Okolo Lombardie preview: Klasiky padajú s lístím, Bernal či Roglič chcú zakončiť fenomenálnu sezónu

Okolo Lombardie 2019

zdroj: twitter.com/Il_Lombardia

Vyhliadky cyklistických fanúšikov na ďalšie mesiace nie sú priaznivé. Kalendár a cesty postupne začínajú zívať prázdnotou, mnohí profíci sa pobrali na dovolenky do horúcich destinácii, aby sa vyhli padajúcemu lístiu zo stromov, ktoré si na ostatných počká v sobotu v Taliansku. Ešte pred tým, keď povieme poslednej sezóne dekády zbohom, sa chystá posledná, niekým zabudnutá, no o to krajšia klasika Okolo Lombardie. Piaty monument roku je úplne inou jednodňovkou, v okolí Comského jazera sa bude radovať vrchár.

Predošlí víťazi:

zdroj: twitter.com/il_lombardia

2018  Thibaut Pinot
2017  Vincenzo Nibali
2016  
Esteban Chaves
2015  Vincenzo Nibali
2014  
Dan Martin
2013  Joaquim Rodríguez
2012  Joaquim Rodríguez
2011  Oliver Zaugg
2010 Philippe Gilbert

Trasa

zdroj: ilombardia.it

La classica delle foglie morte (z taliančiny „Preteky padajúceho lístia“), ako znie výstižná prezývka tejto jesennej klasiky, je doménou typologicky iných jazdcov, akí vyhrávajú monumenty na jar. Príčinou sú dlhšie a prudké kopce v Lombardsku na severe Talianska. Štartuje sa v Bergame, aby sa neskôr finišovalo v meste Como po 243 kilometroch. Na programe je výživných 4087 nastúpaných výškových metrov.

113. ročník má jednu malú zmenu, v prvej časti sa pridal kopec Colle Gallo (dĺžka 6 km; priemerný sklon 6,7%). Inak ide o známu trasu, ktorá bola inšpiráciou aj pre atraktívnu etapu tohtoročného Giro d’Italia. Ihneď po štarte sa vytvorí únik dňa na 40-kilometrovej rovine, potom začne do nôh udierať najprv spomínaný pridaný kopec. V prvej polovici dlhých pretekov ešte na pelotón v kontrolovanom, miernom tempe počká Colle Brianza (4,3 km; 4,9%).

zdroj: twitter.com/touristmodeon

Akcia a svižnejšie tempo, možné skoré útoky favoritov druhého sledu budú znamenať tradičné vrchárske ohňostroje v druhej polovici. To už sa cyklisti vydajú na západ a uvidia aj brehy Comského jazera, tretieho najväčšieho v Taliansku. To bude sprevádzať favoritov aj počas rozhodujúcich častí. Začne sa zvlnenou časťou, zjazdom a potom príde na rad prvý z hlavných chodov – Madonna del Ghisallo (8,7 km; 5,3%), no priemer zjemňuje klesajúca časť pred poslednou štvrtinou kopca. V skutočnosti je väčšina kopca 9%, maximum tvorí začiatočných 14%. Tu sa síce Lombardia nevyhráva, no pri vôli silných tímov môžu prísť favoriti o pomocníkov, veď za sebou budú mať viac ako 170 km.

zdroj: twitter.com/rapha

Na rad prichádza najväčší strašiak pretekov – Colma di Sormano. Na celom kopci sa stúpa vyše 7 kilometrov, no talianskych tifosi bude zaujímať najmä jeho najbrutálnejšia časť Muro di Sormano. Stena Sormana patrí k tým najťažším previerkam v cestnej cyklistike, v 60. rokoch bola dokonca zrušená a vrátila sa v roku 2012. Aj tí najsilnejší sa budú držať v červených číslach, keďže „múr“ dosahuje počas 1,9 km priemer 15,8%, pričom v jednom úseku v druhej polovici je to až neľudských 25%.

Muro di Sormano:

zdroj: ilombardia.it

Po zjazde čaká na jazdcov príchod ku Comu po zvlnenej časti. Pred cieľom je ale na selekciu, ktorá sa vytvorila na Sormane, prichystaná dvojica kopcov. Prvý z nich, Civiglio (5 km; 6,9%) vrcholí 16 km pred cieľom. Už tu sa dajú čakať rozhodujúce nástupy, odvážny môže byť niekto s technicky vycibreným štýlom zjazdu, keďže práve ten je dosť náročný, plný kľukatých a úzkych zákrut. Absolútne poslednou prekážkou je krátky San Fermo della Battaglia (2,5 km; 6,5%). Dvojica malých kopcov slúži ako povzbudenie pre dlhé útoky vrchárov, ktorí na oboch môžu získať – či stratiť – v zjazde.

Posledné kilometre:

zdroj: ilombardia.it

Cieľ prichádza po kratučkej rovine, kde sa len ťažko dajú dohnať straty. Ak by sa nikomu nepodarilo odtrhnúť sólo, pred cieľom je v poslednom kilometri iba jedna ostrá zákruta, inak je to priame a rovné, ideálne pre šprintérske rozuzlenie z malej skupinky. Takáto situácia nastala naposledy v roku 2016, kedy sa radoval Chaves.

zdroj: ilombardia.it

Tímy a program

Na štarte je 25 tímov po siedmich jazdcoch, ktorí dokopy vytvoria 175-členný pelotón. Okrem všetkých 18 World Tour tímov sú pozvané aj pro-kontinentálne celky Androni Giocattoli – Sidermec, Bardiani – CSF, Cofidis, Gazprom-RusVelo, Israel Cycling Academy, Neri Sottoli – Selle Italia – KTM a Vital Concept – B&B Hotels.

Slovensko nebude mať zastúpenie, bratia Saganovci aj Erik Baška sezónu ukončili. Česko budú reprezentovať Petr Vakoč (:qst:) a Roman Kreuziger (:ddd:).

Preteky štartujú o 10:30 nášho času (LSEČ). Predpokladaný záver je o 17:00 LSEČ. Preteky bude vysielať v sobotu, 12. októbra od 14:20 televízna stanica Eurosport.

Favoriti

Dve veľké francúzske mená na štarte chýbajú. Minuloročný víťaz Thibaut Pinot (FDJ) bojuje od konca Tour de France s vyčerpanosťou a sezónu predčasne zabalil. Podobné problémy má aj Julian Alaphilippe (:qst:), ktorý svoju formu načasoval na vrchol hneď dvakrát, a po fenomenálnych výkonoch v jari i na Tour de France jeho telo na majstrovstvá sveta nereagovalo najlepšie.

zdroj: twitter.com/Kirolbet_es

Zato ďalšie veľké mená na v Bergame nebudú chýbať. Začať by sa malo od muža sezóny, Primoža Rogliča (:tjb:). Slovinec má na konte už trinásť triumfov, vyhral všetky tri z troch týždňových etapákov, bol tretí na Giro d’Italia aj napriek chorobe chuť si vynahradil spanilou jazdou a prvou víťaznou Grand Tour na Vuelta a España. Okrem galapredstavení na etapových pretekoch sa na záver sezóny dokázal opäť dostať do formy. To potvrdil na klasikách posledného týždňa Giro dell’Emilia a Tre Valli Varesine, ktoré s prehľadom vyhral. Išlo o jeho prvé víťazné jednodňovky v krátkej kariére. Ani v 30 rokoch s nimi nemá bohaté skúsenosti, na Okolo Lombardie ide ako muž číslo jeden, no monumenty sú stále iné oproti menším podujatiam.

zdroj: twitter.com/Eganbernal

Vyzvať ho môže ďalší víťaz Grand Tour tejto sezóny – Egan Bernal (:ins:). Žltý muž Tour de France formu ukázal víťazstvom na Gran Piemonte, kde celý tím Ineos demonštroval veľkú silu, keď ďalší Kolumbijčan Iván Sosa (:ins:) skončil druhý. 22-ročný Bernal finišoval v Lombardii 12. a 13., ako odchovancovi talianskej školy má stále motiváciu zaútočiť, hlavne ak má reálnu šancu pripísať si monument aj Tour v jednom roku. V prípravných talianskych pretekoch zaznamenával okrem triumfu aj miesta v top-10 a musí sa s ním počítať. Tak ako aj Roglič, bude to práve Ineos, ktorý by mal kontrolovať preteky v prospech lídra.

zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews

Síce už nie v dúhovom drese, no španielska vlajka na hrudi pripomína 39-ročnému Alejandrovi Valverdemu (MOV), že stále má čo ponúknuť. Výkonnosť ukázal druhým miesto na nedávnom Miláno – Turín. Okrem toho má stále motiváciu získať Il Lombardia, keďže táto – jemu vyhovujúca – klasika mu štýlovo sedí. Skúsený lišiak tu skončil dvakrát druhý a pohyboval sa aj v prvej desiatke, no víťazstvo ešte nebral. Spoľahnúť by sa mohol na záverečný špurt. Na pomoc mu prídu lúčiaci sa Landa alebo Quintana. Okrem nich však istejšiu oporu bude hľadať v iných jazdcoch Movistaru.

zdroj: twitter.com/rusty_woods

Na stúpaní Superga na Miláno – Turín doslova lietal Michael Woods (:efd:), ktorý stálou aktivitou a nesmiernou silou dokázal poraziť všetkých okolo neho, ktorí sa to snažili hrať skôr takticky. Bývalý kanadský bežec chytil správny dych so svojím výkonom, ako aj podporou, napríklad od Sergia Higuitu (:efd:).

Ani Adam Yates (:mts:) nepôsobí najhoršie. Celkovo vyhral Okolo Chorvátska, no typologicky mu jednodňovky sedia viac. Britský borec mal sezónu s niekoľkými víťazstvami a pri správnom vývoji má šancu na veľký úspech.

zdroj: twitter.com/maillotapois

Nikdy neodpisujme „Žraloka z Messiny“ Vincenzna Nibaliho (:bmt:). Skúsený domáci jazdec a tunajší dvojnásobný víťaz síce neohúril formou v poslednom týždni, no zahryznúť sa môže hocikedy a hocikde. Veď aj minulý rok predviedol heroický výkon pri bojovaní o druhé miesto. Lombardia mu dala po ťažkom zranení z Tour de France nový náboj.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Astana bude tradične silná, lídrom by mal byť Jakob Fuglsang (AST) alebo Gorka Ion Izagirreovci (AST). Bora – hansgore vyšle Rafala Majku (BOH), Davide Formola (BOH) alebo Maxa Schachmanna (BOH).

Pinota môže zastúpiť talentovaný David Gaudu (FDJ), ktorý by bez zjavnej taktickej nevyspelosti mal nohy aj na vyššie priečky minulých pretekov. Mohol sa z nich poučiť a v Como vypáliť ostatným rybník.

zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Z bývalých víťazov je na súpiske Philippe Gilbert (:qst:), ktorý prišiel z Vuelty v dobrej forme, no na MS zažil vplyvom počasia nepríjemný šok. Počas Turína chcel byť aktívny a rozhodne môže prekvapiť pri rozlúčke s Quick Stepom. Lúči sa aj Dan Martin (:uae:), víťaz z roku 2014. Írsky borec je túto sezónu bez víťazstva aj náboja v pretekaní.

Ďalšie zaujímavé mená na štarte sú: Bauke Mollema (:tfr:), Marc Hirschi (:sun:), Dylan Teuns (:bmt:), Fausto Masnada (Androni), Pierre Latour (:alm:), Alexander Vlasov (Gazprom), Tim Wellens (:lts:), Esteban Chaves (:mts:) alebo Giovanni Visconti (Neri Sottoli).

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár