Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike Plouay 2020 – preview

Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike Plouay 2020

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Týždeň pred štartom Tour de France v južnom Nice sa odohrajú Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike Plouay 2020 na opačnom konci Francúzska.

Blízky dátum a nebezpečenstvo spojené s cestovaním v dobe pandémie nedovolilo všetkým veľkým menám štartovať. To však ostatným vôbec nezoberie motiváciu bojovať o jeden zo špeciálnych dresov s motívom hviezdičiek na modrom pozadí. Navyše, v rovnakom čase sa na rovnakom mieste koná World Tour podnik Bretagne Classic a ponúka sa možnosť zahviezdiť na oboch veľkých podujatiach. Šampionát sa koná od 24. do 28. augusta.

Program Majstrovstiev Európy 2020

Pondelok 24. augusta

  • individuálne časovky (všetky kategórie)

Utorok 25. augusta

  • Grand Prix Plouay (ženy)
  • UCI World Tour Bretagne Classic (muži)

Streda, 26. augusta

  • preteky s hromadným štartom mužov Elite
  • preteky s hromadným štartom junioriek

Štvrtok, 27. augusta

  • preteky s hromadným štartom juniorov
  • preteky s hromadným štartom žien Elite

Piatok 28. augusta

  • preteky s hromadným štartom žien do 23 rokov
  • preteky s hromadným štartom mužov do 23 rokov
  • zmiešaná štafeta

Vysielanie v TV

Na Slovensku bude všetky preteky kategórií Elite vysielať Eurosport 1. Vysielanie časovky mužov Elite začne o 16:10 a skončí o 17:30. Prenos mužských cestných pretekov začne 26. augusta o 13:40. Predpokladaný koniec je pred 16:00.

Od 14:00 do 16:00 budú preteky s hromadným štartom naživo aj na RTVS.

Individuálna časovka

Trasa časovky

Majstrovstvá Euópy v cestnej cyklistike Plouay časovka trasa
zdroj: uec.ch

Trasa časovky sa skladá z okruhu nad Plouay dlhej 25,6 km. V prvej polovici sa nachádza niekoľko krátkych kopcov, na ktorých netreba znížiť rytmus. Po 22 km sa ešte cesta zdvihne na kilometer a pol. Potom bude nasledovať klesanie do cieľa. Ide o pomerne rovinatý terén s prvkami zvlnenia. Nič by nemalo brániť najlepším tempárom a vysloveným časovkárom od získania titulu. Do hry sa môže prihlásiť aj bočný vietor, ktorý je v Bretónsku kvôli blízkej polohe pri oceáne často dosť silný.

Časovka sa odohrá hneď v pondelok 24. augusta. Pôjde sa vo všetkých kategóriách, mužských aj ženských.

Majstrovstvá Euópy v cestnej cyklistike Plouay časovka profil
zdroj: uec.ch

Favoriti časovky

Obhajca titulu medzi mužmi Elite Remco Evenepoel chýba kvôli zraneniu po vážnom páde na Okolo Lombardie. Zastúpiť ho môže jeho krajan Victor Campenaerts (:lts:), ktorý ME vyhral dvakrát v rokoch 2017 a 2018. Na nedávnom belgickom šampionáte nestačil na Wouta van Aerta, ale ten tu nebude a pri menšej konkurencii sa držiteľovi rekordu v hodinovke môže podariť zavŕšiť hetrik.

Campenarts pri víťazstve v roku 2018
Campenaerts pri víťazstve v roku 2018 | zdroj: twitter.com/Nieuwsblad_be

Vo Francúzsku časovku vyhral Rémi Cavagna. Ďalším zaujímavým menami na štarte sú Alex DowsettEdoardo AffiniStefan Küng, Tom Bohli Jan Tratnik.

Zo Slovákov bude bojovať Ján Andrej Cully. Staronový slovenský šampión v časovke si zmeria sily so svetovou konkurenciou. Vlani skončil na 30. mieste a možno má ambície sa o pár priečok posunúť vyššie. Minimálne uvidí, či je to možné.

Cestné preteky

Trasa cestných pretekov

Majstrovstvá Euópy v cestnej cyklistike Plouay cestné preteky trasa
zdroj: uec.ch

Majstrovstvá Európy v cyklistike Plouay 2020 museli kvôli situácii prisporiť svoj program. Preteky s hromadným štartom budú netradične v strede programu, aby to výrazne nezasiahlo do ďalších úmyslov cyklistov. Najprv sa malo štartovať v Taliansku, ale na poslednú chvíľu sa šampionát uskutoční vo Francúzsku. Na jazdcov čaká kopcovitá trasa zložená z 13 prejazdov okruhom. Celková dĺžka je tak 177,45 km. Tento profil je o čosi náročnejší ako v časovke. Nachádzajú sa na ňom tri stúpania.Najťažšie je Côte du Lézot na začiatku dlhé 1400 metrov s priemerným sklonom 4%, ale dvojcifernými maximami. Potom nasleduje kilometrová rampa, zjazd a cieľový kopec Côte du Pont-Neuf s parametrami 1,5 km a 4,2%. Po ňom príde rovinatá časť, klesanie a rovinatý posledný kilometer.

Ide o výbušnú trať vhodnú pre klasikárov. Pravdepodobne nastanú mnohé útoky, až sa vytvorí finálna selekcia. V poslednom kole z nej vzíde víťaz po hromadnom šprinte alebo po úspešnom samostatnom útoku. ME má niekoľko tímov s 8 jazdcami a bude zaujímavé sledovať, či sa nejaká cyklistická veľmoc dohodne na lídrovi a bude pre neho tvoriť preteky, podobne ako vlani Taliani pre Vivianiho. Opäť sa o slovo môže prihlásiť západný vietor.

Majstrovstvá Euópy v cestnej cyklistike Plouay cestné preteky profil
zdroj: uec.ch

Favoriti cestných pretekov

Favoriti sú klasikári a odolní šprintéri. Z domáceho tímu je vo výbornej forme Arnaud Démare. Francúzom pomôže napríklad aj Benoit Cosnefroy či Lilian Calmejane. Na štarte bude aj Greg Van Avermaet, ktorý v tomto roku stále čaká na víťazstvo. Pri ňom budú obhajca titulu z Bretagne Classic Sep Vanmarcke alebo Jasper Stuyven. Pri miernom priebehu by sa mohlo zadariť Alexnadrovi Kristoffovi. Ďalšími silnými borcami na pretekoch sú Rui Costa, Diego UlissiGiacomo Nizzolo či Matteo Trentin. Z Česka príde silný Zdeněk Štybar. Zoznam favoritov záleží od priebehu, samozrejme, môže dojsť k prekvapeniam a silnému predstaveniu jazdca, ktorý nepatrí medzi absolútne hviezdy šampionátu.

Najväčším favoritom je po skvelom predstavení na holandskom šampionáte Mathieu van der Poel. Tomu titul pred dvomi rokmi tesne ušiel. Teraz sa vracia lepší a z cesty viac ostrieľaný.

Trentin víťazí v roku 2018 pred Van der Poelom | zdroj: twitter.com/sports_ouest

V stredu 25. augusta sa na štart vrcholu šampionátu postaví 208 pretekárov. Slovensko budú reprezentovať Juraj SaganErik BaškaMartin HaringPatrik TyborMarek Čanecký Ján Andrej Cully. 

 

Aktualizácia 24.8.2020 8:15: Priadanie ďalších favoritov cestných pretekov, ktorí potvrdili účasť

Zdroj: uec.ch

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár