Tour de France 2022: Dojatý Jungels hrdinom dňa (9. etapa)

7. etapa Tour de France 2022

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

9. etapa Tour de France 2022 priniesla horský profil a dve stúpania prvej kategórie. Dnes to bola šanca pre únik a možno nového muža v bodkovanom. Pred voľným dňom sa tak dnes čakalo veľa zaujímavého. Z úniku sa dnes tešil i víťaz etapy, tým sa stal Bob Jungels (:alm:).

Bob Jungels (:alm:)

„Je to ťažke popísať. Som strašne dojatý, je to veľmi cenné víťazstvo, i pre tím. Forma sa lepšila deň za dňom, chcel som to skúsiť ďaleko pred cieľom a vyplatilo sa. Favoriti boli ďaleko a to bola jediná šanca. Vedel som, že keď preleziem predposledné stúpanie, tak to zvládnem. Posledné kilometre boli nekonečné.“

9. etapa – profil

9. etapa – štart


Priebeh

Odstúpenia

Do pretekov znova zasiahol Covid-19, pozitívne testy mali domáci miláčik Guillame Martin (COF) a Ruben Guerreiro (:efd:). Pre problémy s kolenom musel taktiež preteky opustiť Kasper Asgreen (:dqt:). Ben O´Connor (:alm:) ihneď po štarte spadol na chvost pelotónu, no odmietol odstúpiť a bojoval naďalej.

Únik

Úvodné kilometre priniesli štart v okolí sídla UCI a to evidentne jazdcom nepomohlo. Po 30 kilometroch nebol únik na svete, no zato sa padalo vo veľkom. Na zemi skončil Michael Woods (:isn:), mal odretú ľavú časť tela. Na prvom stúpaní dňa – Côte de Bellevue nebolo stále jasné, kto bude v úniku. Po 45 kilometroch bol konečne únik na svete, v skupine bolo až 15 jazdcov. Veľkou hrozbou tam bol Rigoberto Uran (:efd:), v celkovom poradí strácal iba niečo vyše troch minút.

Nalini - procycling

Z tímu UAE však odpadol Marc Soler (:uae:), Pogačar (:uae:) mal pri sebe zrazu iba trojicu jazdcov. S touto zostavou nemohol tím UAE kontrolovať tak veľký únik. Zo zadu sa do úniku dostala ďalšia šestica jazdcov, Wout Van Aert (:tjb:) tam nechýbal. V čele pretekov tak bolo celkovo 21 jazdcov. V polovici etapy bol náskok skupiny približne tri minúty, to Uranovi (:efd:) nestačilo ani na virtuálne vedenie. Na vrchole Col des Mosses bol ako prvý Pierre Latour (TotalEnergies) a pripísal si tak 5 bodov do súťaže o bodkovaný dres.


Pri nájazde na Col de la Croix bol únik stále cez tri minúty pred pelotónom. V problémoch bol znova Ben O´Connor (:alm:), Austrálčan mal toho plné zuby. Medzičasom tím UAE diktoval tempo i v oklieštenom počte, náskok na čelo spadol na 2 minúty. Zo skupiny v úniku si nastúpil Bob Jungels (:alm:) a osamotene pokračoval na vrchol Col de la Croix. Simon Geschke (COF) však vyrazil taktiež, jeho motiváciou boli body do vrchárskej súťaže. Nemec napokon získal 10 bodov a šiel do virtuálneho vedenia.


V zjazde šiel fantasticky Jungels (:alm:) a ušiel Geschkemu (COF), na skupinu za nim si vypracoval Luxemburčan celú minútu. Pred posledným stúpaním dňa Pas de Morgins mal Jungels už 120 sekúnd, no čakalo ho ešte 15-kilometrové stúpanie. Thibaut Pinot (FDJ) v polovici stúpania nastúpil a stíhal vedúceho Luxemburčana. Rozdiel medzi dvojicou sa každou minútou zmenšoval. Zbytok pôvodného úniku bol pomaly, ale isto zlikvidovaný.

Zo skupiny favoritov medzičaom vypadli Rigo Uran (:efd:) a Aleksandr Vlasov (BOH). Na vrchole Pas de Morgins bol ako prvý Jungels (:alm:), no Geschke (COF) zabojoval a získal 5 bodov. Vďaka tomu sa do voľného dňa pozrie s bodkovaným dresom. Do posledných štyroch kilometrov vstupoval vedúci muž s náskokom iba 25 sekúnd. Najprudší úsek zvládol Luxemburčan lepšie ako Pinot (FDJ). 25-ročný cyklista tak nalial novej energie do žíl svojho tímu.

9. etapa – výsledky

Results powered by FirstCycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár