Wout van Aert najprv neveril. Tom Pidcock sa cítil byť najsilnejší

Články
Wout van Aert Amstel Gold Race 2021

zdroj: © Amstel Gold Race 2021

Belgičan Wout van Aert (:tjb:) vyhral klasiku Amstel Gold Race 2021 v milimetrovom dojazde. Ukončil tak svoju klasikársku sezónu, v ktorej získal Gent – Wevelgem. Brit Tom Pidcock (:ins:) len veľmi tesne nezopakoval svoj víťazný dojazd z Brabantského šípu.

„Tak vyhral som, ale veľmi tomu nechcem veriť,“ vtipkoval v rozhovore v cieli Van Aert. „Zjavne to bolo veľmi tesné, ale pred dvoma minútami mi komisári povedali, že som vyhral.“

Van Aert zaútočil na Caubergu 16 km pred cieľom. Následne reagoval na nástup Toma Pidcocka a s Maxom Schachmannom mierili do cieľa. Šprint otvoril Van Aert. Bol v rovnakej pozícii ako v stredu na Brabantskom šípe, keď sa pre zmenu radoval Pidcock.

„Dlhé šprinty mi sedia. Mal som však asi najhoršiu pozíciu na začiatok šprintu, ale našťastie to len tak-tak stačilo. V tejto sezóne som vyhral som nejaké pekné preteky, snažil som sa držať vpredu.“  popísal 26-ročný Belgičan posledné metre.

Amstel Gold Race 2021 Wout van Aert
© Amstel

Wout van Aert mal podporu Rogliča

„V najdôležitejších častiach som mal pri sebe kolegov Jonasa Vingegaarda a Primoža Rogliča, ktorí stíhali útoky. Primož mal mechanický problém, takže som ostal sám. Vo väčšej skupine boli traja jazdci z Ineosu, ale keď sme boli na čele traja, vedel som, že mám dobrú šancu na víťazstvo. Som na to hrdý. Zároveň je to 30 rokov, odkedy tieto preteky vyhral náš športový riaditeľ Frans Maassen, pre neho sú to najdôležitejšie preteky sezóny,“ uzavrel Van Aert.

Wout van Aert v zime vyhral Svetový pohár v cyklokrose. Po prestávke sa vrátil na Strade Bianche, kde bol štvrtý. Na Tirreno – Adriatico najprv vyhral čistú šprintérsku etapu a záverečnú časovku. Celkovo skončil druhý. Na Miláno – San Remo bol tretí. Kockové klasiky mu priniesli víťazstvo na Gent – Wevelgem, na ostatných sa nedokázal výrazne presadiť. Často mu chýbali potrebné sily.

Tom Pidcock ľutuje neskorý nástup

„Šprintovať som začal príliš neskoro“ hovorí v cieli Pidock. „Mal som ísť prvý, myslím, že som bol najrýchlejší a možno aj najsilnejší na pretekoch. Je to trochu frustrujúce, prehrať s takým rozdielom. Ale je to druhé miesto, takže som pomerne šťastný.“

„Nechal som Woutovi malý priestor počas šprintu a nakoniec som sa na neho v cieli dostal. Mal som ostať na jeho kolese“ opisuje svoj šprint cyklistický univerzál.

„Myslel som si, že som vyhral, pretože na mňa v cieli niekto kričal. Do slúchadla mi však povedali, že je to tesné. Jasné, že by som bol rád vyhral,“ opísal Pidcock.

V tejto sezóne získal pódium na Kuurne – Brusel – Kuurne a top-10 na Miláno – San Remo a Strade Bianche. Je iba vo svojej prvej sezóne medzi profesionálmi. Po pár rokoch v mladších kateoriách na ceste, cyklokrose a horských bicykloch ho angažoval tím INEOS Grenadiers, ktorý už teraz musí byť s kontraktom spokojný.

21-ročný Tom Pidcock pokračuje v ardenských klasikách. Svoje nohy otestuje na špecifickom stúpaní Mur de Huy v stredu na Valónskom šípe. Pozrieť by sa mal aj na monument Liege – Bastogne – Liege, kde po svojich výkonoch v posledných týždňoch patrí k najväčším favoritom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár