Julian Alaphilippe bude pred Tour obhajovať svoje úspechy

Julian Alaphilippe (:dqt:) začne novú po-koronavírusovú sezónu na pretekoch Strade Bianche. Jeho hlavným cieľom sezóny bude Tour de France.

Reštart nového, iba trojmesačného kalendára, sa pre Francúza odohrá 1. augusta v Toskánsku. Tam 28-ročný puncheur bude obhajovať svoj minuloročný triumf, ktorým začala jeho skvelá klasikárska kampaň. V historickom centre mesta Siena porazil Jakoba Fulgsanga po náročných pretekoch a dlhom úniku na šotolinových cestách. Svoju účasť už potvrdili aj klasikárske esá Wout van Aert (:tjb:), Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Peter Sagan (BOH) alebo Greg Van Avermaet (:ccc:).

Julian Alaphilippe o Strade Bianche:

„Minuloročné víťazstvo bolo skvelé, jedna z mojich najlepších spomienok na sezónu. Na štart som prišiel v skvelej forme, bol som sústredený a mal som veľmi silný tím až do poslednej hodiny, kedy preteky ožili. Milujem trasu a atmosféru Strade Bianche a bude zaujímave tam reštartovať sezónu, hlavne ak príprava na preteky prebehla úplne odlišne ako vlani,“ uviedol v tlačovej správe svojho tímu Deceuninck – Quick Step.

Víťaz ocenenia Velo d’Or za rok 2019 nemal pôvodne v pláne obhajovať víťazstvá na jarných talianskych klasikách, ale pandémia zatriasla celým svetom a aj kalendárom. Preto sa tretí muž svetového rebríčka UCI pozrie aj na Miláno – San Remo. Tam v marci minulého roka bral svoje prvé monumentálne víťazstvo v kariére, kedy bol na legendárnom kopci Poggio najsilnejším a svoju životnú formu potvrdil v šprinte zriedenej skupiny najlepších.

O Miláno – San Remo:

„Vyhrať môj prvý monument na Via Roma bolo niečo úžasné. Víťazstvo dlžím tímu, ten bol celý deň neskutočný. Najlepšie nohy a veľké sebavedomie mi určite dopomohli k víťazstvu, ktoré stále považujem za najväčšie v kariére. Teším sa, že budem na štarte a na dres si budem môcť pripnúť číslo jedna.“

Julian Alaphilippe na Miláno - San Remo 2019
zdroj: twitter.com/NBbreaking

Ďalším bodom programu v zozname vrchárskeho klasikára budú domáce preteky Critérium du Dauphiné a neskorší francúzsky šampionát. Po nich sa 29. augusta zúčastní na Tour de France, hlavnom bode jeho programe. Aj keď bolo ťažké prekonať jeho neskutočnú jar so Strade, Sanremom a Valónskym šípom, na Tour dokázal tvoriť preteky a 14 dní nosil najcennejší dres v cyklistike – maillot jaune pre lídra pretekov. Získal tam dve etapové víťazstvá a po neodkladnom zlomení sa v Alpách skončil na stále slušnom piatom mieste. Bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca pretekov a dokázal nadviazať na svoje účinkovanie na najznámejšej Grand Tour z roku 2018. Tam získal bodkovaný dres za vrchársku súťaž a takisto bral dva etapové vavríny.

Pravdepodobne ešte nie je pripravený jazdiť na celkové víťazstvo, ale jednoznačne môže pri kopcovitej edícii pretekov bojovať na predných priečkach stredne kopcovitých etáp, v ktorých patrí k absolútnej svetovej špičke.

Julian Alaphilippe na Tour de France 2019
zdroj: twitter.com/lequipe

Alaphilippe o Dauphiné a Tour:

„Dauphiné je najlepšou prípravou na Tour de France. Bude to špeciálna edícia s množstvom ťažkých etáp, ale to ma nezastraší. Opäť by som chcel vyhrať etapu ako minulý rok. Čo sa týka národných majstrovstiev, myslím, že je snom každého pretekára si obliecť trikolóru. Dám do toho všetko, aj keď trať mi nebude vyhovovať tak ako tá pôvodná v Plumeleci. Momentálne sa príprava vyvíja správnym smerom, som rád, že tu môžem byť s Val di Fassa s chalanmi. S tímom som hovoril o mojich cieľoch a som naozaj zvedavý, ako sa budem cítiť pri reštarte sezóny a čo zvládnem.“

Alaphilippe tak na úkor Critérium diu Dauphiné vynechá jemu vyhovujúci monument Okolo Lombardie, ktorý sa koná 15. augusta. Svoj program na druhú časť iba trojmesačnej sezóny oficiálne neohlásil. Môžeme len hádať, že tak rovnako ako s prvou časťou sezóny, nebude veľmi meniť svoje pôvodné plány. Preto sa očakáva útok na monument Liège – Bastogne – Liège a ďalšiu „ardenskú klasiku“ Amstel Gold Race a pokus o tretí triumf na Valónskom šípe za sebou. Pred sezónu avizoval účasť na kockovej klasike Okolo Flámska. Údajne aj na kockách trénoval. Belgického monumentu by sa mohol zúčastniť ak sa náhodou nerozhodne pre jednu z Grand Tour Giro d’Italia alebo Vuelta a España.

Alaphilippe v prvej časti sezóny 2020:

  • Strade Bianche – 1. augusta
  • Miláno – San Remp – 8. augusta
  • Critérium du Dauphiné – 12.-16. augusta
  • Francúzske majstrovstvá (cestné preteky) – 22. augusta
  • Tour de France – 29.8.-20.9.

Programy ďalších cyklistov môžete nájsť pod štítkom Program 2020.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár