Liège-Bastogne-Liège 2020 preview: Dúha, šíp a ďalší

Liège-Bastogne-Liège 2020

zdroj: twitter.com/ridgej

Liège-Bastogne-Liège 2020 – klasika väčšinou uzatvárajúca cyklistickú jar tentokrát otvára jeseň veľkých cyklistických klasík. Tretí monument tejto sezóny prilákal veľké mená, na čele ktorých je nový držiteľ dúhového dresu Julian Alaphilippe. Ten môže po vytúženom titule pridať na svoje konto najstarší monument, ktorého osud je byť raz ovládnutý Francúzom. Poradí si však s konkurenciou Hirschiho, ktorý vyhral Valónsky šíp? A čo ostatní konkurenti?

Preteky sa už konali. Na tomto odkaze nájdete článok s priebehom a výsledkami.

Predošlí víťazi:

Jakob Fuglsagn tu vlani získal prvý monument kariéry. zdroj: twitter.com/AstanaTeam

2010  Alexander VINOKOUROV
2011  Philippe GILBERT
2012  Maxim IGLINSKIY
2013  Daniel MARTIN
2014  Simon GERRANS
2015  Alejandro VALVERDE
2016  Wouter POELS
2017  Alejandro VALVERDE
2018  Bob JUNGELS
2019  Jakob FUGLSANG

Liège-Bastogne-Liège 2020 – trasa

4. októbra 2020
Prezývka:
 La Doyenne („Stará Dáma“)
Dĺžka: 257 km
Profil: kopcovitý, 4375 nastúpaných metrov
Štart: 10:25 LSEČ v Liège (Belgicko)
Predpokladaný dojazd: 16:42– 17:23 LSEČ v Liège (Belgicko)
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 13:00 súčasne s Giro d’Italia  v tzv. „multiplexe“

Klasika väčšinou ukončuje „ardenský triptych“, no po Valónskom šípe tento rok nebude úplný. Amstel Gold Race, ktorý sa mal konať o týždeň, zrušili. Kopcovití špecialisti, tzv. puncheurs tak budú mať o to menej možností na sebarealizáciu.

Liège-Bastogne-Liège sa organizuje od roku 1892 a je to najstarší z piatich monumentov. Jedná z najnáročnejších tratí v cyklistike s mnohými krátkymi a strmými kopcami začína a končí v najväčšom meste Valónska, pričom od metropoly prechádza na juh. Pri vracaní od Bastogne prídu najťažšie momenty, aby sa po 257 km klasika ukončila.

Profil Liège-Bastogne-Liège 2020:

© ASO

Tohtoročná trasa je podobná ako tá vlani. Práve minulý rok prešla trasa prestavbou a po mnohých rokoch sa pridalo rovinaté finále v Liège. To vyprovokovalo mnohé útoky z diaľky a nečakalo sa na cieľové stúpanie ako po mnohokrát. Prvá polovica je pomerne pokojná, ale zvlnený terén sa bude zapisovať jazdcom do nôh, aby brutálna druhá polovica bola súbojom vytrvalosti a jazdeckého umu.

Pelotón na Cote de Saint-Roch. © ASO/Gautier DEMOUVEAUX

Po 160 km začína hlavný chod pretekov, ktorý otvorí štvorica kopcov Côte de Mont-le-Soie (1,7 km o sklone 7,9%), Côte de Wanne (3,6 km – 5,1%), Côte de Stockeau (1 km – 12,5%), a Côte de la Haute-Levée (3,6 km – 5,6%). Potom príde najdlhšie stúpanie dňa Col du Rosier (4,4 km – 5,9%), potom príde zjazd na Col du Maquisard (2,5 km – 5%) a cyklisti prejdú cez hranicu 200 prejdených kilometrov. Počká si na nich ešte trojica kategorizovaných kopcov a viacero menších rámp.

Veľmi strmé stúpanie Côte de la Redoute (2 km – 8,9%) je najlegendárnejšou prekážkou dňa, kde môžu niektorí favoriti otestovať svojich konkurentov.

„Jazdcov, ktorí vyhrávajú na Liège, voláme fondisti – muži s úžasnou vytrvalosťou. La Redoute je ako Mur de Huy v tom, že sa musí prejsť v tempe a na čele pelotónu. Sklony sú tam okolo 14 alebo 15  percent a prichádza po 220 alebo 230 km, takže nemusíte byť génius na to, aby ste si uvedomili, aké ťažké to je. Množstvo jazdcov si mylne myslí, že by mali útočiť na najťažšej časti, ale pravdou je, že jazdcov unavíte hlavne na rovnejších častiach. Liège sú eliminačné preteky – je to kompletný test cyklistických schopností,“ povedal štvornásobný tunajší víťaz Moreno Argentin pre Procycling.

Po selekcii prichádza ešte Côte des Forges (1,3 km – 7,8%), ktorého vrchol je 23 km pred cieľom, kde sa útočí ešte viac. Alebo sa čaká na úplne posledný kopec. Côte de la Roche-aux-Faucons má 1,3 km o priemere 11%. Vlani tu zasadil Jakob Fuglsang rozhodujúci nástup a po 14 km samostatnej jazdy prišiel do víťazného cieľa. Tam sa vyhol pádu na klesaní a privítala ho približne dvojkilometrová rovinka na pásku.

Mapa Liège-Bastogne-Liège 2020:

© ASO

Počasie

Vlani preteky sťažil dážď a chlad. Tentokrát má byť ešte akceptovateľných 13 ºC, dážď sa predpovedá iba v skorých hodinách pretekov. Malo by ale fúkať. Pri ceste ku Bastogne oproti, potom by to mal byť zadný vietor o rýchlosti až 22 km/h, v nárazoch aj 40 km/h.

Liège-Bastogne-Liège 2020 – favoriti

Predošlí víťazi Jakob Fuglsang, Philippe Gilbert či Alejandro Valverde neštartujú. To však neznamená, že preteky sú bez jednoznačných favoritov. Práve naopak.

Julian Alaphilippe (:dqt:) sa predstaví na prvých pretekoch po zisku titulu majstra sveta v Imole, týždeň pred Liège. Na obľúbenom Valónskom šípe chýbal, ale mal iné mediálne či osobné povinnosti. Vlani tu nedokázal predviesť svoj typický výkon po dominantnej jarnej sezóne, ale históriu z týchto pretekov má dobrú. Pri svojich štyroch účastiach tu bol druhý (pri debute v roku 2015) a štvrtý (pri pomoci kolegovi Jungelsovi v roku 2018).

Bolo by až prekvapením, ak by po konci kariéry nemal 28-ročný Francúz na konte klasiku prezývanú „Stará Dáma“. Alaphilippe bude v hľadáčiku ostatných, za dúhový dres sa už neskryje. V tíme mu môže pomôcť víťaz z roku 2018 Bob Jungels (:dqt:) či Dries Devenyns (:dqt:).

Marc Hirschi (:sun:) je po víťazstve na klasike Valónsky šíp v skvelej forme, rovnako aj po bronze na MS. Práve 22-ročný fenomén zo Švajčiarska by mal byť v prelomovej sezóne hlavným vyzývateľom Quick Stepu. Na Tour de France ukázal svoju výdrž, ale na Mur de Huy preukázal aj svoje klasikárske schopnosti a explozívnosť na dvojminútových intervaloch.

Marc Hieschi víťazí na Valónskom šípe, Cosnefroy a Woods za ním. © A.S.O./Gautier Demouveaux

Tretí muž La Flèche Michael Woods (:efd:) tu bol v roku 2018 druhý. Sympatický Kanaďan stále čaká na svoje veľké víťazstvo. Práve dlhý útok na predposlednom či poslednom stúpaní by mu dal najväčšie šance na víťazstvo, zatiaľ čo predošlí dvaja jazdci vedia po náročných pretekoch skvele zašprintovať. V tíme bude mať podporu kolumbijských vrchárov Rigoberta Urána (:efd:) a Daniela Felipa Martíneza (:efd:).

Michal Kwiatkowski (:ins:) bol na majstrovstvách sveta štvrtý a prichádza ako niekto, kto počas svojej kariéry mieril blízko, ale najlepšie bol dvakrát tretí. Taktický je Poliak na vysokej úrovni, rovnako má dobrú formu a možno je to tento rok, kedy zároveň prelomí etapu na Tour de France a túto slávnu belgickú výzvu.

Kwiatkowski
Kwiatkowski, Hirschi, Carapaz a Caruso. © A.S.O./Alex Broadway

Na poslednú chvíľu zaradil tím Alpecin-Fenix na štartovku svoju najväčšiu hviezdu. Deň po veľkolepom víťazstve na BinckBank Tour príde Mathieu van der Poel v skvelej forme. Zastaví ho únava po výkone na Muure, alebo ukáže, čoho všetkého je tento bombardér schopný?

Van der Poel
MvdP víťazí na BinckBank Tour 2020. zdroj: twitter.com/BinckBankTour

Maximilian Schachmann (BOH) vlani skončil na treťom mieste. Po páde na Okolo Lombardie ukazoval náznaky návratu na Tour de France. Nemec vo veku 26 rokov ešte stále čaká na svoje veľké víťazstvo, ale pri otvorenom podujatí medzi favoritmi môže profitovať z taktických ťahov, alebo dobrého zrýchlenia a šprintu.

Schachmann počas Tour. zdroj: twitter.com/MaxSchachmann

Benôit Cosnefroy (:alm:) je určite niečo viac ako únikový jazdec z Tour, čo jednoznačne ukázal druhým miestom v stredu.

Množstvo vrchárov na Grand Tours každoročne patrí do zoznamu favoritov a inak tomu nebude ani tento rok. Vedie ich Tadej Pogačar (:uae:), ktorý bol síce na Šípe v hlavnej skupine, ale pár wattov mu chýbalo. Prichádza aj jeho krajan Primož Roglič (:tjb:). Okrem Slovincov sa vo Valónsku na štart postavia aj Tom Dumoulin (:tjb:), Guillaume Martin (COF) či Mikel Landa (:bmt:) a Adam Yates (:mts:). Brit má najlepšiu históriu na jednodňovkách a časom sa môže preorientovať práve na tieto typy klasík.

Na piatom mieste bol v Huy víťaz z roku 2013 Dan Martin (:isn:) a zaradzujeme ho do širšieho okruhu ašpirantov na titul. O prekvapenie sa môžu postarať jazdci ako Greg Van Avermaet (:ccc:), Gorka Izagirre (AST), Valentin Madouas (FDJ), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Tim Wellens (:lts:) alebo Michael Valgren (:ntt:).

Zdroj: liege-bastogne-liege.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár