Lampaert ovládol brutálny vietor na Tri dni De Panne. Van der Poel spadol

Tri dni De Panne 2020
Yves Lampaert Tri dni De Panne

zdroj: twitter.com/LesoirSports

Tri dni De Panne ponúkli neskutočne ťažké podmienky plné silného vetra. Po doslova eliminačných pretekoch sa do cieľa dostala malá skupinka najlepších klasikárov. Z nej vyhral Yves Lampaert (:dqt:) po útoku 7 km pred cieľom.



World Tour podnik Tri dni de Panne ukončí sériu tohtoročných jednodňoviek, ktoré sa konali v netradičnom termíne. Po zrušených klasikách v Holandsku a Francúzsku si užijeme takmer posledné preteky v tejto sezóne. V súčasnej dobe sa koná Giro a včera začala Vuelta a to je prakticky koniec sezóny. Ako názov pripomína, jednalo sa v minulosti o trojdňové preteky, no od roku 2018 sa tento formát zmenil. Na jazdcov pôvodne čakalo 201 kilometrov. Začalo sa v Brugách. Tie ležia v regióne Flámsko a žije v nich vyše 118 tisíc obyvateľov. Finišovať sa bude v obci De Panne.

Trasa skrátená o 25 km, fúkal veľmi silný vietor

Od začiatku fúkal veľmi silný vietor. Kvôli nemu boli technické kolá v cieľovej destinácii nebezpečné a posledné kolo organizátori skrátili o 25 km. Ohlásili to niekedy v strede pretekov. Išlo stále o rovinatý profil, ale vietor urobil veľmi veľké rozdiely od prvého kilometra.

Profil Tri dni De Panne:




Vietor delil pelotón

Od začiatku silno fúkalo a vietor dosahoval rýchlosť až 39 km/h. To spôsobilo rozdelenie pelotónu na niekoľko skupín pod taktovkou veľkých tímov, hlavne Deceuninck – Quick Step, ktorý sa na vetre vyžíva. Na čele sa ocitla silná skupina a na zbytok mala náskok 1 minútu. V nej nechýbal ani Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix). Okrem Holanďana tam boli John Degenkolb (:lts:), Yves Lamapert (:dqt:), Tim Declercq (:dqt:), Kasper Asgreen (:dqt:), Florian Senechal (:dqt:), Bert Van Lerbeghe (:dqt:), Sven Erik Bystrom (:uae:), Stefan Küng (FDJ), Tim Merlier (Alpecin-Fenix), Jonas Rickeart (Alpecin-Fenix), Christophe Laporte (COF), Matteo Trentin (:ccc:) a Jempy Drucker (BOH). V polovici pretekov boli na trati tri skupiny s odstupom jednej minúty.

Juraj Sagan (BOH) a Erik Baška (BOH) odpadli z predných skupín ešte v prvej časti pretekov, kedy sa tvoril priebeh pretekov. Obaja Slováci preteky nedokončili.

V prvej skupine chýbali aj Oliver Naesen (:alm:), Sep Vanmarcke (:efd:) a Michal Kwiatkowski (:ins:). Táto trojica spadla 150 km pred koncom a už vtedy sa prakticky pripravila o možnosť uchádzania sa o víťazstvo.

Prvá skupina bola dnes najsilnejšia, spolupracovala a zadný bočný vietor nedovolil jazdcom ako Alexander Kristoff (:uae:), Jasper Stuyven (:tfr:), Mike Teunissen (:tjb:) či Sonny Colbrelli (:bmt:) dostať sa do hry. Caleb Ewan (:lts:) sa nedokázal udržať v prvom „terezíne“ a aj on následne odstúpil.

Prvá skupina ovládla preteky

Spomínaní pretekári boli celý čas na čele, pričom na začiatku tam bolo 24 pretekárov. Mali viac ako minútový náskok a na vetre sa to veľmi ťažko sťahovalo. Jazdci ako Hofstetter (:isn:), Alexander Krieger (Alpecin-Fenix), Chris Lawless (:ins:) či Benjamin Declercq (Arkéa-Samsic) sa snažili udržať s lídrami, ale postupne strácali kontakt.

16 km pred koncom navyše začalo aj pršať. Zo skupiny na otvorenom poli znamenala každá medzera stratu závesu za jazdcom. Takto kontakt stratili Küng, Drucker aj Laporte.

Mathieu van der Poel spadol a odstúpil

14 km pred cieľom vietor odhodil Mathieu van der Poela do priekopy popri ceste. Dlhšie ležal v tráve, ale po príchode záchrannej služby sa dokázal postaviť a pokračovať po vlastných. Tri dni po fantastickom triumfe na Okolo Flámska odstúpil z pretekov. Pripravil sa o víťazstvo, ale holandský šampión bude hlavne dúfať, že pred blížiacou sa cyklokrosovou sezónou nebude mať nič zranené.

Rozhodujúci moment

Do posledných 10 km vstúpila prvá skupina v zložení: Tim Declecq, Tretnin, Degenkolb, Lampaert, Rickaert, Asgreen, Van Lerberghe a Merlier. Presilu tam mal tím Deceuninck – Quick Step. Keď do cieľa ostávalo 7 km, zaútočil Lampaert a vypracoval si väčší náskok. Jeho tímoví kolegovia prirodzene neťahali a zvyšok sa najprv nevedel dohodnúť.

5,6 km pred koncom sa na čelo dostali Küng a Drucker. Tempo stíhacej skupiny spomalilo, mal to na starosti len Rickaert. Belgičan Lamapaert do toho však išiel úplne naplno, zatiaľ čo za ním bolo najprv váhanie. Tímová prevaha Qucik Stepu bola perfektne využitá.

Yves Lampaert vyhral Tri dni De Panne 2020

Yves Lampaert dotiahol svoj individuálny výkon po dobre načasovanom útoku do víťaznoho konca. Druhý došiel dlhoročný domestik Tim Declercq, ktorý v posledných troch kilometroch sám zaútočil. Šprint skupinky priniesol tretie miesto Merlierovi.

29-ročný klasikár Lampert vyhral naposledy celkové poradie na Okolo Slovenska 2019 v septembri minulého roka. Medzitým si v auguste na Miláno-Turín zlomil kľučnú kosť. Dostal sa späť a dnes predviedol výborný výkon so správnym citom pre preteky.

Výsledky Tri dni De Panne:

1. Yves Lampaert (Bel) :dqt:
2. Tim Declercq (Bel) :dqt:
3. Tim Merlier (Bel) Alpecin-Fenix
4. John Degenkolb (Ger) :lts:
5. Jean-Pierre Drucker BOH
6. Matteo Trentin (Ita) :ccc:
7. Bert Van Lerberghe (Bel) :dqt:
8. Stefan Küng (Swi) FDJ
9. Kasper Asgreen (Den) :dqt:
10. Jonas Rickaert (Bel) Alpecin-Fenix




Stránka pretekov: sport.be/driedaagse

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár