1. etapa Vuelta a Espaňa 2021 preview: Slovinec v červenom?

Vuelta a España 2021

Posledná Grand Tour sezóny sa začne v sobotu podvečer, pri katedrále v Burgose. 1. etapa Vuelta a Espaňa 2021 je individuálnou časovkou, kde sa preteky vo väčšom merítku prehať nedajú, ale víťaza poteší cenný suvenír – červený dres.

Naše náhľady na Vuelta a Espaňa 2021:

Cyklistika: 1. etapa La Vuelta 2021:

sobota 14. augusta 2021
Dĺžka
: 7,1 km
Profil: individuálna časovka, 130 výškových metrov
Štart (prvý pretekár): 17:19, Plaza de Sta. María, Burgos
Približný čas jazdy: 8 minút
Predpokladaný dojazd (posledný pretekár): ~20:30, Catedral Burgos

1. etapa La Vuelta 2021 live, vysielanie naživo v TV

1. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – trasa

Preteky, ktoré sa pokojne môžu stať najlepším zážitkom celého roka, sa otvárajú na severe Španielska, tromi etapami v regióne Burgos. Začína sa v historickom centre metropoly oblasti – pri katedrále a hradisku, ktoré vo večerných hodinách ponúkne krásne zábery.

1. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – profil:

1. etapa Vuelta a Espaňa 2021
1. etapa Vuelta a Espaňa 2021. © Unipublic

Hlavným bodovm časovky dlhej 7,1 km je stúpanie Alto del Castillo (2,1 km – 3,4%). Stúpanie v prvej polovici nie je náročné, ale nemá konštantné sklony, rovnako sa mení aj povrch (kocky, asfalt, iný asfalt). Kopček môžeme poznať zvyčajne z úvodnej etapy pretekov Vuelta a Burgos. Najrýchlejší jazdec na prvom medzičase (na kopci) sa zároveň stane prvým nositeľom modrého bodkovaného dresu pre najlepšieho vrchára.

Klesanie je rýchle, nenúti jazdcov brzdiť. Kto zariskuje najviac? A bude to aj cez hranu?

Po zjazde čaká na jazdcov päť zákrut po rovine. Jazdcov budú spomaľovať, budú si vyžadovať maximálnu koncentráciu a v neposlednom rade aj dobré rozloženie síl na to, aby sa zo zákrut vedeli pretekári odpichnúť na svojich časovkárskych špeciáloch. Dôležité bude sebavedomie a svedomitá príprava pred prejdením časovky.

Počasie – extrémne horúco

Aj keď sa začína po piatej hodine večer, teplomer bude ukazovať až 35 ºC. Práve počasie je veľkým otáznikom celých pretekov. V Španielsku bude po dva týždne panovať vlna horúčav. Čo sa týka vetra, trasa je celkom dobre chránená stavbami. Fúkať však má, z juhozápadu a postupne sa ma rýchlosť zvyšovať. Výhodu môžu mať pretekári neskoršie štartujúci, hlavne pre teploty.

1. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – favorit

Dôležitá otázka znie, či budú favoriti na celkové poradie riskovať.

Primož Roglič (:tjb:) by nemal. Je absolútne najväčším favoritom na celkové poradie, jeho etapy ešte len prídu. Ako výnimočný vrchár a časovkár však patrí k tým jazdcom, ktorí vedia ísť až na dno aj počas krátkej časovky. Ide však o iný výkon ako v jeho zlatej olympijskej časovke a do hry vstupujú aj menej známi časovkári, ktorí hviezdia v kratších skúškach.

Roglič
Roglic v časovke. twitter.com/lavuelta

Z ďalších favoritov na celkové poradie sú v časovke obstojní napríklad Adam Yates (:ins:), ktorý sa v Ineose v boji proti chronometru zlepšil. Vystreliť môže i držiteľ top 10 z úvodnej časovky Giro d’Italia, Alexandr Vlasov (AST).

Alexander Vlasov
Alexander Vlasov. © Massimo Paolone/LaPresse

Svoje straty budú iba limitovať jazdci ako Egan Bernal (:ins:), David de la Cruz (:uae:), Miguel Ángel López (MOV), Enric Mas (MOV). S veľkými odstupmi väčšinou rátajú vrchári, ako Mikel Landa (TBV) či Romain Bardet (DSM).

Naše náhľady na Vuelta a Espaňa 2021:

Vyzývatelia Rogliča

Jedným z nich je Jan Tratnik. Slovinec sa špecializuje na prológy, ktoré vie aj vyhrať (Okolo Romandie 2019, kde porazil práve Rogliča). Balkánska krajina má tak až dvoch kandidátov na to, že si oblečú červený dres.

Jan Tratnik
Jan Tratnik. zdroj: twitter.com/BahrainMcLaren

Do hry vstupujú aj puncheuri, ktorí niekedy ukázali dobré nohy v časovkách. V Baskicku 2019 to bol Maximilian Schachmann (BOH), ktorý má veľkú šancu získať červený dres. V krátkych invidividuálnych meraniach je väčšinou nadpriemerný Michael Matthews (:bex:), sedí mu aj stúpenie. Ďalšími rýchlymi jazdcami s potenciálom sú Alex Aranburu (AST), Matteo Trentin (:uae:)

Schachmann
Max Schachmann v Baskicku. © BORA – hansgrohe / Bettiniphoto

Tom Pidcock (:ins:) a Quinn Simmons (:tfr:) zažívajú debut na Grand Tours, ale neustále sa zlepšujúce megatalenty netreba podceňovať. Brit (deviaty najmladší na pretekoch) i Američan (druhý najmladší na pretekoch) milujú hlavne výbušné stúpanie. Na vytvorenie rozdielu niekoľkých sekúnd v časovke nepotrebujete nič iné.

Quinn Simmons 3. etapa Okolo Valónska 2021
Simmons vyhral Okolo Valónska, je vo forme. zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

A čo tak majster Česka Josef Černý (:dqt:)? Niekoľkokrát sa umiestnil vo World Tour časovkách v top 10, aj keď tie boli väčšinou o čosi dlhšie.

Josef Černý Valónsky šíp 2021
Josef Černý si odpracoval svoje, čaká ho prvá Grand Tour v drese Quick-Stepu. © A.S.O./Aurélien Vialatte

Ďalšími špecialistami na časovky na štartovej lisitne sú Dylan van Baarle (:ins:), Lawson Craddock (:efn:), Mads Würtz Schmidt (:isn:), Ion Izagirre (AST), Nelson Oliveira (MOV), Chad Haga (DSM), či Will Barta (:efn:).

Naše náhľady na Vuelta a Espaňa 2021:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár