skoro jazdiť nebude

Groenewegen prirodzene prežíva ťažké mentálne chvíle. Podľa vyhlásení tímu má zákaz pretekať dovtedy, až kým sa situácia nevyrieši a nespozná svoj trest. Bicyklovať nechce ani samotný Holanďan.

„Ďalšie mesiace nechcem na cyklistiku ani pomyslieť. A už vôbec nie na šprintovanie. Zatiaľ sa bicykla nedotknem.“

Richard Plugge, manažér tímu Jumbo-Visma, hovorí, že využije odbornú pomoc, aby dal Groenewegenovi príležitosť vysporiadať sa s psychickými problémami. Jakobsenovi a ďalším zraneným jazdcom – Pradesovi, Sarreauovi a Touzemu – praje len to najlepšie. Telefonoval s Lefeverem a ponúkol mu pomoc, ten to ocenil.

Sám 27-ročný Groenewegen má zlomenú kľúčnu kosť. Viacerí odborníci a rozhodcovia UCI volajú po zastavení jeho činnosti.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár