Miláno – Turín 2021: Primož Roglič nekompromisne

Primož Roglič Miláno - Turín 2021

zdroj: Gian Mattia D'Alberto / LaPresse

Slovinský cyklista Primož Roglič (:tjb:) sa stal víťazom najstaršej klasiky na svete Miláno – Turín 2021.

Na druhom mieste skončil v stredu Brit Adam Yates (:ins:), ktorý bol na záverečnom stúpaní Superga (6,8 km – 9,1%) najaktívnejší zo skupiny favoritov. Najlepšia dvojica sa oddelila, spolupracovala. Yates sa pokúsil zaútočiť v poslednom polkilometri, ale neodpútal sa.

Roglič na nič nečakal a vo finálnych 200 metroch nekompromisne nastúpil a s veľkým, 12-sekundovým náskokom získal svoje 13. víťazstvo v sezóne. Medzi nimi svietia olympijská časovka, tri etapy a celkové víťazstvo na Vuelta a Espaňa, alebo Okolo Baskicka.

31-ročný Slovinec ukázal formu pred sobotným monumentom Okolo Lombardie. Bude mať možnosť vyhrať svoju tretiu taliansku klasiku v týždni, pred pár dňami vyhral podobným štýlom Giro dell’Emilia.

„Výsledok je skvelý. Počasie bolo pekné, preteky boli pekné, aj keď mohli byť ešte trochu ťažšie. Na záverečné stúpanie sa išlo veľmi tvrdo, mal som dobré nohy a mohol som to zakončiť,“ povedal Roglič v televíznom interview. „Bol som v dobrej spoločnosti, v dobrej konkurencii a som z toho šťastný.

O tretie miesto bojovali budúci tímoví kolegovia – João Almeida (:dqt:) a Tadej Pogačar (:uae:). Portugalčan sa dokázal v poslednom kilometri nalepiť na Slovinca a v šprinte bol na páske lepší. Dvojica došla do cieľa so stratou 35 sekúnd.

Video z finále Miláno – Turín 2021:

Ako dnes prebehlo Miláno – Turín 2021?

Miláno - Turín 2021 profil
zdroj: milanotorino.it

Preteky dlhé 190 kilometrov viedli z veľkej časti po Pádskej nížine. Až na konci sa dvakrát prešlo ikonickým stúpaním nad Turínom – Superga. Kopec končiaci pri Bazilike má 6,8 km a až 9,1%.

Keďže preteky kategórie .Pro sa na ďalší rok presunú na jar, budú mať rovinatý profil, aby sa stali vhodnou prípravou pred Miláno – San Remo. Mimoriadne kvalitný menoslov jazdcov tak dôstojne ukončil dlhoročnú úlohu Supergy na podniku.

Menší únik

Nová posila Movistaru, talentovaný Oier Lazkano (Caja Rural – Seguros RGA), Juri Zanotti (Bardiani-CSF), Mattia Frapporti (EOLO – Kometa), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Kevin Vermaerke (DSM) a Davide Orrico (Vini Zabù) vytvorili po prvých 20 km únik dňa.

Pelotón bol vedený tímom Jumbo-Visma. Únik mal počas väčšiny pretekov náskok troch minút.

Pozor, vietor!

Aj keď profilovo bola klasika pomerne priamočiara, zaúradoval silný bočný a zadný vietor. Pelotón  sa pod tlakom veľkých tímov začal deliť na drobné.

Deceuninck – Quick-Step, ako najskúsenejší tím na vetre, chytil pôvodný únik 50 kilometrov pred cieľom. Pri tvorbe sa na čele ukázal napríklad aj bývalý veslár Jason Osborne (:dqt:). Na čele bola len malý pelotón, zložený približne z 25 jazdcov. Druhá skupina ich stíhala s náskokom menším ako jedna minúta, ale medzeru bolo veľmi zložité zatvoriť.

Všetci favoriti mali dobrú tímovú podporu, aj pozičné schopnosti. Teda Primož Roglič, Tadej Pogačar, Alejandro Valverde alebo Michael Woods sa nenachytali. Julian Alaphilippe sa dokonca striedal na špici, a nechával sily práve pri tvorbe malých skupiniek – „terezínov“. To napovedalo, že lídrom Deceunincku bude v závere Almeida.

Alaphilippe v terezíne. © LaPresse – Marco Alpozzi

Elitná skupina ide na Supergu

Vpredu bola väčšina favoritov, chýbali však Marc Hirschi (:uae:) alebo Adam Yates (:ins:).

Na prvom prejazde stúpaním, 20 km do konca, sa Yates nakoniec dostal dopredu, neskôr aj Alexandr Vlasov (AST) a David Gaudu (FDJ). Preteky viedla 23-členná skupina, presilu mal tím Deceuninck – Quick-Step s Vansevenantom, Alaphilippom, Masnadom a Almeidom.

Silne prestriedal aj 20-ročný Nemec Michel Heßmann (:tjb:), ktorý sa v prvých profesionálnych pretekoch za Jumbo-Visma ukázal vo viac ako v dobrom svetle a prihlásil sa o slovo.

Mauri Vansevenant odvážne

Na stúpaní Superga, 23 km do cieľa, zaútočil samostatne Mauri Vansevenant (:dqt:). Po rýchlom zjazde mal dvadsať sekúnd k dobru. Sťahoval ho Pavel Sivakov (:ins:), potom aj Rafal Majka (:uae:), spoluprácu sa snažil blokovať majster sveta Alaphilippe.

Do cieľa ostávalo rozhodujúce stúpanie.

Superga

Majka ťahal veľmi tvrdo, na ňom sa držal Alaphilippe a dvojica sa na krátko oddelila. Majster sveta však nemal najlepšie nohy a Francúz odpadol z kolesa, neskôr aj z najlepšej skupiny. Od zisku titulu majstra sveta nepretekal a sa venoval postranným akciám.

22-ročný belgický objav sezóny Vansevenant bol dostihnutý v posledných štyroch kilometroch.

Yates, Pogačar, Roglič a Almeida najlepší

Adam Yates, za ním Pogačar a Rogli
Adam Yates, za ním Pogačar a Roglič. © LaPresse – Marco Alpozzi

Na čele silno ťahal elitnú skupinku Adam Yates, držali sa s ním Tadej Pogačar, Primož Roglič, Alejandro Valverde, João Almeida, Michael Woods.

Valverde a Woods sa ocitli v problémoch s tempom.

Yates vs Roglič

Adam Yates a Primož Roglič.
Adam Yates a Primož Roglič. ©LaPresse – Marco Alpozzi

Yates sa pri vstupe do posledných troch kilometrov odpútal od Slovincov a Portugalčana. Nezostávalo mu nič iné, ako len pokračovať sám do cieľa.

Proti tomu bol Roglič, ktorý sa 2500 metrov pred cieľom priviezol na koleso jazdca INEOS Grenadiers. Nakoniec mu aj prestriedal a dvojica pokračovala smerom na vrchol.

Za nimi sa s odstupom 15 sekúnd osamostatnil Pogačar, ale 23-ročný víťaz Tour de France už bojoval iba o tretie miesto. Nakoniec ho dobehol Almeida.

400 metrov pred cieľom nastúpil Yates, ale Roglič niekoľkometrovú medzeru zavrel. Slovinec o dvesto metrov vyrazil spoza kolesa a nekompromisne si prišiel po víťazstvo, prvé slovinské v histórii pretekov.

Almeida a Pogačar si to rozdali o tretie miesto.

Na podobnej úrovni bola väčšina skupina v zložení: Woods, Gaudu, Ulissi, Masnada a Quintana. O 8 sekúnd za nimi zaostal Valverde. Alaphilippe stúpanie vypustil a nabral tri minúty.

Výsledky Miláno – Turín 2021:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár