1. etapa Giro d’Italia 2021 preview: Rozdáva sa 90-ročný ružový dres

Giro d'Italia 2021
1. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Jennifer Lorenzini/LaPresse

Sobotňajšia časovka v Turíne otvorí 104. ročník „najatraktívnejšej Grand Tour v najkrajšej krajine na svete“. 1. etapa Giro d’Italia 2021 ponúkne silným časovkárom možnosť obliecť si ružový dres, ktorý oslavuje 90 rokov. Vlani to s prehľadom na úvod dokázal Filippo Ganna, ale domáca mašina tentokrát nevyzerá tak isto.

>>>Výsledky a priebeh 1. etapy

sobota 8. mája 2021
Dĺžka
: 8,6 km
Profil: rovinatá individuálna časovka, 46 výškových metrov nahor, 62 nadol
Štart (prvý pretekár): 14:00 LSEČ, Turín
Predpokladaný dojazd (posledný pretekár): ~17:15 LSEČ, Turín

>>>Poradie jazdcov na štarte

1. etapa Giro d’Italia 2021 live – vysielanie naživo:

  • Eurosport 1 od 13:50
  • Eurosport Player od 13:30

1. etapa Giro d’Italia 2021 – trasa

1. etapa Giro d'Italia 2021
Trasa 1. etapy Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Prvá Grand Tour sezóny odštartuje v Turíne iba tretíkrát vo svojej histórii. Začína sa na námestí Piazza Castello a po 8600 metroch sa skončí na druhom brehu rieky Pád na ulici Corso Moncalieri.

Profil:

1. etapa Giro d'Italia 2021
1. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Na trase sa v prvom kilometri nachádza technická šikana, ostrá zákruta a po ďalšej je na programe dlhá rovina po nábreží. Po odchode z parku Valentino sa prejde cez tunel na jediný medzičas. Nachádza sa pri historickej časti so stredovekými stavbami Borgo Medievale Valentino.

Nasleduje technická sekcia s viacerými vracačkami a ostrými zákrutami, aby sa prešlo na dlhú cieľovú rovinu. Jedná sa o rovinatú časovku, čiže práve rýchlosť na priamej ceste bude rozhodujúca, ale víťaz si zároveň musí dobre naplánovať prejazd cez každú zákrutu.

>>>Poradie jazdcov na štarte

Počasie

V prvej časti časovky má fúkať vietor v smere jazdy. Rýchlosť 9 km/h s nárazmi až 30 km/h pocítia pretekári na poslednej rovinke. V posledných dvoch kilometroch má totiž fúkať do čela. Hlási sa príjemné počasie so 17 ºC.

1. etapa Giro d’Italia 2021 – favoriti

Súboj Filippo Ganna vs Rémi Cavagna

1. etapa Giro d'Italia 2021 Filippo Ganna
Filippo Ganna. © LaPresse – Fabio Ferrari

Filippo Ganna (:ins:) za posledný rok vyhral deväť časoviek za sebou, ale po víťaznej 13-kilometrovej na UAE Tour sa mu ako keby prestalo dariť. Porazený bol Van Aertom i Küngom na Tirreno – Adriatico a v dvoch bojoch proti chronometru na Romandii skončil iba v top 10. Talian ukázal, že nie je neporaziteľný.

Aj napriek tomu je 24-ročný majster sveta v časovke najväčším favoritom. Krátke trasy mu sedia ako dráharovi s neskutočnou silou v nohách najlepšie.

Rémi Cavagna 2. etapa Okolo Katalánska 2021
Rémi Cavagna v časovke. © A.S.O./Alex Broadway

Rémi Cavagna (:dqt:) je však veľmi vyrovnaným súperom Gannu. Francúzsky šampión bol najlepší v časovke v Romandii. Forma jazdca Quick Stepu je viditeľne dobrá, pričom pri Gannovi máme nejaké otázky.

Remco Evenepoel začína

Remco Evenepoel (:dqt:) tu začne svoje prvé preteky po 9 mesiacoch od svojho pádu. Za normálnych okolností by bol veľkým favoritom, lenže nikto nevie, ako na tom je. Pripomíname, že Belgičan je vo veku 21 rokov bývalým majstrom Európy v časovke a vicemajster sveta z roku 2019. Pred pretekmi sa ale zdá byť sebavedomý, tím aj spolujazdci mu patrične veria.

Remco Evenepoel Giro d Italia 2021
Evenepoel v 51 km úniku na Okolo Poľska 2020. zdroj: Szymon Gruchalski

V rozhovore nám povedal, že určite pôjde naplno. Dobrým časovkárom je aj jeho kolega João Almeida (:dqt:). Portugalčan chce zopakovať svoje výkony spred roka, keď sa rovnako oprel o silný individuálny výkon proti chronometru. Ani Fausto Masnada (:dqt:) v časovke na Romandii nevyzeral najhoršie, naopak, Talian podal svoj zatiaľ najlepší výkon v kariére.

Ďalší favoriti ako Bevin či Foss

Nór Tobias Foss (:tjb:) zašiel dobrú časovku v Baskicku a okrem Evenepoela a Almeidu aj on prehovorí v súboji o biely dres pre najlepšieho mladíka – aspoň v prvom týždni. Brit Hugh Carthy (:efn:) je favoritom na celkové poradie, ale ukázal, že vie zajazdiť aj kvalitnú jazdu proti stopkám.

Ďalšími favoritmi sú napríklad Victor Campenaerts (:tqa:), ktorý sa ale časovkám venuje oveľa menej ako kedysi, Patrick Bevin (:isn:), ktorý je vo forme, Nelson Oliveira (MOV), Jan Tratnik (TBV), Jonathan Castroviejo (:ins:), Maciej Bodnar (BOH), Jos van Emden (:tjb:), Alberto Bettiol (:efn:), Edoardo Affini (:tjb:) alebo Max Walscheid (:tqa:).

Jazdci ako Mikel Landa (:tjb:), Egan Bernal (:ins:), Simon Yates (:bex:), Jai Hindley (DSM), Emanuel Buuchmann (BOH) alebo Alexander Vlasov (AST) budú dúfať, že zo začiatku Gira stratia čo najmenej času na konkurentov v celkovom poradí. Časovka nepatrí k ich silným stránkam, ale Bernal či Yates vedia stále prekvapiť.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár