Egan Bernal

Bernal na pódiu Tour de France

Dátum narodenia: 13.01.1997

Národnosť: KOL

Tím: Team INEOS

Egan Bernal bol počas minulých rokov spájaný so slovnými spojeniami ako „najväčší talent sveta“či „ďalší veľký Kolumbijčan“. Očakávania naplnil prestupom do tímu Ineos a už v druhom roku pôsobenia v ňom očaril celý cyklistický svet.

Egan Arley Bernal Gómez sa narodil 13. januára 1997 v hlavnom meste Kolumbie Bogotá. Je najstarším synom Germána Bernala, ktorý pracoval v turisticky známej Soľnej katedrále Zipaquirá, a Flor, pracovníčkou v kvetinárstve. Podľa viacerých vyjadrení ľudí blízkych Bernalovi boli jeho rodičia vzdelaní, poriadni, no žili z malých príjmov. Na druhej strane sú údajne veľmi pokorní a skromní.

„Začal som lebo môj oco bol cyklistom v mladosti, ale nie profesionálom. Keď som mal osem, bral ma na víkendové jazdy. V jeden deň boli v našej štvrti preteky, ale môj otec nechcel, aby som pretekal. Iný kamarát ma však prihlásil a dal mi prilbu.“

Jeho otec bol vášnivým amatérskym cyklistom, preto päťročnému Eganovi kúpil lacný bicykel z druhej ruky. O štyri roky sa malý Egan zúčastnil svojich prvých pretekov v mestskej štvrti Zipaquirá, ktoré s prehľadom vyhral. Cena boli 18-mesačné členstvo v cyklistickom klube a cyklistický dres. Bernal sa tak začal rozvíjať.

Výška 2652 m. n. m., v ktorej žil počas väčšiny svojho života, ho predurčila stať sa ďalšou veľkou kolumbijskou hviezdou. Ako malý sledoval výkony Urána či Quintanu v Európe.

Keďže Zipaquirá nemala tak silnú cestnú základňu, Egan si vybral horské bicykle ako svoju doménu. V MTB sa zúčastňoval veľkých kolumbijských podujatí. O niekoľko rokov už vyhrával preteky v Brazílii, Costa Rice alebo v Spojených štátoch. Jeho najväčšími úspechmi v disciplíne cross-country sú striebro z roku 2014 a bronz z roku 2015 na UCI Majstrovstvách sveta v horskej cyklistike v juniorskej kategórii.

zdroj: twitter.com/TheRaceRadio

Prvý Bernalov tréner Pablo Mazuera Zambrano spomína:

„To ešte každý deň prechádzal 20 km denne na univerzitu do Bogoty na mediálne štúdie. Kvôli tomu, že mal štipendium, chcel odisť a stať sa novinárom“

Bernal s úsmevom priznáva:

„V istom momente som prestal jazdiť. Udržal ma [Zambrano], aby som pokračoval. Vďaka nemu ešte stále jazdím. On za to môže.“

V profi pelotóne sa nachádza množstvo príkladov, ktoré hovoria, že nemusíte mať veľké skúsenosti na ceste, aby ste na nej žiarili. Príkladom sú mnohí cyklokrosári, ale aj Bernal. Ten ako biker nemal veľkú motiváciu žiariť aj na ceste ako junior.

zdroj: twitter.com/LarSuite

Vstup na cestu a Androni

„Odkedy som začal jazdiť, prešiel som iba pár cestných pretekov. Neviem presne koľko, ale počas dvoch rokov som urobil tri, viac nie.“

To povedal Bernal v roku 2016. V predošlý rok odjazdil dva cestné preteky. Clasica Juventudes Cajica – etapový závod v Kolumbii. Ďalšími boli Sognando il Giro Delle Fiandre: Sen Okolo Flámska, keďže sa išlo po malých kopčekov aj štrkových cestách. V oboch prípadoch Bernal preteky vyhral.

Práve na „Flámskom sne“, ktorý sa konal v Taliansku, sa kariéra Bernala posunula míľovými krokmi dopredu. V talianskej Pise nečakane podpísal kontrakt s pro-kontinentálnym tímom Androni Giocattoli – Sidermec. Egan mal okrem toho na stole ponuky od tímov do 23 rokov, ale aj väčší posun na MTB scéne. Tie ale prestali byť relevantné, keď sa na mladého Kolumbijčana obrátil známy taliansky manažér Gianni Savio so svojou zmluvou.

Gianni Savio:

„Paolo Alberati [agent Bernala] mi ho navrhol. Najprv však za mnou prišiel s amatérom Davidem Pacchiardom, ale povedal som, že hľadám vrchára, tak mi predstavil Egana. Bol september a ja som mal starosti na Coppa Agostoni. Akonáhle mi však Paolo poslal výsledky UCI testu, rozhodol som sa mu ponúknuť štvorročný kontrakt.“

zdroj: twitter.com/eurocyclingnews

O aké výsledky testu išlo? Jedným z najdôležitejších údajov je VO2 max – koľko kyslíka vie ľudské telo spracovať. V strede MTB sezóny v najlepšej forme získal Egan vo veku 18 rokov hodnotu 88,8 ml.kg-1.min-1 . Pre porovnanie päťnásobný víťaz Tour Miguel Indurain mal údajne 88, Greg LeMond 92,5.

Jeho obrovský potenciál taktiež dostal do rúk Michele Bartoli, päťnásobný monumentálny víťaz, ktorý ho trénoval. S adaptovaním sa na nové prostredie mu pomáhal krajan Rodolfo Torres.

Veľký dojem vo veľkej cyklistike

Ako je zvykom, po tak bleskovom prechode z juniorskej do seniorskej cyklistiky je najdôležitejšie si zvyknúť. Táto fáza cyklistickej mladosti trvala Bernalovi veľmi krátko. Na La Mediterranéenne 2016 získal prvý zápis v top-10, keď po sólo útoku neudržal balík za sebou.

Nasledovali talianska klasika GP Industria & Artigianato, kde finišoval dvanásty. V druhej etape Coppi e Bartali si jasne išiel pre víťazstvo, no v rozhodujúcom momente spadol a s poškodeným bicyklom sa už len ťažko dala dohnať strata. Na konci sa však radoval z dresu pre najlepšieho mladého jazdca, jeho prvého podobného úspechu medzi profesionálmi. Na Giro Trentino zopakoval svoj úspech v mladíckej klasifikácii a ukázal sa aj medzi veľkými vrchármi ako Landa, Bardet, Fuglsang alebo Pozzovivo.

zdroj: twitter.com/gazzettairpinia

Prvé víťazstvo prišlo v máji 2016 na pretekoch UCI kategórie 2.2. Tour of Bihor, na ktorých vyhral kráľovskú etapu ako aj celkovú klasifikáciu. Svoju formu potom ukázal aj na Okolo Slovinska, kde obsadil celkovo štvrté miesto. Rovnaký výsledok zaznamenal aj na svojom prvom ročníku Tour de l’Avenir – najvýznamnejších pretekoch do 23 rokov. Vtedy ich vyhral David Gaudu.

Sezónu 2016 ukončil sériou talianskych pretekov  jesene, no bez výraznejšieho úspechu. Už jeho prvý rok však naznačoval mnoho.

Veľké veci v roku 2017 mu zaistili nevýdanú vstupenku

Už od začiatku sezóny sa Bernal trikrát objavil v prvej desiatke pretekov Vuelta a San Juan, Tour de Langkawi a  GP Industria & Artigianato.

Prvé preteky kategórie World Tour boli opäť v Taliansku, ktoré sa pre neho stalo cyklistickým domovom. Síce stále chodil – ako väčšina cyklistov – trénovať domov, do Kolumbie. Tirreno – Adriatico 2017 sa pre mnohých stalo prvým stretnutím s Bernalom, aj keď jeho talent a potenciál bol dávno známy. V najťažšej etape skončil 13. a celkovo si prišiel po 16. miesto. V súťaži mladíkov skončil druhý za Bobom Jungelsom.

Rovnakú súťaž už ovládol na Coppi e Bartali a Tour of the Alps, druhé miesto získal na Giro dell’Appennino. V júni 2017 sa predstavil aj na Okolo Slovenska, kde však nesiahal na vyššie priečky. To sa len šetril na Le Tour de Savoie Mont Blanc, v ktorých získal druhú a štvrtú etapu – časovku, celkové poradie a bodovačku. Rovnako si počínal aj na Sibiu Cycling Tour, kde vyhral druhú a tretiu etapu.

Na rad prišla asi najdôležitejšia udalosť v roku 2017 – Tour de l’Avenir. V deväťetapovej „malej Tour de France“ si na konto pripísal horské etapy sedem a osem, v poslednej si pohodlne ustrážil výsledok. Preteky tak celkovo ovládol pred Bjorgom Lambrechtom a Niklasom Egom, ktorí taktiež majú zmluvy vo World Tour. Tým dal najavo celému svetu, čo sa v ňom skrýva a predošlé výsledky tak neboli náhodné.

zdroj: twitter.com/ikguallas

Takýto talent si nemohol nechať ujsť Team Sky, ktorý Kolumbijčanovi ponúkol neobvyklú, päťročnú zmluvu. Egan to s radosťou prijal, aj keď dlhodobý kontrakt mal aj s Androni. So svojím tímom sa rozlúčil na talianskych jesenných jednodňovkách. Sezónu ukončil skvelým 13. miestom na monumente Okolo Lombardie.

Team Sky a začiatok sezóny 2017

Real Madrid alebo FC Barcelona cyklistiky. Tak by sa dal nazvať tím Sky, ktorý od roku 2009 až do svojej premeny na Team INEOS patrí k značke, ktorá dokázala premeniť Tour de France a ďalšie veľko preteky, vyprodukovať štyroch rôznych víťazov Tour de France, zaviesť až vedecký prístup k jazde. Do tohto tímu prestúpil Bernal a v sezóne 2018.

V nej si odbil premiéru rovno ako líder tímu na Tour Down Under v januári, kde skončil šiesty. Neskôr vyhral národné majstrovstvá v časovke. Úspešný štart potvrdil celkovým víťazstvom na domácich pretekov Okolo Kolumbie, kde si poradil s domácou vrchárskou špičkou. Na poslednom 20-kilometrovom stúpaní skončil najlepší spomedzi skupiny favoritov, nechal za sebou mená ako Quintana, Urán, Sergio Henao alebo Alaphilippe.

zdroj: twitter.com/CycleKings

Následne pokračoval v Európe na Okolo Katalánska. Tam bol na najlepšej ceste skončiť na druhom mieste za Alejandrom Valverdem, no pád v poslednej etape ho pripravil o mimoriadne kvalitný zásah. Na vrchársky veľmi ťažkých pretekoch skončil druhý za Valverdem na stúpaní La Molina.

Na európsky úspech vo farbách Sky nemusel dlho čakať. Na Okolo Romandie vyhral náročnú vrchársku časovku a v celkovom poradí stratil iba osem sekúnd na Primoža Rogliča.

Okolo Kalifornie poslúžili fenomenálnemu Bernalovi ako prvé World Tour preteky, v ktorých získal celkové víťazstvo. Vyhral v nich dve veľké vrchárske etapy pred Adamom Yatesom, Tejayom Van Garderenom alebo Rafalom Majkom.

zdroj: twitter.com/TeamSky

Debut na Tour de France a kľúčová úloha v horách

Vo veku 21 rokov a skvelej forme sa rozhodlo, že Bernal pôjde na Tour de France. Najprv sa počítalo s pokojnejšou Vueltou, no najlepší tím sveta uvidel, čo všetko môže supertalent priniesť pre tím. Pri prvom strete s kockami v 9. etape spadol, no to ho nezastavilo. Ako sa prechádzalo cez Alpy a Pyreneje, Egan Bernal bol posledným mužom zo slávneho vláčika Sky, ktorý pomáhal lídrom Chrisovi Froomovi a neskoršiemu víťazovi Geraintovi Thomasovi. Práve rodák z Bogoty robil špinavú robotu, kedy na jeho tempo nestačili ani viacerí lídri ostatných tímov. V celkovom poradí skončil Bernal 15., aj keď sa na GC vôbec nesústredil.

zdroj: twitter.com/CyclingBoomer

Po Tour sa zúčasntil na kopcovitej klasike Clasica Ciclista San Sebastian, kde však nepríjemne spadol. Na zemi sa s ním ocitol aj Mikel Landa a kvôli tomu obaja skončili v nemocnici a na účasť na Vuelte mohli zabudnúť.

Egan si zlomil nos a vážnejšie poranenia utrpela aj čeľusť. Do pretekanie sa dostal v októbri, kde v top-10 skončil na Miláno – Turín a 12. priečkou na Okolo Lombardie ukončil super-úspešnú sezónu. Na monumente sa chcel držať hlavnej selekcie s víťazom Pinotom či Nibalim, no po zranení nemal na to správne nohy.

Pozdvihnutie Kolumbie až nad oblaky na Tour 2019

Sezónu 2019 začal tretím miestom v národnej časovke, štvrtým miestom na Okolo Kolumbie. Po mesačnom sústredení sa predstavil na Paríž – Nice. Na prestížnom etapáku získal prvé miesto v dominantom štýle, keď v poslednej etape odolal útokom Naira Quintanu.

Na Okolo Katalánska bral tretie miesto. Potom sa pobral domov, aby sa pripravil na svoju prvú pozíciu lídra na Grand Tour. V máji mal poviesť Team INEOS na Giro d’Italia. V Kolumbii si ale pri páde nešťastne poranil kľúčnu kosť a taliansky trojtýždňový etapák musel vynechať.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Do konca júna sa dokázal pozbierať, aby využil naskytnutú príležitosť na Okolo Švajčiarska. Tam sa po vypadnutí Gerainta Thomasa stal lídrom stajne, svoje miesto dokonale potvrdil. Na stúpaniach Flumserberg alebo St. Gotthard sa sa nachádzal na inej úrovni oproti ostatným. Významný čas na Rohana Dennisa nestratil ani v individuálnej časovke a v poslednej horskej dráhe so stúpaním Furkapass potvrdil svoju excelentnú formu.

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Na Tour de France 2019 bol po zranení Chrisa Frooma a otáznej forme Gerainta Thomasa vyhlásený ako spolulíder práve s obhajcom titulu. Svoju pozíciu potvrdil, keď sa po tímovej časovke dostal do prvej desiatky celkovej klasifikácie. Tieto priečky až do konca pretekov neopustil. V desiatej etape vďaka tímu nestratil čas na vetre, v Pyrenejách sa držal s najlepšími, čo sa Thomasovi nepodarilo. Nastal čas Álp, v ktorých sa po vypadnutí Thibauta Pinota stal najlepším vrchárom na fantastickej edícii Tour. To potvrdil už v 18. etape, kedy na stúpaní Col du Galibier ušiel po súhlase Thomasa najlepším a posunul sa na druhú priečku v GC. Na tej prvej sedel Julian Alaphilippe, pre ktorého bolo len otázkou času, kedy začne v horách strácať.

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Stalo sa to v pamätnej 19. etape, ktorá musela byť kvôli zosuvom pôdy, krupobitiu a búrke zastavená. Nič to nezmenilo na tom, že Egan sa na najvyššom stúpaní pretekov Col de l’Iseran vybral zo skupiny favoritov na samostatný útok. Vrcholom prešiel s náskokom dvoch minút a takmer každý z favoritov potvrdil, že aj keby sa išla plná dĺžka etapy, Bernal by aj naďalej získaval čas. 22-ročný jazdec sa posunul do žltého dresu.

zdroj: twitter.com/VelonCC

Ostávala 20. etapa, v ktorej Bernal s prehľadom udržal žltý dres. Na ďalší deň si v Paríži prevzal víťazstvo a stal sa tretím najmladším jazdcom, ktorý Tour vyhral. Podarilo sa mu to vo veku 22 rokov a 197 dní. Mladší Cornet a Faber to však dokázali v cyklisticky divokých predvojnových rokoch.

Divák počas víťazstva Bernala v domácom Zipaquira:

Stal sa prvým Kolumbijčanom so slávnym maillot jaune. Prechod jeho krajiny na cyklistickú veľmoc je tak úspešný. Stačí si pozrieť, ako diváci prežívajú preteky Okolo Kolumbie, aké talenty vychádzajú z juhoamerickej krajiny. Južná Amerika začína dominovať svetu, potvrdil to aj Ekvádorčan Richard Carapaz na Giro d’Italia.

zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Je možné, že to nebude ani zďaleka jeho posledný úspech. Veď od tohto momentu môže už iba atakovať rôzne rekordy. Toto všetko dokázal pri druhej účasti na Tour. Iné Grand Tour doteraz vynechal, špekuluje sa, že Egan sa tento rok pokúsi ísť na Vueltu, ktorá by mu mala sedieť ešte viac.

Začína sa nová éra.

 

 

 

Zdroje: cycling.today, independent.co.uk, wikipedia.org, eganbernalnews.com, cyclingtips.com

Egan Bernal v najnovších článkoch

Egan Bernal Giro d Italia

Vlna podpory pre Egana Bernala

Egan Bernal (:ins:) má za sebou operáciu hrudnej chrbtice. Podľa chirurgov sa zákrok podaril a dokázali obnoviť všetky f...

Egan Bernal

Bernal ostáva v Ineose

Egan Bernal (:ins:) predĺžil zmluvu s tímom Ineos Grenadiers o ďalších päť rokov. Úradujúci víťaz Gira je v britskom tím...