Valverde je optimista: „Videli sme Rogliča padnúť v poslednom týždni.“

Vuelta a España 2019

zdroj: twitter.com/alejanvalverde

Alejandro Valverde (MOV) síce má 39 rokov a je najstarším mužom na prebiehajúcich pretekov Vuelta a España, no stále dokáže bojovať na popredných priečkach. Úradujúci svetový šampión je na druhom celkovom mieste so stratou 2:48 na zatiaľ dominantného Primoža Rogliča (:tjb:).

V 16. etape síce Španiel stratil čas a ukázal slabosť, no v maratóne, akým Grand Tour jednoznačne je, sa môže stať naozaj hocičo. Počas svojej dlhej kariéry už zažil mnoho obratov a pádov. Víťaz Vuelty 2009 vie, že Roglič je momentálne najlepším mužom, keď okrem tímového pádu v prvej časovke nemal slabú chvíľu a zaváhanie.

Alejandro Valverde:

„Je pravdou, že v pondelok sme stratili nejaký čas, nebol to môj najlepší deň, ale v taký predošlý deň to išlo omnoho lepšie [vtedy Valverde útočil priamo s Rogličom]. Do posledného týždňa idem s optimizmom.“

12-násobný víťaz Vuelty urobil svoj posledný zápis v siedmej etape. Mimo toho si ide v dúhovom drese po veľmi cenné pódiové umiestnenie. Isto chce niečo viac, ale momentálne nevidí veľa možností na zlomenie Rogliča. Ten by o svoj pohodlný červený dres mohol prísť iba s nejakým nečakaným príchodom krízy, strate formy a totálnemu výbuchu. Vylúčená nie je ani športová tragédia v podobe páde a zranenia.

„Musíme byť ale realisti. Roglič ide veľmi dobre, ale videli sme ho výkonnostne padnúť v poslednom týždni. Ešte aj včera, po Lópezovom útoku na krátku dobu stratil kontakt. Stále ostáva ťažký profil a stať sa môže hocičo. Stále mierime za všetkým. Moje palmarès je tu veľmi dobré, a pódiové umiestnenie by bolo fajn, ak by sme už nemohli bojovať o celkové víťazstvo. Etapa do Gredos možno nevyzerá najťažšie, ale bude náročná. Tento posledný týždeň bude dôležitý nie len kvôli profilu, pôjdeme cez otvorené cesty so silným vetrom.“

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Matador asi mal na mysli Rogličovo tohtoročné Giro d’Italia, kedy sa tiež najprv zdalo, že na pomedzí prvého a druhého týždňa nenájde vyzývateľa. Zložitou jarnou sezónou, kedy sa zúčastnil až troch trojtýždňových pretekov, ktoré vyhral zápasil s vysilením a na Gire obsadil tretie miesto. Na Tour de France sa však etapovo presadil dvakrát, z toho oba triumfy pochádzali z poslednej časti závodu. Na svoje výkony však doplatil, kedy v následných časovkách nedokázal potvrdiť svoje tempárske kvality. Táto Vuelta je však iná. Roglič sa na ňu poctivo pripravoval bez zbytočnej záťaže. Taktiež má na pretekoch najlepší podporný tím vo svojej kariére.

„Stále sa dokážem prekvapiť. Mám 39 rokov a stále som tu. Ako keby to bola moja druhá Vuelta ako v roku 2003. Stále bojujem, útočím, niekedy získam čas, niekedy stratím, ale moja vôľa tlačiť sa nestráca. Takto ja, Alejandro Valverde, jazdím.“

V inom rozhovore Valverde povedal, že „Dedo ešte nepovedal posledné slovo.“ Pred posledným týždňom si tak zjavne verí.

Do konca ostáva päť etáp. Dve z nich budú patriť klasikárom, úniku na zvlnenom profile, dve etapy ponúknu vrchárske skúšky v strednej časti Španielska a posledná etapa ukončí Vueltu šprintérskym dojazdom v Madride. Najťažšie horské etapy však má už pelotón za sebou a Movistar bude potrebovať naozaj katastrofálny výkon Rogliča, aby ho zosadil z trónu. Pomáhať bude aj Nairo Quintana (MOV), ktorý po výbornom prvom týždni chytal minúty v časovke aj kopcoch a je až na šiestej priečke. Kolumbijčan sa tak s tímom rozlúči v znamení práce pre Alejandra. Kolumbijčan v ďalšej sezóne posilní tím Arkéa-Samsic.

 

Zdroj: movistarteam.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár