Nemal som ideálnu pozíciu: Sagan po 1. etape Tirreno – Adriatico 2021

Peter Sagan Okolo Romandie 2021

zdroj: Marco Alpozzi - LaPresse

Wout van Aert vyhral úvodný deň „Pretekov dvoch morí“. Peter Sagan po 1. etape Tirreno – Adriatico 2021 uviedol, že nemal najlepšiu pozíciu. V poslednej stovke metrov bol zablokovaný a to ho zastavilo od plného šprintu. Skončil na jedenástej priečke. Aj napriek tomu je spokojný, že konečne preteká.

„Nastal očakávaný hromadný dojazd. Pre mňa bolo dôležité dostať sa do pretekárskeho rytmu po dlhej prestávke. Tím odviedol skvelú prácu a držal ma v bezpečí. Posledný kilometer bol celkom hektický a, nanešťastie, som nebol v ideálnej pozícii, aby som bojoval o predné miesta,“ uvádza Saganove slová tlačová správa tímu.

Ďalší test pre 31-ročného Slováka príde vo štvrtok a v piatok. Vtedy budú na programe zvlnené a klasikárske etapy, ktoré budú slúžiť ako prípravu na najväčšie jednodňové preteky. O týždeň v sobotu je v Saganovom kalendári Miláno – San Remo a v ďalších týždňoch Okolo Flámska či Paríž – Roubaix.



„Boli to prvé preteky pre Petra, takže sme nechceli riskovať. Chalani v tíme sa cítili dobre, majú dobré nohy a celkovo si myslím, že môžeme byť s dnešným dňom spokojní,“ uviedol Ján Valach, športový riaditeľ BORA – hansgrohe, vo vyhlásení.

Sagan však v poslednom kilometri dokázal bojovať o pozície celkom úspešne, čo je jeho najväčšia zbraň v hromadných dojazdoch. Aj to je dobrá správa do ďalších dní a týždňov.

Wout van Aert si trúfne aj na celkové poradie

Belgičan mal pretekársku premiéru minulú sobotu na Strade Bianche. Svoj triumf spred roka neobhájil, ale skončil na kvalitnej štvrtej priečke. Prvé víťazstvo po plnej cyklokrosovej sezóne prišla už v druhom dni.

„Či je to dobrý výsledok po Strade Bianche? Po sobote som si veril, že som na tom dobre, ale nečakal som, že vyhrám už teraz. Zjavne som tak po Strade pokročil dobrým smerom,“ povedal Van Aert na tlačovej konferencii.

V dnešnom šprinte začal špurtovať z najlepšej pozície a potvrdil, že okrem klasikárkskych, vrchárskych a časovkársckych kvalít sa nestratí ani v čistokrvnom šprinte proti najlepším jazdcom. Porazil Caleba Ewana alebo Fernanda Gavíriu, čiže vyslovených rovinárov.

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2020
Wout van Aert v modrom drese pre celkového lídra. © Gian Mattia D’Alberto – LaPresse

Pochvalu kolegov na diaľku si zaslúži aj Primož Roglič (:tjb:), ktorý na súbežnom Paríž – Nice vyhral prvú vrchársku etapu. Bol to tak dokonalý deň pre Team Jumbo-Visma. Vyhrali ich dve najväčšie hviezdy.

„Moji kolegovia perfektne predviedli to, čo sme chceli – byť v dobrej pozícii. Bol som na kolese Fernanda Gavíriu. V takej vysokej rýchlosti bolo dôležité začať šprintovať skoro. Cítil som, že som vpredu a nikomu sa na mňa nepodarilo dostať. Posledné metre sú však vždy náročné,“ pokračoval Van Aert.

Dokonca pred sezónou spomínal, že po triumfoch na Miláno – San Remo a Strade Bianche, by sa Belgičan rád pozrel na celkové poradie týždňových pretekov. V dlhých kopcoch predvádzal vo svojej výstavnej forme skvelé predstavenie na Tour de France. 26-ročný univerzál nevidí dôvod, prečo by to nemal aspoň skúsiť už teraz.

V cieli ihneď smeroval za manželkou a synom, ktorý sa narodil iba pred pár mesiacmi.

„Cítim sa dobre a som rád, že tu bol pri mne môj syn. Je to dobrý štart do týždňa. Je super, že už teraz mám dobrú šprintérsku formu. Pochopím, ak stratím čas vo vrchárskej etape v sobotu, ale v iné dni by som mal získať čas.“

Sagan po 1. etape Tirreno – Adriatico 2021

  

Mohlo by vás zaujímať

Komentáre

  1. Ja verím Peter,že ešte príde tvoj čas a budeš zasa postrach svojich superov naďalej.Drz sa ,som tvoj skalný fanúšik ,Paľo Mican

Pridaj komentár