Thibaut Pinot sa pre bolesti nezúčastní Giro d’Italia 2021

Thibaut Pinot

zdroj: (c) Josef Vaishar

Thibaut Pinot (FDJ) sa nezúčastní pretekov Giro d’Italia 2021, ktoré štartujú 8. mája. Francúzsky vrchár bol na pretekch Okolo Álp, na ktorých ho ešte stále limitovali bolesti chrbta.

„Po zdravotnej stránke na tom nie som tak dobre, aby som sa zúčastnil Gira. Zbytočne by som trpel a nebol by som schopný pomôcť tímu,“ povedal Pinot v tlačovej správe tímu. „Bolesť chrbta mi bráni v podávaní dobrých výkonov. V poslednom dni Okolo Álp som sa dokonca dostal do úniku, ale s pribúdajúcimi kilometrami sa bolesť zvyšovala.“

Pinot s problémami zápasí už osem mesiacov. Prvýkrát sa naplno prejavili na vlaňajšej Tour de France. Cez zimu podstúpil viaceré liečebné procesy, ktoré však zjavne nepomohli.

„Nebyť na Gire je zdrvujúce, robili sme všetko, aby sme tam mohli byť. Teraz však myslím na liečbu, na to, ako sa dám do poriadku a budem môcť opäť súťažiť na najvyššej úrovni,“ uzavrel 30-ročný Pinot.

„Jeho zápal v oblasti sakroiliokálneho skĺbenia po páde na Tour de France mu stále nedovoľuje pretekať vo vysokej záťaži, aj napriek liečeniu, ktorým si prešiel. Počas ďalšieho týždňa sa stretne s viacerými špecialistami z oboru,“ prehlásil tímový lekár Jacky Maillot.

Thibaut Pinot a nepriaznivá bilancia na Grand Tours

Pred začiatkom sezóny mal sľúbenú líderskú rolu na Tour šprintér Arnaud Démare. Tím Marca Madiota si má do Francúzska priniesť kompletný vlak najúspešnejšieho jazdca predošlej sezóny, čiže jazdcov ako Miles Scotson, Jacopo Guarnieri alebo Iganats Konovalovas. Vrchárom mal byť mladý David Gaudu, ktorý by najprv bojoval v kopcoch, a po viacerých časovkach by svoje šance na celkové poradie prehodnotil. Pri prípadnej účasti Pinota by vrchár najväčším favoritom nebol, trasa Tour de France bude zameraná viac na časovky a menej na tvrdé horské dojazdy.

Thibaut Pinot spadol v daždivej prvej etape Tour de France 2020 iba kilometer pred cieľom. V ôsmej etape definitívne odpadol zo skupiny najlepších vrchárov. Išlo o ďalší rok, v ktorom mu nevyšiel útok na celkové poradie Grand Tours. Preteky však odjazdil v plnej dĺžke, ale skončil na ďalekom 29. mieste. V roku 2019 mal skvelú formu, ale pre úraz kolena Tour 2019 nedokončil. Pred rokom 2020 naposledy dokončil domáci trojtýždňový etapák ešte v sezóne 2015, Skončil vtedy 15, rok predtým bol tretí. Pred Tour de France 2020 videl naposledy cieľ veľkých pretekov na Vuelte v sezóne 2018.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár