Amstel Gold Race 2021: Wout van Aert porazil Toma Pidcocka vo fotofiniši

Články
Amstel Gold Race 2021 Wout van Aert

zdroj: © Amstel Gold Race

Belgičan Wout van Aert (:tjb:) vyhral holandskú klasiku Amstel Gold Race 2021. V tesnom šprinte bol druhý Brit Tom Pidcock (:ins:) a tretí Nemec Maximilian Schachmann (BOH).

Do cieľa mierila najlepšia trojica s náskokom 10 sekúnd na veľký pelotón a v poslednom kilometri taktizovala. Van Aert začal šprintovať z čela 200 metrov pred cieľom. V posledných metroch spoza neho nastúpil Pidcock a nastal rýchlostný súboj až na pásku. Ani niekoľko minútu po konci nebolo jasné, kto vyhral. Milimetre však hrali v prospech 26-ročného Van Aerta, ktorý odplatil 21-ročnému Pidcockovi prehru v šprinte zo stredajšieho Brabantského šípu.

Max Schachmann (BOH) rýchlostne nestačil na dvojicu cyklokrosárov. Nemec sa do víťaznej selekcie dostal po útokoch od Van Aerta a Pidcocka na stúpaní Cauberg v posledných 16 km kopcovitých pretekov. Jediná holandská klasika merala 218,6 km a víťaz ich zvládol v čase 5:03:27.




Špurt pelotónu o štvrté miesto vyhral Austrálčan Michael Matthews (:bex:). V hlavnej skupine sa nachádzali aj favoriti ako Julian Alaphilippe (:dqt:) alebo Alejandro Valverde (MOV), ktorí nedokázali reagovať na rozhodujúci nástup Pidcocka.

Wout van Aert získal druhé klasikárskeho víťazstvo v tomto roku. Pred troma týždňami vyhral Gent – Wevelgem. Klasikou Amstel Gold Race ukončil svoju prvú časť sezóny, najbližšie sa pozrie na prípravné preteky pred Tour de France – Critérium du Dauphiné. Van Aert vyhral na ulici, ktorá je pomenovaná po jeho odvekom rivalovi Mathieu van der Poelovi na počesť jeho dramatického víťazstva v roku 2019.

Zopakoval sa double tímu Jumbo-Visma, keďže ženské preteky vyhrala Holanďanka Marianne Vosová z Jumbo-Visma.

Amstel Gold Race 2021 – video dojazdu:

Priebeh Amstel Gold Race 2021

Úvod ardenského týždňa

Aj keď okolie holandského regiónu Limbursko neleží v pohorí Ardeny, klasika Amstel Gold Race tradične otvára tzv. „ardenský týždeň“ kopcovitých klasík. V stredu je na programe Valónský šíp, o týždeň v nedeľu Liège – Bastogne – Liège.

Amstel Gold Race bol pre protipandemické opatrenia zložený z uzavretých okruhov v okolí Valkenburgu. Preteky mali 218,6 km a nastúpalo sa viac ako 3000 výškových metrov. Dvanásťkrát sa prešlo sedemnásťkilometrovým okruhom so stúpaniami Geulhemmerberg (1,1 km – 5,4%), Bemelerberg  (0,9 km – 5%) a najťažším Cauberg (1,1 km – 5,5%) s maximami 12% v prvej časti. Záverečné 13. kolo bolo rovinatejšie, bez Caubergu.

Na juhu Holandska bolo príjemné počasie, 13 ºC a iba slabý vietor.

Profil Amstel Gold Race 2021:

profil Amstel Gold Race 2021
zdroj: la-flamme-rouge.eu

Skorý únik dňa

Netrvalo dlho, a zo 175-členného pelotónu sa oddelila úniková skupinka. Boli v nej: Edward Theuns (Trek-Segafredo), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Sébastien Grignard (Lotto-Soudal), Maurits Lammertink (Intermarché-Wanty-Gobert), Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty-Gobert), Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), Chad Haga (DSM), Kenny Molly (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Anders Skaarseth (Uno-X).

Po hodine pretekania mali náskok piatich minút. Pelotón za nimi ovládali takmer výhradne tímy Jumbo-Visma pre Wouta van Aerta a Movistar pre Alejandra Valverdeho. Po 100 kilometroch sa pridal aj tím Juliana Alaphilippa Deceuninck – Quick-Step, neskôr aj BORA – hansgrohe či Qhubeka ASSOS.

Držanie pozície vpredu bolo dôležité, v okruhu sa nachádzali aj úzke cesty na poli, viaceré zmeny smeru, dopravné ostrovčeky či nebezpečný zjazd ku Caubergu.

Monotónne preteky

Prvé kolá boli veľmi monotónne a išlo sa v pomalom tempe. Po vstupe do posledných 80 km sme však videli viaceré prekvapenia. Dobré nohy dnes nenašli Soren Kragh Andersen (DSM) ani Jasper Stuyven (:tfr:) a odpadli z pelotónu.Hlavná skupina bola stále veľmi početná.

Miestny rodák Tom Dumoulin pri ceste. Holanďan si dáva pauzu od cyklistiky

Zrýchlenie a prvé útoky

Pelotón počas Amstel Gold Race 2021
© Amstel Gold Race

68 km pred cieľom mal skorý únik náskok dvoch minút. Z čela pelotónu prichádzali prvé útoky. Pokusy od Roba Powera (:bex:) či Oscara Riesebeeka (Alpecin-Fenix) chytali domestici veľkých tímov, ktorí sa sami chceli oddeliť. Stále sa však našiel niekto, kto nebol s únikom spokojný a útok na stúpaniach pokryl. na ďalších dvadsať kilometrov sa zvýšilo tempo.

Aktívni boli hlavne Matej Mohorič (TBV) či Esteban Chaves (:bex:), ktorí natiahli pelotón na Caubergu 50 km do konca.

Jungels, Schachmann  a Vansevenant spadli

52 km pred cieľom spadli niekoľkí favoriti. Po páde v zadnej časti pelotónu sa na zemi ocitli Mauri Vansvenant (:dqt:), Maximilian Schachmann (BOH) a Bob Jungels (ACT), pre ktorého sa preteky skončili.

Schachmann a Vansevenant predviedli veľmi bojovný výkon a dostali sa naspäť do pelotónu 42 km pred cieľom.

Krátky nebezpečný útok

40 km pred cieľom sa napokon pred pelotónom ustálila malá skupinka. Boli v nej Sonny Colbrelli (TBV), Dylan van Baarle (:ins:), Rui Costa (:uae:), Simon Clarke (:tqa:), Florian Sénéchal (:dqt:), Tosh Van der Sande (:lts:). Na méte 36 km do cieľa sa spojili s únikom dňa, pelotón strácal na Caubergu 40 sekúnd.

Pracovať začal Team Jumbo-Visma, tempo udávali Sam Oomen (:tjb:), ale aj Primož Roglič (:tjb:). To znamenalo, že Van Aert bol jednoznačným lídrom celku. Pomocnú ruku pridali aj Israel Start-Up Nation a BORA – hansgrohe.

Koniec úniku

Ide Schelling (BOH), Primož Roglič (:tjb:) a Tom Pidcock (:ins:) prešli predposledný prejazd Caubergu (34 km do cieľa) na špici pelotónu najrýchlejšie a razom zmazali stratu na prednú skupinu. Pelotón bol zložený už len zo 40 jazdcov.

Pred pelotónom ostal len Belgičan Loic Vliegen (IGD) z celodenného úniku.

Aktívny Schelling na čele

Útočiaci Schelling sa na stíhaciu trojicu dostal v posledných 30 km, ale to znamenalo ďalšie zvýšenie tempa pelotónu a následne dostihnutie malej skupinky. Schelling bol nesmierne odhodlaný a zaútočil aj druhýkrát. Zobral so sebou Dewulfa a o päť kilometrov dolapili Vliegena.

Mladý Holanďan Schelling sa na Bemelerbergu osamostatnil. Mal náskok desať sekúnd. Za ním sa sformovali vlaky UAE Team Emirates a Deceuninck – Quick-Step.

Ide Schelling počas Amstel Gold Race 2021
Ide Schelling počas Amstel Gold Race 2021. © Amtel Gold Race

Jazdec BORA – hansgrohe bol dostihnutý na méte 18 km pred cieľom, na najdôležitejšom bode dňa – poslednom prejazde cez Cauberg.

Van Aert, Alaphilippe, Pidcock, Carapaz zaútočili na Caubergu

Roglič dostal na Caubergu defekt a už nemohol pomôcť tímu.Do konca ostávalo 16 kilometrov.

Jeho kolega Wout van Aert (:tjb:) pred vrcholom najťažšieho kopca dňa zaútočil a nasledovali ho Julian Alaphilippe (:dqt:), Richard Carapaz (:ins:), Michal Kwiatkowski (:ins:), Tom Pidcock (:ins:) a Michael Matthews (:bex:). Do elitnej partie sa pridal aj Max Schachmann (BOH). Ineos bol v taktickej výhode, vpredu dostali až troch pretekárov.

Van Aert, Schachmann, Pidcock na čele Amstel Gold Race 2021

Kwiatkowski vyskúšal neúspešný samostatný útok. Po jeho dolapení a zvýšení tempa boli na čele už len Pidcock, Van Aert a Schachmann. Na tempo Brita Pidcocka nestačil majster sveta Alaphilippe.

Za nimi bola sformovaná skupina, kde boli Julian Alaphilippe (:dqt:), Mauri Vansevenant (:dqt:), Alejandro Valverde (MOV), Jakob Fuglsang (AST), Tim Wellens (:lts:), Bauke Mollema (:tfr:), Sergio Higuita (:efd:), Michael Woods (:isn:), Matej Mohorič (TBV) a Guillaume Martin (COF).

V posledných 10 km stíhaciu skupina pohltila stále 30-členná hlavná skupina vedená UAE Team Emirates. Pidcock, Schachmann a Van Aert si udržovali stabilný náskok.

Trojica mala náskok 20 sekúnd

Mollema si opäť užil svoju povestnú dávku smoly a dostal defekt. Vansevenant sa snažil zmazať stratu veľkého pelotónu na vedúcu trojicu, ktorá bola 20 sekúnd. V posledných 5 km sa o tempo starali zostavy Astana Premier Tech a Israel Start-Up Nation. S troma kilometrami do konca zmizla akákoľvek spolupráca v hlavnej grupe.

Schachmann aj Van Aert s Pidcockom spolupracovali, aj keď Pidcock vyzeral najsilnejšie. Van Aert pri prvej výzve na striedanie krútil hlavou, ale neskôr už ťahal.

V záverečných 1600 metroch nastúpil Tim Wellens (:lts:), o niekoľko chvíľ bol pohltený.

Najlepšia trojica dnešného dňa mierila na rovinaté finále, kde si to rozdali v špurte. Wout van Aert sa po viacerých prerušeniach tempa ocitol na špici a otvoril svoj špurt 200 metrov pred páskou. 75 metrov pred cieľom zrýchlil Tom Pidcock a predviedol lepšie „hodenie“ bicykla na pásku, ale len veľmi tesne to nestačilo na víťazstvo.

Výsledky Amstel Gold Race 2021:

#JazdecTímČas
01Wout Van AertJumbo-Visma5:03:27
02Tom PidcockINEOS Grenadiers+ 00
03Maximilian SchachmannBORA-hansgrohe+ 02
04Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 02
05Alejandro ValverdeMovistar Team+ 02
06Julian AlaphilippeDeceuninck-Quick Step+ 02
07Kristian SbaragliAlpecin-Fenix+ 02
08Matej MohoricBahrain Victorious+ 02
09Michal KwiatkowskiINEOS Grenadiers+ 02
10Tosh Van der SandeLotto Soudal+ 02
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár