Amstel Gold Race 2021 preview: Alaphilippe, Van Aert, Pidcock pri pive

Články
Amstel Gold Race 2021

zdroj: ©A.S.O./Gautier Demouveaux

Pozornosť z kockových klasík sa v nedeľu presunie na kopcovitý juh Holandska. Jednodňovka Amstel Gold Race 2021 bude síce vo svojom 55. ročníku pred divákmi uzavretá, ale otvorená rovným súbojom najlepších. Komu bude nakoniec chutiť pivo najlepšie? Na štarte sú Julian Alaphilippe, Wout van Aert, Primož Roglič, Marc Hirschi alebo Tom Pidcock.

>>>Preteky sa už skončili. Výsledky a report nájdete na tomto odkaze


Program Amstel Gold Race 2021:

18. apríla 2021

  • Ročník: 55. (od roku 1966)
  • Dĺžka: 215,75 km (3027 nastúpaných výškových metrov)
  • Štart: 12:05  vo Valkenburgu (Holandsko)
  • Predpokladaný dojazd: ~ 17:30, Berg en Terblijt

Vysielanie v TV, live prenos:

  • Eurosport 2 od 14:00
  • Eurosport Player od 14:00
  • ČT Sport od 13:55
ProCycling Banner
Reklama

Predošlí víťazi Amstel Gold Race

Vlani bola jediná holandská klasika zrušená. Rok predtým sa v neuveriteľných pretekoch radoval domáci Mathieu van der Poel. V posledných kilometroch sa so stíhacou skupinou dotiahol na Juliana Alaphilippa a Jakoba Fuglsanga. Na cieľovej čiare ich po takmer polkilometrovom šprinte predbehol. Neveriacky sa chytal za hlavu a od vyčerpania ľahol na zem.

Amstel Gold Race 2021
zdroj: Amstel Gold Race / PRO SHOTS

2019 Mathieu van der Poel
2018 Michael Valgren
2017 Philippe Gilbert
2016 Enrico Gasparotto
2015 Michał Kwiatkowski
2014 Philippe Gilbert
2013 Roman Kreuziger
2012 Enrico Gasparotto
2011 Philippe Gilbert
2010 Philippe Gilbert

Preteky vznili v roku 1966. Od začiatku boli sponzorované holandským pivovarom Amstel, ktorý nesie meno rieky tečúcej cez Amsterdam. Po viacerých pokusoch sa preteky usadili v Maastrichte a končia vo Valkenburgu. Aj keď kopce v regióne Limbursko neležia v Ardenach, Amstel Gold Race spoločne s pretekmi Valónsky šíp (streda) a Liege – Bastogne – Liege (nedeľa) tvorí tzv. ardenský týždeň, alebo „ardenský triptych“.

Najviac víťazstiev získal Jan Raas, päť. O jeden menej má na konte Philippe Gilbert, ktorý tento rok neštartuje pre problémy s pretrénovaním. Iba táto dvojica získala viac ako dve víťazstvá. V roku 2014 tu triumfoval Čech Roman Kreuziger (Gazprom RusVelo), ktorý nebude chýbať ani v tejto sezóne. Z minulých víťazov sa na štart postavia aj Michal Kwiatkowski a Michael Valgren.

Peter Sagan na Amstel Gold Race

Aj keď Peter Sagan tento rok neštartuje, je dobré si pripomenúť jeho bilanciu na kopcovitej klasike. Slovák tu štartoval päťkrát. V roku 2012, kedy mal najlepšie predispozície pre kopcovité klasiky, skončil tretí. V cieli ho po ťažkom poslednom kilometri prešprintovali Enrico Gasparotto a Jelle Vanendert. V roku 2018 sa nedostal do víťaznej selekcie a v bol najrýchlejší v šprinte o štvrté miesto.

Trasa Amstel Gold Race 2021

Amstel Gold Race 2021 trasa
zdroj: amstel.nl/amstelgoldrace

Pre pandémiu Covid-19 sa využíva provizórna trasa v okolí Valkenburgu. V regióne Limburgsko sa v roku 2012 konali majstrovstvá sveta a presne ročník ovládnutý Philippom Gilbertom pripomínajú tohtoročné preteky sponzorované pivovarom Amstel. Preteky majú 215 km, čo je o 50 km menej ako obvykle.



Po štarte sa prejde 12 kôl dlhých 16,9 kilometra. Nachádzajú sa na nich krátke stúpania Geulhemerberg (0,6 km – 3,8%), Bemelerberg (0,5 km – 5,6%) a Cauberg (0,5 km – 6%) s maximami 12%. Nie sú to najvyššie čísla, ale postupom dňa budú jazdcom sťažovať život. Zároveň sa do každej zo zákrut pôjde vo vysokom tempe a v záverečných kolách bude dôležitá pozícia na čele. Správne umiestnenie sa najlepšie docieli so správnou tímovou podporou.

Záverečné kolo je identické s poslednými dvoma ročníkmi. Nachádza sa na ňom len Bemelerberg s viacerými falošnými rovinkami. Preto tak nebude možný typický nástup na Caubergu ako z majstrovstiev 2012. Cieľ sa nachádza na rovnej ceste.

Cauberg sa v predošlých edicích prešiel trikrát, teraz to bude 12-krát. Aj keď ide o kratšie preteky, určite uvidíme v druhej polovici pretekov zriedeneý pelotón, ktorý bude čakať na útoky vrchárov. Postupne sa bude hlavné pole útokmi zmenšovať. Otázkou bude, čo sa stane na poslednom Caubergu. Šancu má samostatný útok, malá skupinka, alebo sa približne dvadsať jazdcov v ľahšom poslednom kole spojí?

Profil Amstel Gold Race 2021
12 kôl (hore) a posledné kolo (dole). zdroj: Amstel Gold Race

Počasie

Trasa je ľahšia ako obvykle, sťažiť to môže už len počasie. Na ťažké podmienky to však nevyzerá, má byť 14 ºC, oblačno a prakticky bez vetra.

Tímy Amstel Gold Race 2021

Amstel Gold Race 2021
© Amstel Gold Race

Favoriti Amstel Gold Race 2021

Z veľkých mien svetovej cyklistiky chýbajú na pretekoch len Mathieu van der Poel, Tadej Pogačar a Peter Sagan. Slovák zvolil Okolo Romandie, odkiaľ sa pozrie na Grand Tour Giro d’Italia.

Wout van Aert, Primož Roglič (:tjb:)

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Wout van Aert vyhral šprintérsku etapu na Tirrene. twitter.com/TirrenAdriatico

Holandský tím prichádza ako najsilnejšia zostava, až s dvoma favoritmi. 26-ročný Wout van Aert má tento rok triumf z klasík iba na Gent – Wevelgem. Na jarnej derniére na Amstel Gold Race by si rád pripísal triumf, ktorý pred dvoma rokmi získal jeho životný rival. Šancu má v šprinte väčšej grupy, ale aj v selekcii. Pozor však na zlé taktické rozhodnutia a presilenie, tie ho v poslednom mesiaci už neraz stáli dobré umiestnenie.

Roglič na Okolo Baskicka. ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Primož Roglič (:tjb:) vstupuje do Arden ako víťaz monumentu Liege – Bastogne – Liege 2020 a čerstvý víťaz Okolo Baskicka. Slovinec môže byť taktickou výhodou pre Van Aerta, útočiť môže skoro a rozhodne sa nestratí ani v dynamických nástupoch. V hre je aj muž vo forme – mladý Dán Jonas Vingegaard.

Julian Alaphilippe (:dqt:)

2. etapa Tirreno - Adriatico 2021: Alaphilippe
Julian Alaphilippe na Tirrene. zdroj: Marco Alpozzi – LaPresse

Majster sveta má z ardenskych klasík len Valónsky šíp. Ostatné mu unikajú. Motivácia v podobe dúhového dresu tu je. Otázne je, či po viacerých nemastných výkonoch na kockách si načasoval formu práve na tento týždeň. Kopcovité preteky by mu mali sedieť ako nikomu inému na svete. Zabudne 28-ročný Francúz na „zahodené“ preteky spred dvoch rokov a sťaží svojím agresívnym prístupom preteky?

Práve selektívna edícia by mu mala hrať v prospech. Na pomoc má Mauriho Vansevenanta, Floraiana Senechala alebo Rémiho Cavagnu.

Tom Pidcock, Michal Kwiatkowski (:ins:)

Tom Pidcock Brabantský šíp 2021
Tom Pidcock vyhral Brabantský šíp. zdroj: twitter.com/FlandersClassic

21-ročný Brit je nováčikom na vysokej úrovni, ale zabýval sa veľmi rýchlo. Fantasticky porazil Van Aerta vo finále Brabantského šípu a je vo vynikajúcej forme. Z predošlých kandidátov má na prvý pohľad až najlepšiu fazónu. Stíhal útoky, má silný špurt a na čistých kopcovitých pretekoch by mal byť ako ryba vo vode.

K dispozícii je aj víťaz z roku 2014 Michal Kwiatkowski. Ale v rovnakej forme ani výkonnosti v tomto momente podľa všetkého nie je.

David Gaudu (FDJ)

David Gaudu 17. etapa Vuelta a España 2020
David Gaudu. ©PHOTOGOMEZSPORT2019

Víťaz poslednej etapy z Baskicka je každoročným prísľubom Francúzska na vrchárskych pretekoch. 24-ročný jazdec má dobrú formu a v tejto sezóne už kopcovitú jednodňovku ovládol, išlo o Faun-Ardèche Classic. Taktiež musí byť agresívny ďaleko pred cieľom, aby ho nepotrestali rýchlejší jazdci v cieli.

Marc Hirschi, Matteo Trentin (:uae:)

Matteo Trentin
Matteo Trentin. @UAETeamEmirates/Fizza BettiniPhoto©2021

Talian má nohy na dobrý šprint, ale v posledných rokoch skúša samostatné útoky ďaleko pred cieľom. Tretím miestom na Brabantskom šípe však dal o sebe vedieť a je potrebné s ním počítať.

Marc Hirschi sa po prestupe do UAE zatiaľ len hľadá. 22-ročný Švajčiarsky blesk absolvoval dvoje týždňové preteky. Pomôžu mu k oslnivým výkonom ako spred roka?

Jakob Fuglsang, Alex Aranburu (AST)

Alex Aranburu Okolo Baskicka 2021
Alex Aranburu. zdroj: twitter.com/ehitzulia

Dán Fuglsang vyhral v každej z posledných dvoch sezón po jednom monumente. Musí zaútočiť zďaleka. Navyše, jeho forma pred ardenským triptychom nie je vôbec známa. Presvedčivo zo začiatku sezóny nevyzeral ani Alexej Lutsenko, ktorý prekonal koronavírus.

Alex Aranburu získal v Baskicku prvý triumf pre Astanu. Vyzeral byť naozaj silný a má na to všetko zopakovať. Sedieť mu má aj hromadná koncovka.

Michael Woods (:isn:)

Sympatický Kanaďan stále čaká na veľký triumf na jednodňovke. Šanca sa mu zvyšuje v ostatných dvoch ardenských pretekoch (Valónsky šíp a Liege  – Bastogne – Liege), ale aj na pivných pretekoch môže prekvapiť.

Alejandro Valverde (MOV)

Alejandro Valverde vyhral GP Miguel Indurain. ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Azda posledná ardenská sezóna pre 40-ročného Španiela. V posledných týždňoch predvádza výborné výkony. Síce nepatrí k najväčším favoritom, ale s jedným z najlepších ardenárov posledného desaťročia je potrebné vždy počítať.

Dylan Teuns, Sonny Colbrelli, Matej Mohorič (TBV)

Matej Mohorič Amstel Gold Race 2021
Matej Mohorič. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Bahrajnský tím má v talóne trojicu. Belgičan Teuns môže nasledovať skoré útoky ako na Brabantskom šípe, Colbrelli čakať a dúfať v hromadný dojazd početnej skupiny. Je tu aj nevyspytateľný Slovinec Matej Mohorič, ktorý rád útočí čo najskôr.

Max Schachmann (BOH)

Schachmann
Max Schachmann, © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

V sezóne 2019 sa Nemcovi podarilo top 10 vo všetkých troch pretekoch Arden. Jeho výkonnosť je pravdepodobne o level nižšie. Na stredajších pretekoch v Brabante po vynikajúcom výkone získal štvrté miesto Ide Schelling.

Ďalší možní favoriti Amstel Gold Race 2021

Michael Matthews (:bex:) spadol a odstúpil z Brabantského šípu, jeho súčasný stav môžeme len hádať. Za normálnych okolností vie prežiť kopce a vytiahnuť silný špurt. Dobre sa prezentoval jeho kolega Rob Stannard (:bex:).

Solídny tím prináša EF Pro Cycling: Sergio Higuita, Michael Valgren, Simon Carr a Magnus Cort Nielsen.

Jasper Stuyven
Jasper Stuyven rozhoduje Miláno – San Remo. © Luca Bettini – LaPresse

Viacerých kandidátov na dobré umiestnenie má Trek-Segafredo. Sú to Bauke Mollema, Jasper Stuyven a Quinn Simmons (:tfr:).



Pridávame jazdcov, ktorí síce nie sú najväčší favoriti, ale umiestnenie v top 10 by nebolo najväčším prekvapením: Greg Van Avermaet (ACT), Tiesj Benoot (DSM), Tim Wellens (:lts:), Warren Barguil  (Arkéa-Samsic), Xandro Meurisse (Alpecin-Fenix), Simon Carr (:efn:), Michael Gogl (:tqa:).

Amstel Gold Race 2021 – minulá edícia (video):

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár