Liège – Bastogne – Liège preview: Koniec klasík už bez Sagana

Prestupy cyklistov 2020/2021

zdroj: twitter.com/CCCProTeam

V nedeľu končí ardénsky týždeň dalším podujatím, na programe dňa bude Liège – Bastogne – Liège. Na jazdcov bude pripravených 256 kilometrov a 11 stúpaní. Štvrtý monument sezóny ponúkne už svoju 105. edíciu. Posledných 27 rokov končili preteky v industriálnom predmestí Liege. Rozhodovalo sa takmer vždy na Côte de Saint-Nicolas, keď do cieľa to už nebolo ďaleko. Tento rok však organizátori cieľ posunuli až do centra Liege a po poslednom stúpaní budú mať jazdci 15 kilometrov na dohnanie straty, očakávame tak hromadný dojazd. Minulý rok v sólojazde zvíťazil Bob Jungels (:dqt:).

Peter Sagan (BOH) oznámil, že nenastúpi na posledný jarný monument Liège – Bastogne – Liège. Na nedeľňajších pretekoch mal pôvodne štartovať, no Slovák sa rozhodol svoju klasikársku sezónu predčasne ukončiť. Počas jarných klasík sa nedokázal ani raz dostať na pódium. Jeho najlepším výsledkom je piate miesto na kockovej klasike Paríž – Roubaix. Minulú nedeľu odstúpil z pretekov Amstel Gold Race. V stredu taktiež nedokončil ardenskú klasiku Valónsky šíp. Práve Ardeny boli zmenou v tohtoročnom programe Žilinčana, no 29-ročný jazdec na nich nezískal žiaden úspech. Preto sa radšej rozhodol zbytočne sa netrápiť a dopriať si nejaké dni voľna pred ďalšou časťou cyklistického kolotoča.

Favoriti

Podľa bookmakerov je najväčší favorit Julian Alaphilippe (:dqt:)Francúz v stredu ovládol Valónsky šíp a podmanil si tak ďalšie preteky v tomto roku. Hviezda Deceuninck Quick-Stepu zažíva životnú sezónu a tak sa stávkovým kanceláriám nie je čomu diviť. Spolu s ním bude na štarte i Philippe Gilbert (:dqt:), takže Belgičania budú môcť improvizovať. Silnú zostavu posiela i Astana. Dvojblok Fuglsang (AST) – Lutsenko (AST) jazdí taktiež v dobrej forme. Prvý menovaný skončil v stredu na skvelom druhom mieste.

V nie úplne ideálnej forme jazdí i Greg Van Avermaet (:ccc:). V nových farbách CCC ešte nezaznamenal víťazstvo a tak má o motiváciu na domácom podniku postarané. Zabudnúť nemôžme ani na Michael Matthewsa (:sun:) či Diega Ulissiho (:uae:). Poliak Kwiatkowski (:sky:) vyhlásil, že celú zimu trénoval, aby pokoril La Doyenne a tak sa nechajme prekvapiť.

Trasa

 

Profil

 

Edícia 2018

Zdroj: liege-bastogne-liege.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár