Okolo Švajčiarska: Úžasný Peter Sagan porazil Gaviriu a ovládol druhú etapu!

twitter.com/FinalEnAlto

zdroj: twitter.com/FinalEnAlto

Po včerajšej tímovej časovke nasledovala zvlnená etapa. Druhá etapa prestížnych pretekov Okolo Švajčiarska mala 155 kilometrov. Jazdci prešli po okruhu v meste Frauenfeld celkovo štyrikrát. Trikrát sa prešlo stúpaním tretej kategórie. Posledný kilometer mal rovinatý profil, čo sľubovalo hromadný šprint.

Do úniku sa dostali jazdci Perrig Quemeneur (Direct Energie), Calvin Watson (Aqua Blue Sport) a Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini). Pelotón kontrolovali celky BMC a Trek-Segafredo, no najmä Quick-Step Floors. Belgický tím pracoval hlavne pre Fernanda Gaviriu (:qst:), ktorý si chcel uchmatnúť ôsmu výhru v sezóne. 60 km pred cieľom sa k úniku pridal aj skúsený Michael Albasini (:mts:). Náskok vedúcej štvorice sa držal na hranici dvoch minút. Tento náskok sa v poslednom kole začal zmenšovať.

Približne 40 km pred cieľom sa v hlavnom poli udial nepríjemný pád. Na zemi sa ocitli Marangoli (Vini Fantini), William Clarke (:efd:) a Mikel Landa (MOV): Posledný menovaný patrí medzi favoritov na zisk celkového víťazstva. Španiel sa dokázal postaviť a dostať sa do hlavnej skupiny. 27 km pred cieľom bol zmarený únik. Hlavnú zásluhu na tom mal tím Quick-Step. Z pelotónu vyskočil Stefan Küng (:bmc:) a došiel si po tri bonusové sekundy. Švajčiar si tak upevnil pozíciu na čele celkovej klasifikácie.

Dobrú prácu dnes odviedli viacerí jazdci BORA – hansgrohe, ktorí v záverečných kilometroch kontrolovali situáciu na čele. V posledných 20 km začali pre Petra Sagana (BOH) pracovať hlavne nemecký šampión Marcus Burghardt (BOH) a Daniel Oss (BOH). Vysoké tempo nemeckého tímu dalo zabrať šprintérom Alexandrovi Kristoffovi (:uae:) a Johnovi Degenkolbovi (:tfr:), ktorí vypadli z hlavného balíka.

Zo zjednotenej skupiny náhle zaútočil Mark Padun (:bmt:). Ten bol na chvíľu na čele pretekov, no jeho pokus nebol úspešný. Ďalšie nástupy predviedlo sedem jazdcov. Vytvorila sa čelná skupina. Zo známych mien tam boli Richeze (:qst:), Stuyven (:tfr:), Dilier (:alm:), Rojas (MOV) alebo Konrad (BOH). Ich náskok nebol vysoký, pohyboval sa v rozmedzí desiatich sekúnd. Na čele začal pracovať tím BMC. Saganov tím BORA logicky nepracoval, keďže mal vpredu Patricka Konrada.

5 km pred cieľovou páskou sa pole s favoritmi opäť zjednotilo. Bolo jasné, že nastane hromadný šprint. Peter Sagan sa nalepil za Fernarda Gaviriu a dokázal ho prešprintovať. Slovák sa opäť mohol spoľahnúť na skvelé načasovanie. V oklieštenej šprintérskej konkurencii skončil na treťom mieste Nathan Haas (:kat:).

Stefan Küng ostáva na čele celkovej klasifikácie. Peter Sagan sa vďaka bonifikačným sekundám posunul na piate miesto.

Pre Petra Sagana ide už o 16. etapové víťazstvo na pretekoch Okolo Švajčiarska, ktoré patria k najprestížnejším závodom v sezóne.

Záver etapy:

Profil dnešnej etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 2. etapy

1.Peter Sagan (Svk)BOH3:50:09
2.Fernardo Gaviria (Col):qst:
3.Nathan Haas (Aus):kat:
4.Michael Matthews (Aus):sun:
5.Mark Padun (Ukr):bmt:
6.Enrico Gasporatto (Ita):bmt:
7.Enrico Battaglin (Ita):lot:
8.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
9.Arthur Vichot (Fra)FDJ
10.Steven Kruijswijk (Ned):lot:

Celkové poradie:

1.Stefan Küng (Swi):bmc:4:10:24
2.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:0:00:03
3.Richie Porte (Aus):bmc:
4.Tejay van Garderen (USA):bmc:
5.Peter Sagan (Svk)BOH0:00:20
6.Michael Matthews (Aus):sun:0:00:23
7.Wilco Keldermann (Ned):sun:
8.Sam Oomen (Ned):sun:
9.Simon Gerrans (Aus):bmc:0:00:28
10.Gregor Mühlberger (Aut)BOH0:00:30

Zdroj: cyclingnews

 

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár