Tour de France: Lutsenko vyhral 6. etapu z úniku

Tour de France 2020

6. etapa Tour de France 2020 patrila úniku. Na konci dňa sa radoval Alexey Lutsenko (AST). Druhý skončil Jesús Herrada (COF) a tretí Greg Van Avermaet (:ccc:). V žltom drese je po etape aj naďalej Adam Yates (:mts:).

Dnešná etapa mala 191 kilometrov a priniesla ďalšiu možnú vrchársku zápletku. Po štarte v dedine Le Teil sa pelotón dostal do Centrálneho masívu po dlhých rovinách. Končilo sa po schodovitej sekcii stúpaní. Najťažšou prekážkou bolo Col de la Lusette (11,7 km – 7,3%). Po ňom nasledoval krátky zjazd a záver na miernom Mont Aigoual (8,3 km – 4%).

Profil 6. etapy Tour de France 2020:

6. etapa Tour de France 2020

Na jazdcov dnes čakalo príjemné počasie. Na trati bolo 25 ºC a dlhé rovinaté časti nenarušil ani nepríjemný vietor.

Po včerajšku sa menili najcennejšie dresy: Adam Yates v žltom, Sam Bennett v zelenom:

Konečne únik, v ňom Lutsenko či Van Avermaet

Po včerajšom fiasku, kedy sa nevytvoril únik dňa, sme dnes mali šancu vidieť zatiaľ najväčší a najkvalitnejší brejk pretekov. Do desiatich kilometrov po štarte sa na čele ustálili Greg Van Avermaet (:ccc:), Alexej Lutsenko (AST), Jesús Herrada (COF), Rémi Cavagna (:dqt:), Nicolas Roche (:sun:), Daniel Oss (BOH), Edvald Boasson Hagen (:ntt:) a Neilson Powless (:efd:). Posledný menovaný Američan dnes oslavuje 24. narodeniny.

6. etapa Tour de France 2020 - únik
Dnešný únik | zdroj: twitter.com/LeTour

Po 50 km etapy sa náskok utečencov ustálil na hodnote šiestich minút. V takom rozdiele sa borci vpredu pekne striedali na špici počas väčšiny dňa. V pelotóne pracoval tím Mitchelton-Scott. Ten mal podľa nepísaných zvyklostí za úlohu ťahať skupinu, keďže držal dres s Adamom Yatesom (:mts:). Ten sa včera doslova ocitol na čele pretekov po penalizácii Juliana Alaphilippa.

Z úniku sa dnes na dvoch vrchárskych prémiách tretej kategórie najlepšie presadil írsky veterán Roche. Po etape bol vyhlásený za najbojovnejšieho jazdca a zajtra bude nosiť červené číslo.

Šprintérska prémia, v pelotóne prvý Bennett

Po rovine prišla šprintérska prémia 65 km pred koncom. Z úniku, ktorý si stále držal päťminútovú výhodu, získal plný počet bodov (20) Boasson Hagen. Z pelotónu dal do šprintu všetko tím Deceuninck – Quick Step. Rozbiehač Michael Mørkøv (:dqt:) pripravil silnému Samovi Bennettovi (:dqt:) dobrý šprint. Zelený dres si Ír aj jeho tím vážia a dnes zvýšil náskok na druhého Sagana. Bennett na prémii skončil desiaty s 6 bodmi. Peter Sagan (BOH) bol trinásty a pripísal si 3 body. Vtedy sa pre šprintérov etapa „skončila“ a väčšina si zostúpila do grupeta a v pokojnom tempe dokončila etapu.

Sagan si vystupuje z hlavnej skupiny:

INEOS začal ťahať na Col de la Lusette

30 km pred koncom sa na čele pelotónu usadil Team INEOS Grenadiers a zapol tempo. Išlo o kontrolovaný rytmus, hlavne aby zabránili útokom veľkých hráčov. Zmenšil skupinu o spomínaných šprintérov. Rýchlo sa okresal náskok na únik a pod Col de la Lusette prišla vedúca skupina s trojminútovou výhodou. Pracoval najprv Dylan van Baarle (:ins:), neskôr napríklad aj Michal Kwiatkowski (:ins:) či Jonathan Castroviejo (:ins:) pre lídra Egana Bernala (:ins:).

Z pelotónu 20 km pred cieľom nastúpil Fabio Aru (:uae:). Nikto sa za ním neponáhľal a Talian si vypracoval náskok 20 sekúnd. Na predposlednom stúpaní okrem neho nikto neútočil a dostihnutý bol 8 km pred páskou.

Útoky v úniku, Lutsenko išiel sólo

Prakticky hneď po začiatku stúpacej sekcie sa začalo útočiť na čele. Nastupoval Powless a roztrhal únik. Ostali s ním LutsenkoVan Avermaet Roche. Nevzdával sa ani španielsky bojovník Herrada.

Lutsenko
Lutsenko v úniku | zdroj: twitter.com/AstanaTeam

V posledných kilometroch Col de la Lusette sa cesta výrazne sťažila, prichádzali tvrdé sklony o 10 percentách. Vtedy, 18 km pred cieľom, opäť útočil Powless a teraz na neho stačil len kazašský univerzál Lutsenko. O necelý kilometer jazdec Astany odpútal jazdca EF Pro Cycling Powlessa a začal svoju sólo jazdu so stálou trojminútovou výhodou na favoritov.

Zo zadných pozícii sa najlepšie ukazoval ešte Jesús Herrada a s približne 25 sekundami a chcel ho dostihnúť ešte pred vrcholom najťažšieho stúpania dňa. Lutsenko však išiel stabilné tempo, zatiaľ čo 30-ročný Herrada chcel dolepiť stratu čo najskôr. Na konci kopca 13 km pred cieľom sa mu to však neporadilo a Lutsenko mal náskok už polminúty.

Alexej Lutsenko vyhral 6. etapu Tour de France 2020

Lutsenko Tour de France 2020
Lutsenko v cieli | zdroj: twitter.com/bet365_dk

Alexej Lutsenko (AST) dotiahol svoj bezkonkurenčný sólo pokus do cieľa. Vyhral o 55 sekúnd pred druhým Jesúsom Herradom (COF), tretí bol Greg Van Avermaet (:ccc:) s mankom 2:15.

Majster Kazachstanu získal vo veku 27 rokov 26. profesionálne víťazstvo. Ide o jeho najväčší triumf v kariére. Okrem dnešnej etapy Lutsenko vyhral dvakrát Okolo Ománu, Okolo Turecka, etapu na Vuelte 2017, etapu na Tirreno-Adriatico 2019 po dvoch pádoch. Bol majstrom sveta do 23 rokov v sezóne 2012. Ide o jedného zo všestranných jazdcov pelotónu. Má dobrú techniku jazdy na kockách či klesaniach, ale ako ukázal dnes, nestratí sa ani na dlhých stúpaniach. Zároveň má kvalitnú koncovku a zrýchlenie.

V tejto sezóne sa ukazoval na kopcoch veľmi dobre na UAE Tour. Tam bral celkové tretie miesto.

V pelotóne všetko ustálené

Na poslednom kopci dostal mechanickú poruchu Tadej Pogačar (:uae:). Najlepšieho mladého jazdca pretekov musel do hlavnej skupiny potiahnuť Jan Polanc (:uae:) a v poriadku sa vrátili do pelotónu. Ten stále viedol Team INEOS Grenadiers, ktorý dnes vyzeral opäť silnejší. Neskôr za to zobrala stajňa lídra pretekov Adama Yatesa.

S odstupom 2:52 prišiel do cieľa ako prvý z hlavnej skupiny Julian Alaphilippe (:dqt:) na piatom mieste. Francúz v poslednej stovke metrov ešte nastúpil a skončil sekundu pred jazdcami za ním.

Dnešný deň ale nepriniesol žiadne zmeny v celkovom poradí. Nikto neútočil, Ineos udržiaval stabilné tempo. V hlavnej skupine skončili všetci favoriti na celkové poradie.

Celkové poradie

Adam Yates
Adam Yates v žltom drese| zdroj: twitter.com/LaBicicletaNews

Adam Yates (:mts:) má aj naďalej trojsekundový náskok pred Primožom Rogličom (:tjb:) a sedemsekundový pred Tadejom Pogačarom (:uae:), ktorý vedie celkovú klasifikáciu mladíkov.

V bodovacej klasifikácii dnes Sam Bennett (:dqt:) získal o tri body viac ako druhý Peter Sagan (BOH). Druhý deň po sebe bude mať zelené tričko.

Benôit Cosnefroy (:alm:) je na čele vrchárskej súťaže.

Posledný kilometer (video):

6. etapa Tour de France 2020 – výsledky:

1.Alexej Lutsenko (Kaz)AST04:32:34
2.Jesús Herrada (Spa)COF0:00:55
3.Greg Van Avermaet (Bel):ccc:0:02:15
4.Neilson Powless (USA):efd:0:02:17
5.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:0:02:52
6.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:02:53
7.Michal Kwiatkowski (Pol):ins:
8.Egan Bernal (Col):ins:
9.Richard Carapaz (Ecv):ins:
10.Adam Yates (GBr):mts:

Celkové poradie:

1.Adam Yates (GBr)MTS27:03:57
2.Primož Roglič (Slo)TJB00:03
3.Tadej Pogačar (Slo)UAE00:07
4.Guillaume Martin (Fra)COF00:09
5.Egan Bernal (Col)INS00:13
6.Tom Dumoulin (Ned)TJB
7.Nairo Quintana (Col)Arkéa-Samsic
8.Esteban Chaves (Col)MTS
9.Miguel Angel Lopez (Col)AST
10.Romain Bardet (Fra)ALM

Bodovacia súťaž (zelený dres):

1.Sam Bennett (Irl)DQT129 bodov
2.Peter Sagan (Svk)BOH117 bodov
3.Alexander Kristoff (Nor):uae:93 bodov
4.Caleb Ewan (Aus):lts:75 bodov
5.Matteo Trentin (Ita):ccc:70 bodov

 

Zdroj: letour.fr

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár