Julian Alaphilippe: Amstel Gold Race budú veľmi nervózne preteky

Články
Amstel Gold Race 2021

zdroj: Luca Bettini - LaPresse

Julian Alaphilippe (:dqt:) je jedným z najväčších favoritov na nedeľňajšiu klasiku Amstel Gold Race 2021.

„Po Flámsku som mal niekoľko dní bez bicykla. Chcel som byť pripravený na ardenské preteky a bolo to dobré rozhodnutie. Moja forma je dobrá,“ povedal majster sveta na online tlačovej konferencii. Favoritom bude aj v stredu na Valónskom šípe a ďalšiu nedeľu na Liege – Bastogne – Liege.

Amstel Gold Race sa tento rok koná za zatvorenými dverami, bez fanúšikov a na kopcovitých okruhoch. Známe krátke stúpanie Cauberg sa tak prejde dokopy dvanásťkrát. Favoritmi sú okrem majstra sveta aj Wout van Aerta, Tom Pidcock a Primož Roglič.

>>> Všetko o Amstel Gold Race nájdete v našom preview

„Okruhy sú zaujímavé, náročné a budú ako na majstrovstvách sveta a to sa mi páči. Ale bude to veľmi nervózne. Na ceste sa nachádza mnoho prekážok a zákrut. Ak ste videli Pidocka na Brabantskom šípe, viete, že víťazstvo dokáže zopakovať aj na Amstel Gold Race,“ hovorí Alaphilippe o 21-ročnom Britovi, ktorá v stredu získal prvé profi víťazstvo v kariére.

Okolo Flámska nebolo sklamaním

Na Okolo Flámska pred dvoma týždňami bol Alaphilippe 42. Síce sa dostal do rozhodujúcej selekcie a vyzeral byť na tom dobre, po útoku Kaspera Asgreena (:dqt:) však nereagoval a potom zvesil nohy.

Vo Flámsku som bol v prednej skupine. Ale v posledných kilometroch som už mal toho dosť, bol som vyčerpaný. Našťastie, Kasper bol veľmi silný a bolo z toho výborné víťazstvo. O svoje zlé umiestnenie sa nestarám, veď sme vyhrali.

Julian Alaphilippe má nevybavené účty

Naposledy keď sa jediná holandská klasika konala ešte v roku 2019. Alaphilippe bol v úniku s Jakobom Fuglsangom (AST), ale v záverečných kilometroch zbytočne taktizovali. V poslednom kilometri ho ale dostihol Mathieu van der Poel so svojou skupinou a prešprintoval ich. Alaphilippe sa tak vracia na miesto činu.

Embed from Getty Images

„Bolo to veľmi bolestivé, ale v nohách. Bol som vtedy síce sklamaný, lebo som ani nerozumel tomu, čo sa práve stalo. Išiel som naplno s Fuglsangom a keď sa rozhodol prestať ťahať, ja som sa snažil pokračovať. Nebola to hra, nemohli sme nič robiť,“ vysvetľuje.

28-ročný klasikár však ozrejmil, že nejde sa pomstiť. Skôr ide po nový zážitok z pretekov, ktoré ešte nevyhral.

„V poslednom kilometri boli jazdci za nami oveľa rýchlejší. V nedeľu to budú nové preteky a teším sa na ne.“

Tím bez druhého lídra

© Deceuninck – Quick-Step

Len sporadicky vstupuje tím Deceuninck – Quick-Step na klasiku bez toho, aby malo niekoľko lídrov. Teraz je ním jednoznačne majster sveta Julian Alaphilieppe. Francúz však pripomína, že voľnú ruku dostane mladý belgický talent Mauri Vansevenant, ktorý už tento rok porazil veľké mená ako Mollema a Landa na GP Industria & Artigianato

„Mauri je mimoriadne talentovaný. Môže sa zlepšiť, ale už teraz je veľmi silný, čo už ukázal. Ardeny mu sedia a určite dostane nejakú dobrú úlohu v tíme,“ spomenul Alaphilippe.

Ian Garrison je americkým talentom, ktorý sa na najvyššej úrovni ešte naplno nepreukázal. Florian Senechal (:dqt:) obľubuje skôr kocky, ale prekvapiť môže aj na ostrých kopečkoch v Limbursku.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár