Okolo Švajčiarska 2022: 23-ročný Leknessund s životným prvenstvom (2. etapa)

Andreas Leknessund

zdroj: twitter.com/andreaslek

Druhá etapa pretekov Okolo Švajčiarska 2022 priniesla podobný profil ako prvá. Na pelotón čakala najväčšia nádielka – 197 kilometrov. Dnes sa tešil z úpsechu únik, konkrétne Andreas Leknessund (DSM). Nór nastúpil skupine na poslednom stúpaní a pohodlne náskok udržal. Mrzieť ho môže iba žltý dres, ten mu tesne ušiel.

Andreas Leknessund (DSM)

„Nemam slov, je to neuveriteľné. Išiel som naplno, posledné stúpanie bolo náročné. Na celkové poradie som nemyslel, no škoda, že to nevyšlo.“

Profil 2. etapy Okolo Švajčiarska 2022

Štart

Priebeh druhej etapy

Ihneď po štarte sa k slovu dostal únik. Dnes si tam naskočilo pomerne dosť jazdcov, medzi jedenástkou bol i včerajší hrdina Simon Vitzthum (Švajčiarsko). Švajčiar bol včera najdlhšie v úniku. Dnes ho tam doplnili Claudio Imhof (Švajčiarsko), Matthew Holmes (:lts:), Michael Schär (:alm:), Leonardo Basso (AST), Simon Pellaud (:tfr:), Jonas Rutsch (:efd:), Matteo Badilatti (FDJ), Joel Suter (:uae:) a Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Náskok skupiny bol však po tretine etapy iba 3 minúty, čo im nedávalo veľký priestor.

Nalini - procycling
V polovici najdlhšej etapy pretekov bol náskok na hodnote 3 minúty a 30 sekúnd. O niečo neskôr zaútočila dvojica Rutsch – Suter. Duo si rýchlo urobilo náskok 40 sekúnd, zo skupiny sa opačným smerom porúčal Claudio Imhof. Pelotón mal za dvojicou v čele stratu cez 4 minúty, čoskoro to už bolo 6 minút. Medzičasom sa v čele znova skupina spojila a pokračovala v dobrej spolupráci. Slabšie ohnivka reťaze opustili čelno, tempo nestíhali Basso (AST) a Vitzthum (Švajčiarsko).



S blížiacim sa koncom stupňoval tempo i pelotón. 40 kilometrov pred cieľom bol rozostup pod štyri minúty a všetko vyzeralo otvorene. 18 kilometrov pred cieľom na nič nečakal Leknessund (DSM) a nastúpil. Pelotón bol už len 90 sekúnd ďaleko. Nór si vypracoval náskok 20 sekúnd a výrazne si nakročil k úspechu. Na poslednom stúpaní si znova vystúpil Peter Sagan (TotalEnergies), dnes to bol ťažký záver.

Záver

Na vrchole bol mladý Nór s pekným náskokom, stačilo neurobiť v zjazde chybu. Dokonca bol virtuálne aj vo vedení pretekov. Otázkou už len bolo, či udrží náskok pred pelotónom a bude vo vedení pretekov. Jeho strata na žltý dres bola presne 61 sekúnd. Počas etapy si pripísal bonusové sekundy, ďalšie čakali i v cieli. K vedeniu v pretekoch tak potreboval náskok 42 sekúnd. Životné víťazstvo bolo na svete, no žltý dres tesne nie.

Andreas Leknessund

Výsledky 2. etapy

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár