Okolo Beneluxu 5. etapa: Caleb Ewan najrýchlejší, Peter Sagan štvrtý

Články
Peter Sagan Majstrovstvá Európy v cyklistike ME 2021 Trentino

zdroj: ©BORA - hansgrohe / Bettiniphoto

Austrálčan Caleb Ewan (:lts:) bol najrýchlejší v šprinte zriedeného pelotónu. Slovenský majster Peter Sagan (BOH) skončil na štvrtom mieste. Švajčiar Stefan Küng (FDJ) sa stal lídrom celkového poradia. Akčná 5. etapa Okolo Beneluxu 2021 sa konala na krátkych belgických kopcoch.

V meste Bilzen bol prichystaný explozívny záver do falošnej rovinky. Po práci Mateja Mohoriča (TBV) ako prvý otvoril šprint Sonny Colbrelli (TBV) dvesto metrov pred cieľom. Na kolese Taliana bol zavesený Peter Sagan (BOH), ktorý v závese nedokázal zrýchliť.

Absolútne najrýchlejší bol Caleb Ewan, ktorý vyštartoval spoza Sagana a v posledných metroch predbehol aj druhého Colbrelliho.

27-ročný Ewan získal prvé víťazstvo od pádu na Tour de France, v ktorom si zlomil kľúčnu kosť. V rovnakej kolízii s ním bol Peter Sagan, ktorý dnes pokrýval útoky na krátkych kopcoch pred cieľom, ale v závere nemal dostatočnú výbušnosť. Predbehol ho ešte tretí Holanďan Danny van Poppel (:iwg:).

Doterajší celkový líder Stefan Bissegger (:efn:) stratil na stúpaniach kontakt s hlavnou skupinou. V najlepšej pozícii bol vtedy Dán Kasper Asgreen (:dqt:), ktorý ale po svojej ofenzíve dostal mechanickú poruchu a v cieli stratil niekoľko desiatok sekúnd.

Nalini - procycling

Na prvé miesto sa dostal tretí Švajčiar Stefan Küng (FDJ), ktorý pred etapou sedel na priebežnom treťom mieste po získanom čase z časovky. Dve sekundy na neho stráca Austrálčan Luke Durbridge (:bex:), šesť Christophe Laporte (COF).

Preteky sa ukončia cez víkend. Najprv etapou v ardenských kopcoch, neskôr na kockách vo Flámsku.

Caleb Ewan po 5. etape Okolo Beneluxu 2021:

„Bol to veľmi ťažký deň, ale pred cieľom som si bol veril. Nevedel som, aké budem mať nohy, keď začnem šprintovať. Ale takéto šprinty mi väčšinou sedia, keď sú do stúpania. Keďže sa útočilo sa už od 50 km do konca, nebolo to ľahký triumf, ale som veľmi šťastný.“

„Môj tím robil skvelú robotu. Chceli sme stiahnuť úniky, takže niektorí kolegovia chýbali. Ale v posledných dvoch kilometroch ma vysadili na čele a vtedy už bolo celkom jednoduché udržať si pozíciu. Bola to posledná príležitosť pre šprint.“

Benelux Tour 2021 5. etapa – video šprintu:



Ako dnes prebehla 5. etapa Okolo Beneluxu?

Organizátori každoročne vyberajú v posledné tri dni pretekov kópie slávnych klasík. Tento rok – piatok – padol na „malý Amstel Gold Race“, aj keď v oveľa jednoduchšom poňatí. Záverečný okruh obsahoval niekoľko stúpaní nie dlhších ako 700 metrov so 7%, a s maximami okolo 12%.

5. etapa Okolo Beneluxu 2021 – profil:

5. etapa Okolo Beneluxu 2021
5. etapa Benelux Tour 2021. zdroj: beneluxtour.eu

Po 192 km a 1700 výškových metroch sa končilo v belgickom meste Bilzene, odkiaľ je to do holandského Maastrichtu, kde sa jarná klasika koná, len na skok. Stále však išlo o etapu, v ktorej mali šancu šprintéri.

Na východe Belgicka bolo pekné počasie a 20 ºC.

Remco Evenepoel nenastúpil

Pretrvávajúce tráviace problémy nedovolili pokračovať Remcovi Evenepoelovi (:dqt:). Belgičan sa ďalší týždeň predstaví na majstrovstvách Európy ako jeden z najväčších favoritov.

Okrem 21-ročnej domácej hviezdy do etapy nenastúpili ani Mitchel Docker (:efn:) so zlomeným lakťom, ani víťaz tretej etapy Taco van der Hoorn (:iwg:).

Trojica v úniku

Po štarte sa poľahky dopredu dostali Hugo Houle (AST), Casper Pedersen (DSM) a Jack Bauer (:bex:). Po vstupe do posledných sto kilometrov mali náskok dvoch minút.

Únik v 5. etape Okolo Beneluxu. zdroj: twitter.com/BeneluxTour

Keď sa prišlo na záverečný okruh – 60 km do konca – bol náskok len 1:30 min. V pelotóne počas dňa pracovali viaceré tímy, ako Deceuninck – Quick-Step a Bahrain Victorious.

Skoré útoky nikam neviedli

48 km pred cieľom prišli z pelotónu prvé útoky od Jaspera Stuyvena (:tfr:), Victora Campenaerts (:tqa:), neskôr aj od Ivána Garciu Cortinu (MOV). Pelotón všetko pokryl ešte pod prvým prejazdom cieľovej pásky. Peter Sagan sa s tímom držal vpredu.

O pár kilometrov spadol Søren Kragh Andersen (DSM), ale dokázal pokračovať. V problémoch bol aj priebežne vedúci muž Stefan Bissegger (:efn:), ktorý po prvých stúpaniach začal strácať kontakt s pelotónom.

Zvýšenie tempa

V posledných 30 km bol náskok trojice na čele menej ako minúta, zo skupinky vypadol Kanaďan Houle.

Na stúpaniach neprichádzali ďalšie útoky, namiesto toho sa po vstupe do posledného kola zvýšilo tempo. Šprintérske tímy Lotto Soudal a Alpecin-Fenix chceli etapu rozuzliť v hromadnej koncovke. Na špici sa otočili aj bývalý majster sveta Philippe Gilbert (:lts:) a vlaňajší belgický majster Dries De Bondt (Alpecin-Fenix). Neskôr sa pridal Bahrain Victorious a tak bolo po úniku.

Únik dostihnutý

11 km pred cieľom bola dvojica Pedersen – Bauer dostihnutá.

Kasper Asgreen útočí, Peter Sagan nasleduje

V záverečných 11 km prišla technická sekcia pod stúpaním Keiberg (0,4 km – 6,5%).

Tempo vytváral hlavne Michael Morkov (:dqt:) a na kopci zaútočil jeho líder Kasper Asgreen (:dqt:). Dána priamo nasledovali Peter Sagan (BOH) a Matej Mohorič (TBV). Situácia sa snažil upokojiť tímy BORA – hansgrohe a Bahrain Victorious. Švajčiar Bissegger bol vtedy definitívne odpáraný z pelotónu.

 

Asgreen s mechanickou poruchou

Veľkú smolu mal Asgreen, ktorý pár kilometrov po svojom útoku vyšiel na kanál a bol zastavený mechanickou poruchou. Musel sa vracať do veľkej skupiny so stratou 20 sekúnd v záverečných 5 km.

Matej Mohorič aktívny, ale Peter Sagan bol na pozore

Ostávalo ešte stúpanie Letenberg (0,3 km – 6,7%) vo finálnych šiestich kilometroch. Tempo tentokrát udával tím Bahrain Victorious v podobe Heinricha Hausslera (TBV).

Matej Mohorič (TBV) nastúpil a Peter Sagan ho pohotovo pokryl, s ním aj zvyšok pelotónu. Po klesaní atak vyskúšal Gianni Moscon (:ins:) a z pelotónu ostalo už len približne 40 ľudí. Rytmus sa spomalil a začalo sa taktizovať.

Začali sa tvoriť šprintérske formácie, keďže v pelotóne ostali Caleb Ewan, Tim Merlier alebo Christophe Laporte.

Šprintuje sa

Bahrain Victorious ťahal pelotón, ktorý sa pred cieľom poriadne natiahol. Matej Mohorič dostal Colbrelliho do najlepšej pozície, ale neuveriteľne silný Ewan si v špurte prešiel aj cez dve dĺžky bicykla a s prehľadom ukázal, prečo je považovaný za najrýchlejšieho šprintéra na svete.



5. etapa Okolo Beneluxu 2021 – výsledky:

01Caleb EwanLotto Soudal04:26:24
02Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 00
03Danny van PoppelIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
04Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00
05Jasper StuyvenTrek-Segafredo+ 00
06Tim MerlierAlpecin-Fenix+ 00
07Mike TeunissenJumbo-Visma+ 00
08Matej MohoricBahrain Victorious+ 00
09Christophe LaporteCofidis+ 00
10Oliver NaesenAG2R Citroën Team+ 00

5. etapa Okolo Beneluxu 2021 – celkové poradie:

01Stefan KüngGroupama – FDJ15:28:08
02Luke DurbridgeTeam BikeExchange+ 02
03Christophe LaporteCofidis+ 06
04Victor CampenaertsTeam Qhubeka NextHash+ 06
05Sonny ColbrelliBahrain Victorious+ 14
06Matej MohoričBahrain Victorious+ 16
07Tim MerlierAlpecin-Fenix+ 20
08Tim WellensLotto Soudal+ 25
09Tiesj BenootTeam DSM+ 26
10Lukas PöstlbergerBORA – hansgrohe+ 28
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár