Valónsky šíp 2020 preview: Nový víťaz Mur de Huy

Valónsky šíp 2020
Valónsky šíp 2020 preview

zdroj: © ASO/Gautier DEMOUVEAUX

Valónsky šíp 2020 v rýchlom slede nasleduje po majstrovstvách sveta a v netradičnom poradí otvára ardenské klasiky. Chýbať bude víťaz posledných dvoch edícií Julian Alaphilippe, ktorý má po víťaznom svetovom šampionáte iné povinnosti. Chýba aj päťnásobný triumfátor Alejandro Valverde a „najdlhší kilometer v cyklistike“ bude mať nového víťaza.

Predošlí víťazi:

Alaphilippe zosadzuje Valverdeho z trónu Valónskho šípu v roku 2018. zdroj: facebook.com/quickstepteam

2019  Julian Alaphilippe
2018  Julian Alaphilippe
2017  Alejandro Valverde
2016  Alejandro Valverde
2015  Alejandro Valverde
2014  Alejandro Valverde
2013  Daniel Moreno
2012  Joaquim Rodríguez
2011  Philippe Gilbert
2010  Cadel Evans

Valónsky šíp 2020 – trasa

30. septembra 2020
Dĺžka
: 202 km
Profil: kopcovitý, 3124 nastúpaných metrov
Štart: 11:25 LSEČ v Herve (Belgicko)
Predpokladaný dojazd: 16:18– 16:49 LSEČ v Huy (Belgicko)
Vysielanie, live prenos: Eurosport 2 od 15:00

Klasika píše svoju histórii od roku 1936, ale až v sezóne 1986 sa zaviedol brutálny Mur de Huy. Väčšinou sa La Flèche Walonne ide v stredu medzi nedeľnými Amstel Gold Race a Liège – Bastogne – Liège v apríli, ale tento rok je to – ako všetko ostatné – inak. Trasa však ostáva rovnaká, nemenný bude aj scenár. Štartuje sa v 16-tisícovom meste Herve vo frankofónnej časti Valónsko – provincii Lutyšsko. Po 2020 kilometroch sa preteky ukončia v meste Huy. Celkovo sa neberie 3124 výškových metrov.

Valónsky šíp 2020 – profil:

Valónsky šíp 2020 profil
zdroj: ASO

Stúpania sa naberajú od zvlnenej časti 9 km po štarte, o pár kilometrov neskôr príde prvý kategorizovaný kopec Côte de Trasenster. Nasledovať bude dlhý rovinatý až zvlnený prechod cez provinciu Luxembourg naspäť do Lutyšska v blízkosti najľudnatejšieho valónskeho mesta Liège. Po 110 km prídu jazdci na kopcovitý okruh okolo Huy.

Na okruhu sa nachádzajú tri stúpania – Côte du chemin des Gueuses (1,8 km – 6,5%), Côte d’Ereffe (2,1 km – 5%) a finálne a najlegendárnejšie Mur de Huy (1,3 km – 9,6%). Okruh sa prejde trikrát, rovnako aj Huy a krátke výbušné kopce zaberú jazdcom do nôh.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Climb (@theclimb.pl),

Preteky sa však skoro vždy rozhodujú na Mur. S posledným kilometrom na úmorných 12% sa označuje aj ako „najdlhší kilometer v cyklistike“, keďže divákom sa zdá, že jazdci naň šplhajú celú večnosť. Od začiatku lanovky, ktorá vynesie kabínku do centra mesta, sa prechádza cez viaceré zákruty, v ktorých je to najstrmejšie  – až 25%. Naposledy sa víťaz na Mure nerozhodol až v roku 2003, kedy Igor Astarloa útočil s Aitorom Osaom 12 km pred koncom.

Valónsky šíp 2020 – trasa:

Valónsky šíp 2020 trasa

Ide v podstate o klasický scenár ako v rovinatých šprintérskych etapách. Vytvorí sa malý únik s outsidermi, veľké tímy ich dostihnú a na konci víťaz vzíde z väčšej skupiny.

Lenže.

Ide o ťažké preteky s mnohými kopcami a zmenami tempa. Pelotón bude na konci tvorený približne 30 jazdcami. Napokon víťaz je vždy najlepším jazdcom, nejaké pozícia či taktika veľmi nehrá úlohu na takých brutálnych sklonoch. Štyri roky po sebe mal najlepší výkon Valverde, posledné dva Alaphilippe. Boli najlepší individuálne a práve o tomto statuse vie Mur de Huy dokonale rozhodnúť.

Miesto stromov so zelenými jarnými listami uvidíme popri cestách padajúce lístie. Počasie bude taktiež jesenné, bude 17 ºC a objaviť sa môžu aj prehánky. Vietor však nebude vôbec silný.

Valónsky šíp 2020 – tímy

Na štarte 84. ročníka uvidíme 25 tímov po 7 jazdcoch. Okrem všetkých 19 World Tour tímov tu budú Pro celky Alpecin-Fenix, Team Arkéa Samsic, Team Total Direct Energie, Bingoal – Wallonie Bruxelles, Sport Vlaanderen – Baloise a Circus – Wanty Gobert.

Zo Slovákov tu bude Juraj Sagan (BOH). Česi budú mať zastúpenie v podobe Romana Kreuzigera (:ntt:), ktorý tu bol pred dvoma rokmi štvrtý. Prídu aj Jan Hirt (:ccc:) a Petr Vakoč (Alpecin-Fenix).

Valónsky šíp 2020 – favoriti

Julian Alaphilippe aj Alejandro Valverde vynechajú Valónsky šíp. Nebudú tu ani jazdci mieriaci na Giro d’Italia, ako napríklad vlani druhý Fuglsang či tretí Ulissi. Kolízia s programom sa deje aj na súčasne prebiehajúcej klasikársky ladenej BinckBank Tour. Tam preteká víťaz z roku 2011 Philippe Gilbert. Aj napriek tomu však súboj o víťazstvo bude zaujímavý, keďže pôjde o takmer jedinečnú šancu zvíťaziť. Úradujúci svetový majster Alaphilippe sa zdá byť neporaziteľný na tomto kopci a preto bude bitka vpredu oveľa zaujímavejšia. V hre sú klasikári – puncheurs – a vrchári, ktorých je tu celá kopa.

Michal Kwiatkowski (:ins:) je štvrtým mužom nedeľňajších MS a na strmom kopci vo finále útočil a vyzeral byť silný. Nie tak ako Alaphilippe, ale presne o to ide. Poliak je ešte v dobrej forme a určite myslí na ardenské klasiky, ktoré mu charakterovo vyhovujú najviac. Na Huy bol tretí v roku 2014.

18. etapa Tour de France 2020 Kwiatkowski
Kwiatkowski oslavuje víťazstvo v 18. etape TdF ’20 s Carapzom. zdroj: twitter.com/kwiato

Marc Hirschi (:sun:) vo veku 22 rokov neprestáva udivovať. Na majstrovstvách bol tretí, v šprinte porazil Kwiatkowskeho. Švajčiar je tak ďalším favoritom v dobrej forme. Na týchto pretekoch ešte nebol, ale môže ukázať, že vo svojej fenomenálnej sezóne skúsenosti na bavenie divákov nepotrebuje.

Marc Hirschi. © A.S.O./Pauline Ballet

Dylan Teuns (:bmt:) kvôli údajne zlej forme na Critérium du Dauphiné nútene vynechal Tour. Belgický čistokrvný puncheur ale strmé stúpania obľubuje a keď je všetko v poriadku, je považovaný za jedného z hlavných favoritov.

Dylan Teuns
Dylan Teuns. zdroj: twitter.com/dylan_teuns

Tadej Pogačar (:uae:) prichádza ako víťaz Tour de France. Už by sa zdalo, že po troch týždňoch má aj toho dosť, ale na MS predviedol celkom solídny útok ďaleko pred cieľom. Potrebnú výbušnosť aj vytrvalosť na 10-minútový výkon má, neprejaví sa však únava?

Roglič, Pogačar a Porte | © A.S.O./Pauline Ballet

Michael Woods (:efd:) je v dobrej forme, aj keď mu majstrovstvá sveta nevyšli úplne podľa predstáv. V nižšej konkurencii na Valónskom šípe však môže ukázať, že strmé kopce mu nerobia problém. Kanaďan je určite v úzkom okruhu favoritov.

Michael Woods 3. etapa Tirreno-Adriatico 2020
Michael Woods vyhráva klasikársku etapu na Tirreno-Adriatico. zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Andrea Bagioli (:dqt:) prežíva skvelú prvú sezónu vo World Tour. 21-ročný Talian nedávno vyhral etapy na Coppi e Bartali, predtým ešte má jedno víťazstvo z Tour de l’Ain. Na konci môže určite prekvapiť.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Andrea Bagioli (@andrea.bagioli),

Vrchári z Tour a prekvapenia

Až päť jazdcv z prvej desiatky Tour de France príde na východ Belgicka. Budú to okrem spomínaného Pogačara Richie Porte (:tfr:), Mikel Landa (:bmt:), Rigoberto Urán (:efd:), Tom Dumoulin (:tjb:). Preteky prajú skôr špecialistom, ale veľké watty počas krátkej doby môžu hocikedy vyprodukovať aj títo špičkoví jazdci do dlhých stúpaní.

13. etapa Tour de France 2020
Daniel Martínez | zdroj: twitter.com/guardian_sport

Prekvapiť môžu jazdci ako Patrick Konrad (BOH), Daniel Felípe Martínez (:efd:), Sergio Higuita (:efd:), Lennard Kämna (BOH), Alessandro De Marchi (:ccc:), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Benôit Cosnefroy (:alm:), Jelle Vanendert (Bingoal-WB) či Bob Jungels (:dqt:).

Nebezpečný môže byť 20-ročný Quin Simmons (:tfr.), ktorý zažíva úspešnú prvú sezónu vo World Tour.

Štartovú listinu nájdete na tomto odkaze

Zdroj: la-fleche-wallonne.be

Poznámka: Zostavy tímov sa mohli po vydaní článku zmeniť, budeme ich však aktualizovať a štartovú listinu pridáme, keď bude k dispozícii

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár