Primož Roglič i Tom Dumoulin v olympijskej časovke vstali z popola

Tom Dumoulin Primož Roglič

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Najväčší favorit Tour de France spadol hneď v prvom týždni a bolestivo skončil. Slovinec Primož Roglič sa však postavil a získal olympijské zlato na OH Tokio 2020. Olympiáda je šťastným príbehom aj pre jeho kolegu, ktorý ešte pred pár mesiacmi zápasil so psychickými problémami. Holanďan Tom Dumoulin získal v individuálnej časovke striebro.

„Medaila je celkom ťažká, ale je krásna. Som veľmi hrdý, ťažká práca sa vyplatila,“ povedal Roglič pre slovinskú televíziu RTV. „Ihneď po tom som si nedokázal uvedomiť, čo som dosiahol. Nemal som čo stratiť a išiel som naplno od začiatku. Na nič som sa nepozeral, až keď som prešiel cieľom, povedali mi, aký rýchly som bol.“

Druhá medaila pre Slovinsko z cestnej cyklistiky. Po bronzovom Tadejovi Pogačarovi z cestných pretekov je to druhý Slovinec, ktorý v posledných rokoch vládne svetovému pelotónu.

31-ročný Primož Roglič spadol v tretej etape Tour de France. Ako najväčší favorit pretekov odstúpil po boji so samým sebou a početnými odreninami. Podarilo sa mu dostať sa na vrchol. Časovku jednoznačne ovládol, zvyšku poľa nadelil viac ako minútu.

Primož Roglič páde na Tour nevedel, či do Tokia pôjde

„Ešte pred týždňom som si nebol istý, či vôbec to Tokia pôjdem. Nedokázal som jazdiť na bicykli tak, aby som podával svoje najlepšie výkony. Som veľmi šťastný, že som to skúsil,“ povedal Roglič.

„Už po hodine cestných pretekov som mal kŕče a mal som bolesti. Ale v stredu som sa cítil normálne. Som rád, že som dokázal časovku odjazdiť bez bolesti a problémov,“ priznal víťaz šiestich profesionálnych pretekov v tejto sezóne.

Po sklamaní z Tour je však Roglič dobre naladený. Ide o pretekára, ktorý sa vždy vie dostať naspäť po viacerých sklamaniach. Vlani utrpel v poslednej časovke na Tour de France stratu žltého dresu. Vyhral Liege – Bastogne – Liege a obhájil Vuelta a Espaňa. I jeho samotná kariéra začala po ťažkom páde. Doslova. Po tvrdom strete na skokanskom mostíku sa preorientoval na cyklistiku.

„Medaila už so mnou ostane navždy. V tejto sezóne som sa na časovky sústredil a oplatila. Mojím ďalším cieľom je Vuelta,“ zakončil Roglič.

Tom Dumoulin mal jasný cieľ – olympiáda

„Chcel som sa vrátiť, aby som zažiaril presne v tento deň,“ tešil sa po časovke Dumoulin.

Primož Roglič Tom Dumoulin OH Tokio

Na Rogliča stratil viac ako minútu, ale to nikomu nevadí. 30-ročný Dumoulin sa ešte v januári rozhodol dať si prestávku v kariére. Nemal motiváciu.

V júni sa vrátil na Okolo Švajčiarska, kde však nepodával také výkony, aby siahal na olympijské striebro. Všetko však zapadlo a po titule z holandskej časovky dokonal jeden z najväčších príbehov cyklistického roka.

„Moja cesta až sem bola veľmi náročná. V zime som bol pretrénovaný a cyklistiky mal plné zuby. Ale vrátil som sa s týmto dňom v hlave. Mal som cieľ a som veľmi hrdý,“ hovoril Dumoulin.

V cieli sa nevyhol slzám. Dokázal to!

„Je to striebro, ale s odtieňom zlata. Primož Roglič bol dnes ako úplne z inej planéty,“ pochválil Dumoulin svojho kolegu.

Dobrá nálada určite panuje aj v tíme Jumbo-Visma. Roglič aj Tom Dumoulin patria k najväčším hviezdam holandského tímu, do ktorého podľa všetkých zdrojov príde i tretí muž olympijskej časovky, Rohan Dennis.

„Videl som jeho tréning a dostať sa za tak krátky čas po prestávke na striebornú pozície, to je neopakovateľný úspech,“ chváli ho športový riaditeľ z Jumba Merijn Zeeman pre Wielerflits.

„Pokračujem“, odkazuje Dumoulin

„S cyklistikou pokračujem. Tak som sa v posledných týždnoch rozhodol,“ prehlásil 30-ročný Dumoulin.

Kam poputuje kariéra víťaza Giro d’Italia 2017 a druhého muža Tour de France 2018?

„Budeme mať stretnutie, kde si sadneme a všetko rozplánujeme. Chcem si však dať len tie najvyššie ciele,“ odpovedal Dumoulin, ktorý sa však nepozrie na poslednú Grand Tour roka, Vueltu. V pláne môže mať svetový šampionát, kde má šancu na víťazstvo v časovke.

Je jedno, kam budú jeho kroky smerovať. Streda na olympiáde bola svedkom dvoch veľkých príbehov cyklistického roka, možno aj najväčších. Utrápení hrdinovia zabudli na svoje zaváhania a vstali z popola.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár