Roglič, Pogačar po 13. dni na vrchole Tour de France

Tour de France 2020
Roglič Pogačar

zdroj: twitter.com/teamjumbovisma

13. etapa Tour de France 2020 priniesla skvelý individuálny výkon Daniela Martíneza (:efd:) proti prevahe BORA – hansgrohe. Za ním, s odstupom ôsmich minút sa diali veci. Slovinci Tadej Pogačar (:uae:) a Primož Roglič (:tjb:) útočili zo skupiny favoritov. Z nej najviac stratil Egan Bernal (:ins:). Pomocou vyjadrení hlavných mužov sa vráťme k najdôležitejším poznatkom z 13. závodného dňa Tour de France 2020.

Daniel Felipe Martínez (:efd:):

„Som veľmi šťastný. Pravdou je, že toto víťazstvo je pre mňa veľmi špeciálne. Je to pekné, prísť do Francúzska a vyhrať [po víťaznom Critérium du Dauphiné, pozn. red.]. Chcel by som ho venovať môjmu synovi, ktorý bude mať o pár dní dva roky. Bol to naozaj ťažký štart do Tour de France. Po páde som bol taký nesvoj. Ale psychicky som bol na tom v poriadku. Vedel som, že budem schopný vyhrať, fyzicky som sa cítil dobre. Keď sme prišli do posledných 5 km, povedal som si: ‚Schachmann je normálne lepší na klesaní a na rovinách‘. Myslel som si, že bojujem o druhé miesto. Ale nevzdal som sa a dohnal som ho. Uvedomil som si, že Schachmann už nemá mnoho síl po svojom výkone. Bol som si istý, že v šprinte Kämnu porazím a napokon sa to aj stalo. Je neuveriteľné vyhrať etapu na Tour de France,“ povedal pre letour.fr.

13. etapa Tour de France 2020
Daniel Martínez | zdroj: twitter.com/guardian_sport

24-ročný Kolmbijčan získal prvú etapu na Tour. Pred pretekmi bol favoritom na celkové poradie, ale skorý pád ho o dobrú pozíciu v GC pripravil. Dnes však ukázal svoje skvelé nohy, keď sa statočne držal medzi dvoma Nemcami a neustále tlačil. Napokon rozhodla nie tímová prevaha, ale sila špičkového vrchára.

Lennard Kämna (BOH) – druhý v etape:

„Chcel som sa zbaviť Martíneza, lebo som vedel, že nie som najrýchlejší v špurte, ale ukázal, že je rovnako silný a že má dobré zrýchlenie v posledných metroch, zatiaľ čo ja som skoro stál. Cítil som sa byť v dobrej forme a na poslednom kopci som párkrát zaútočil, ale ostal na mojom kolese. Dokázal som pošetriť nejaké sily v doline, lebo Martínez stále ťahal, keďže ja som mu nemusel striedať. Rád by som svoj výkon dotiahol do cieľa, ale je to tak. Ešte je pred nami niekoľko etáp, dúfam, že v jednej z nich zvíťazím,“ stojí v tlačovej správe tímu.

24-ročný Nemec získal na Dauphiné prvý profesionálny triumf a stále ukazuje svoj potenciál. Keďže už nemusí pomáhať Buchmannovi v boji o celkové poradie, v únikoch vrchárskych etáp ho môžeme čakať prakticky neustále.

Max Schachmann (BOH) – tretí v etape:

„Jasné, chceli sme vyhrať. Vedel som, že posledné dve stúpania nie sú pre mňa najlepšie, tak som sa snažil vyraziť skôr. Počas útoku som si myslel, že mám dobrú šancu na triumf, ale Martínez ukázal silný výkon a vyhral špurt. Počas etapy sme vymysleli plán a vedel som, že Lennard sa ku mne blíži. Myslel som si, že on má veľkú šancu na etapu, vo finále sa ukázal ako silný jazdec. Cítim sa lepšie a lepšie a som rád, že časť mojej formy spred pádu v Lombardii sa vracia späť. Myslím, že by som potreboval dva či tri oddychové dni a uvidím, ako na tom budú moje nohy v poslednom týždni,“ stojí v rovnakom texte na bora-hansgrohe.com.

Schachmann pred mesiacom narazil do auta na monumente Okolo Lombardie. Riadila ho nezodpovedná vodička a išlo o veľkú chybu organizátorov, ktorí nemajú civilné autá ako nechať na trati. Zlomil si kľúčnu kosť, napriek tomu sa postavil na štart Tour a v etape predviedol veľký výkon. Bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca etapy.

Primož Roglič (:tjb:) – prvý v celkovom poradí:

„Vidím to ako veľký slovinský deň, nie kolumbijský. Išlo iba o dvojkilometrové stúpanie, ale keď som ho videl zdola, uvedomil som si, že bude potrebné vynaložiť mnoho energie na prejdenie ho. Som veľmi šťastný z toho, ako to išlo. Stále je pred nami dlhá cesta. Ďalší týždeň tu budú iné scenáre s inými jazdcami. Chcem sa sústrediť len na seba a na svoj tím, nie na iných,“ uvádza oficiálna stránka pretekov.

30-ročný Slovinec ako jediný nasledoval útok Pogačara. Jeho tím Jumbo-Visma dnes predviedol ďalší dobrý výkon, keď si počkal na to, ako sa domestici INEOS Grenadiers vyšťavia, potom to boli oni, ktorí udávali tempo. Muž v žltom drese Roglič dnes urobil ďalší veľký krok v upevnení si žltého dresu a je to on, koho musia ostatní poraziť. Na strom stúpaní ukázal s Pogačarom svoju silu. Išlo však o atypické stúpanie pre Tour, vhodnejšie skôr pre Vueltu, kde obaja vlani rovnako dominovali. Na predčasné závery o konci Tour je tak potrebné ešte počkať, najťažšie kopce ešte len prídu.

Tadej Pogačar (:uae.) – druhý v celkovom poradí:

„Primož a ja útočiaci po strmom stúpaní, je to ako Los Machucos na vlaňajšej Vuelte. Bol to ťažký boj. V posledných dvoch kilometroch sme teda neboli kamaráti. Získal som čas na každého, okrem Rogliča. Som však šťastný. Tím bol pokojný a urobil dobrú prácu s De la Cruzom v úniku. Určite ma uvidíte ešte viac útočiť v ďalšom týždni,“ povedal pre France TV Sport.

21-ročný slovinský vrchársky klenot vyzerá byť najsilnejším vrchárom pretekov. Kompletne zmazal svoju stratu na ostatných, ktorú sa mu nešťastne poradilo získať vo veternej 7. etape. V závere sa držal Rogliča, ktorý zacítil šancu a sám začal tlačiť. Stráca teraz na neho 44 sekúnd. Najlepší mladý jazdec pretekov toho ešte môže veľa ukázať, bude to však stačiť na ohrozenie Rogliča?

Egan Bernal (:ins:)  – tretí v celkovom poradí:

„Urobil som maximu, ostatní boli silnejší ako ja. Nemohol som s tým nič urobiť. Napriek tomu som sa celý deň cítil skvelo. Pozrel som sa na svoje čísla a sú takmer najlepšie, aké som počas svojej kariéry mal. Iní šli však rýchlejšie. Tí Slovinci sú na inej úrovni. Musíme ostať sústredení a smerovať svoj výkon ďalej. V žiadnom prípade sa nevzdávam,“ priniesol portál Wielerflits.

Kolumbijský obhajca titulu stratil aj na Lópeza, Landu či Urána. Strmé stúpania mu nikdy nesedeli, dnes za to platil. V celkovom poradí stráca už 59 sekúnd na Rogliča. Aj vo vlaňajšej edícii však 23-ročný Bernal naplno zapol až v treťom týždni a rysuje sa tak epický súboj z troch strán. Jeho tím však dnes priniesol viacero slabých momentov. Najprv vyzeral na predposlednom stúpaní dňa najsilnejší, v závere však rodák z Bogoty čelil presile žltým dresom Jumba.

Roglič Pogačar Bernal. To je zatiaľ trojica, ktorá je v jednej minúte. Za nimi sú Kolumbijčania López, Quintana a Urán.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár