Roglič alebo Pogačar? Ako dopadne Tour de France?

Tour de France 2020
Tadej Pogačar

zdroj: ©A.S.O./Alex Broadway

Tour de France sa blíži ku koncu. Pokračuje 16. etapou, ktorá medzi úplne najťažšie nepatrí. Obsahuje pár stúpaní, ale čo to je pre lietajúcich Slovincov. Roglič alebo Pogačar? Obaja sú niekde inde, dokončia, čo začali?

Rozpadla sa aj kolumbijská partia, ktorá stratila obhajcu titulu Egana Bernala a najlepšie nevyzerá ani Nairo Quintana. Zato Rigoberto Urán a Miguel Ángel López majú najlepšie pripravený boj o pódium. Do toho zasiahne aj Richie Porte, človek, s ktorým už nikto nepočíta. A čo Adam YatesMikel Landa Enric Mas?

Konvoj sa dostáva do Álp, po ktorých favoritov na celkové poradie dorazí istý kopec vo Vogézoch. Ako sa skončí boj o žltý dres?

Otvorený boj o pódium

Enric Mas (8. miesto – 3:15)

Neviditeľní Španieli sa pomaly blížia k prvej päťke pretekov. Mladší Mas vyzerá čoraz lepšie, ale je až na 8. mieste s takmer trojminútovou stratou. Ale príde sa do tretieho týždňa a čo keď 25-ročný jazdec Movistaru vypáli rovnako, ako pred dvoma rokmi na Vuelte? Najväčšiu šancu bude mať v 17. etape na Col de la Loze. Na dlhom Grand Colombier skončil piaty a vydretá prvá päťka by bola pre Movistar čiastočnou útechou v nepodarenej sezóne. Veľkému zlepšeniu však nič zatiaľ nenapovedá.

A uvidíme aj Alejandra Valvardeho? 40-ročný jazdec skončil v 15. etape 10. a možno, len možno sa dostáva do formy, aj keď vek je proti.

Mikel Landa (7. miesto – 2:16 na Rogliča)

View this post on Instagram

Esto empieza! Let’s go! #Landismo 💪🐗

A post shared by Mikel Landa (@landameana) on

Ďalší Španiel formu má, a bude ju chcieť ukázať aj napríklad 18. etape, kde už bude musieť útočiť aj na klesaní. Čas stratil na vetre v 7. etape a s kvalitnou tímovou pomocou od Carusa a Bilbaa má potenciál byť najviac nebezpečným, útočným jazdcom v pelotóne. Top 10 na Tour by získal po štvrtýkrát v rade, ale teraz by to bolo s kompletnou tímovou pomocou a s vytúženým oslobodením od zajatia Astany, Sky či Movistaru.

Šedá siedma priečka by len ukázala, že za šedými umiestneniami nebol vždy len tím.

Richie Porte (6. miesto – 2:13)

Na ďalší rok v tíme Ineos, povráva sa. Austrálčan vo veku 35 rokov jazdí ako vymenený, od roku 2016 asi aj najlepšie. Ako viacerí, aj on, stratil na vetre, ale v kopcoch je viac ako konkurencieschopný. Dá sa povedať, že je tretím najlepším vrchárom podujatia, čo ukázal na Grand Colombiere. Prežil aj pre neho prekliatu etapu číslo 9 a smeruje na pódium.

Má všetky schopnosti a formu to dokázať, navyše, časovka v závere mu sedí najlepšie zo všetkých jeho konkurentov. Bude posledný pokus Tasmánskeho diabla aj ten najlepší?

Adam Yates (5. miesto – 2:03)

28-ročný Brit oficiálne podpísal zmluvu s INEOS Grenadiers a od ďalšej sezóny bude hájiť ich dres. Je najlepšie postaveným jazdcom z tohto tímu, ale stále má farby Mitchelton-Scott. Pred pretekmi povedal, že ide na etapové triumfy, ale piata priečka na Tour je piata priečka. Ako jediný chcel v poslednej etape zaútočiť z vlaku Jumbo-Visma, ale nepodarilo sa.

Brit bez výraznej tímovej podpory navyše môže ukázať, že vylepšením štvrtého miesta z roku 2016 je dobrým kandidátom na post chráneného lídra v tíme INEOS. A to je ponuka, ktorá sa ťažko odmieta.

Miguel Ángel López (4. miesto – 1:45)

Anonymné preteky Kolumbijčana, napriek tomu štvrté miesto. 26-ročný vrchár sa ešte naplno neukázal, je dosť možné, že sústredene čaká na svoju príležitosť. Stať sa to môže v jedinej vysokohorskej etape na Col de la Loze. Pôjde o profil, ktorý jednému z najlepších špecialistov na dlhé stúpania popri Landovi či Bernalovi náramne vyhovuje. Zatiaľ však neukázal nič, že vie ohroziť Slovincov, ale s taktickým výkonom od Astany vie jednoznačne atakovať tretiu priečku.

Rigoberto Urán (3. miesto – 1:34)

„Starý chlap Rigo na 3. mieste. Žiaden merač výkonu, tepu. Iba banány a starý dobrý merač bolesti,“ hovorí jeho šéf Vaughters. 33-ročný Kolumbijčan je prekvapivo na treťom mieste. Je to veľký showman mimo bicykla, ale na pretekoch si ho len málokto všimol. Aby však zopakoval pódium z roku 2017, musí vynaložiť nemalé úsilie pri útokoch vyššie zmienených jazdcov, najmä Lópeza.

Dlhé útoky však bude skúšať Landa a Porte, ktorí nemajú čo stratiť. Urán však jazdí väčšinou defenzívne a musel by mať naozaj veľkú formu, aby všetko zvládol. Z tímu mu vypadol Higuita a to len prispieva k dramatickosti boja o posledný stupienok v Paríži. Z prvej osmičky jazdcov sa po veľmi čudnej zhode náhod tam môže ocitnúť prakticky hocikto.

Tour je dlhá, často aj nepredvídateľná.

Tour de Slovénie – Roglič alebo Pogačar

A predsa za víťazov pasujeme dvoch Slovincov. Prečo? Roglič alebo Pogačar nám jednoducho nám nedali na výber.

Tadej Pogačar (2. miesto, 0:44)

Máme tu 21-ročného jazdca, ktorý pri svojom debute na Vuelte získal tri etapové triumfy a v poslednom týždni predviedol parádne 40-kilometrové sólo. Podľa Daniela Frieba vyhral 5 z posledných 10 etáp na Grand Tours, ktoré mali v posledných 50 km stúpanie s označením HC alebo 1. kategórie.

„Áno je to v pláne,“ odpovedal na otázku, či chce vyhrať Tour.

A pokojne to môže urobiť. Ako jediný sa drží Rogliča, dokonca na neho nabral viac sekúnd a nebyť veternej 7. etapy, s týmto ziskom by viedol preteky. V takom prípade by ho ale Jumbo-Visma tak ľahko v 8. etape nepustila. Ale fakt, že je najlepším vrchárom podujatia, nikto nevyvráti.

Má dve etapy na konte a v tej poslednej bol o trochu silnejší ako Roglič. A to všetko po parádnej práci tímu, pričom Pogačar bol posledné kilometre úplne sám. „Urška, toto je pre teba! adresoval svoje posledné víťazstvo svojej priateľke, tiež profesionálnej cyklistke.

Bol to moment, kedy začal obracať Tour vo svoj prospech?

Primož Roglič (1. miesto)

Roglič vládne cyklistike. Podľa rebríčku najlepší cyklista minulej sezóny je prvýkrát na Tour v pozícii, že ju môže vyhrať. A vo veku 30 rokov mu v tom bráni už len jeho krajan Pogačar, s ktorým dobre vychádza. Na svojej strane má tím, ktorý s Van Aertom, Dumoulinom, Kussom či Gesinkom ničí všetko, čo im príde do cesty. V kopcoch sú to oni, kto rozhoduje o tempe.

Rogliča sme však videli padnúť v poslednom týždni. Pri svojej víťaznej Vuelte mu stačilo iba pokojne chrániť 39-ročného Valverdeho a bezzubý Movistar, na Gire pred pár mesiacmi mal smolu, spadol a potom mu nohy úplne odišli. Proti nemu hovorí aj jeho história časoviek na Grand Tours v posledných týždňoch bola trochu slabšia. Vyhral však dokopy 11 časoviek, zatiaľ čo Pogačar „len“ dve. Posledné víťazstvo mladšieho Slovinca prišlo na slovinských majstrovstvách, kde na kopcovitej časovke porazil Rogliča.

A hlavne – v poslednom mesiaci nedokázal nájsť konkurenciu.

Primožovi ako všeobecne lepšiemu časovkárovi do kariet hrá viac rovinatých kilometrov. Z toho vyplýva – Pogačar má ešte tri príležitosti v horských etapách, aby zaútočil na Rogliča.

„Moja žena a syn sú tu. Sú to môj život a vedomie, že ma sledujú, mi veľmi pomáha. V Paríži bude určite jeden Slovinec so žltým dresom a dúfam, že to budem ja,“ povedal Roglič podľa tuttobiciweb.

Záverečná časovka na Planche des Belles Filles bude rozhodne skvelým vyvrcholením slovinskej hádanky Roglič alebo Pogačar.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár